Gündem
22 Ağu 2014 14:30 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:36

Maymun selfie'sinde kazanan taraf belli oldu!

ABD yetkililer, tartışmalı maymun özçekiminden telif hakkı isteyen fotoğrafçının talebinin yerine getirilmeyeceğini açıkladı.

Geçtiğimiz haftalarda telif hakkı nedeniyle gündeme gelen meşhur maymun 'selfie'sinde son sözü ABD Telif Hakkı Ofisi söyledi.  Kurumdan yapılan açıklamada, hayvanların ve diğer insan olmayan varlıkların yaptığı hiçbir şeyin telif hakkı kaydına giremeyeceğini söyledi.

FOTOĞRAFÇI TELİF İSTEDİ

İngiliz doğal yaşam fotoğrafçısı David J. Slater, çıktığı bir gezide kendisine ait fotoğraf makinesiyle çekildiği gerekçesiyle fotoğraf için telif hakkı talep etmişti. Fotoğrafın hikayesiyse bir hayli ilginç.

MAKAK MAKİNEYİ ALDI VE KENDİNİ ÇEKTİ

Slater, 2011 de yaptığı bir Endonezya seyahatinde Siyah Makak türünde bir maymunla karşılaştı. Maymun çekimler sırasında fotoğrafçının kamerasını alarak kendi fotoğrafını çekti. İnternette yayılan bu görüntü sonunda Wikimedia Commons adlı ücretsiz fotoğraf paylaşım sitesine de düştü. Slater görüntülerin kendisine ait olduğunu iddia etti ve fotoğraflardan telif hakkı isteyip, kaldırılmasını talep etti. Ancak Wikimedia bunun doğru olmadığını savundu ve fotoğrafların Slater tarafından çekilmediği için kaldırılmayacaklarını söyledi.