Televizyon
04 Eki 2010 17:10 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:40

HEPSİ BİRBİRİNDEN MARİFETLİ! İŞTE YENİ NESİL HABER SPİKERLERİ!

Yeni nesil spikerler hem göze hem kulağa hitap ediyor.. Hepsi 35 yaşın altında, hepsi birbirinden zeki..

Herkesin en az gün içinde bir defa haber almak için televizyon karşısına oturduğu bir gerçek… İster sabah, ister ara bültenlerle, ana haber ya da günün tüm gelişmelerini özet halinde alabileceğiniz gece haberleriyle gün içinde olan biteni ekrana taşımak da bir maharet gerektiriyor. Bu ay, ekranda maharetini gösteren yeni nesil haber sunucularını sayfalarımıza taşıdık.

Yeni Nesil Haber Spikerleri dosyası için 35 yaşını aşmamış 25 isim belirledik. Bu isimleri belirlerken reytinglerden, sunucuların popülaritesine, kitlelere ulaşmak konusunda gösterdikleri başarıya ve hitap ettikleri kitlelerin toplum içindeki dağılımına baktık. Yani Türkiye’deki dağılıma uygun bir örnek kitle üzerinden ilerledik. Dosyamızda Türkiye’nin en etkili haber sunucularının mesleğe başlama serüvenlerini dinledik ve nedenlerini sorguladık. Haber kanallarının aralarındaki rekabetin daha keskin bir hal aldığı ve insanların belki hiç olmadığı kadar haberle ilgili oldukları şu günlerde haber sunucusu olarak nasıl fark yarattıklarını, ekrandaki rakiplerinden nasıl ayrıştıklarını sorduk. İşte yanıtlar…

• ASLIGÜL ATASAGUN / Cine5 - Ana Haber Bülteni Sunucusu
11 senedir bu işin içindeyim ve 11 senelik habercilik tecrübem, işin mutfağından yetişmiş olmam ve habercilik mesleğini bir yaşam tarzı kabul etmiş olmam bana başarı getiren başlıca unsurlar.

• ASLI MAVİTAN / TV8 - Ana Haber Bülteni Sunucusu
Kullandığınız mimikler, vücut dili seyircide size karşı bir güven oluşturmalı, seyirci size inanmalı yoksa ekran her şeyi yansıtır; habere hâkim değilseniz, dersinize iyi çalışmamışsanız seyirci bunu mutlaka fark eder ve onu yitirirsiniz.

• BAŞAK ŞENGÜL / CNN Türk – ‘Gün Başlıyor’ Sabah Haberleri Sunucusu
Neredeyse uyku saatlerim dışında internet üzerinden, haber akışı takibini sürdürüyorum. Gazetelerin manşetleri ve köşe yazarları da takibimde… Türkiye gündemi yoğun ve çabuk değişen bir ülke ve biz habercilerin de hızlı koşması şart.

• BUSE BİÇER / Habertürk Ekonomi Sunucusu
Kendi bülten ve programlarımda “dünya standartlarında” yayın yapmak için çalışıyorum. Yayınlarımın hangi dile çevrilirse çevrilsin yayınlanabilecek evrensel habercilik standartlarına uygun olmasını ilke edindim.

• BİLAL TEKCAN / Kanal A - ‘Günebakan’ Haber Sunucusu
Alnımın ortasına piercing yaptırıp bülten sunsam çok farklı bir şey yapmış olurum ama Reha Muhtar’ın bülteni de farklıydı, magazin ve aktüel haberlerle doldurduğu bültenler sundu. Bense fark yaratmak için sürekli bilgi dağarcığımı genişletiyorum.

• BÜŞRA SANAY / CNN Türk - Haber Sunucusu
Aslında bu işi yapan birçok insanın yaptığını yapıyorum genellikle. Bu işin sırrı nedir? Gündemi yakından takip etmek... Ben de gündemi yakından takip ediyorum. İş anlamında kendimi nasıl bulduğumu sürekli değerlendirip ona göre çaba gösteriyorum.

• BURÇAK ÖNDER / CNBC-e – Editör, Ekonomi Haberleri Sunucusu
Sorumluluk sahibi olmak, doğru-tarafsız iş yapmak, en önemlisi içinize sinen bir iş yapmak bence çok önemli. Sizin bu yaklaşımınız kendi ışığınızla ekranda birleşince seyirci bunu algılıyor.

• CANER KARAER / Show TV - Sabah Haberleri Sunucusu
Ekran başındaki izleyici televizyonda gördüğü anchor’a güvenmek ve inanmak istiyor. İşte bu güveni sağladığınız ve samimi olduğunuz sürece sizi ailesinin bir üyesi yapacak kadar sahiplenebiliyor.

• ECE ÜNER / Habertürk - Ana Haber Bülteni Sunucusu
Rutin sorular, rutin cevapların uzağında durmaya, yaşama ve gerçekliğe dokunmaya çabalıyorum. Tabii ki okumaktan, araştırmaktan asla vazgeçmemek gerekiyor. Bakış açımı sürekli genişletmeye ve güncellemeye çalışıyorum.

• EKİN OLCAYTO / Kanaltürk - Ana Haber Bülteni Sunucusu
Haber spikerinin ifadesiz olmaması ve okuduğu haberi yaşaması, okuduğu habere duygu katması gerektiğini düşünenlerden olduğum için bülten esnasında adeta haberi yaşarım ve bunu seyirciye de hissettiririm.

• EMRE BUGA / Kanaltürk - Ana Haber Bülteni Sunucusu
ABD’nin en önemli haber kanalları, artık CIA’den, FBI’dan emekli olanlarla çalışmaya başladı, sırf profesyonel soru sormayı bildikleri için. Yayından önce hazırladığınız sorular ile değil, verilen cevaplar ile ilerlemeniz gerekiyor.

• ESRA SERT / NTV – ‘Güne Başlarken’ Sabah Haberleri Sunucusu
“Başka kanallara kıyasla nasıl farklı bir şey yapabilirim,” benim her sabah işe geldiğimde sorduğum bir soru değil. NTV’de bizim sorduğumuz soru “Biz yaptığımız işi nasıl ileri götürürüz”dür. Zaten bana göre fark yaratmak bir sonuçtur, amaç değil.

• GÜLAY ÖZDEM / NTV - Gece Haberleri Sunucusu
2009 yılı Nisan ayında NTV’de göreve başladım. Meslek hayatım boyunca fark yaratmak gibi bir endişem olmadı. Sanırım farklılığım da bu oldu.

• GÜLBİN TOSUN / Fox TV - Ana Haber Bülteni Sunucusu
Bana sorarsanız televizyon haberciliği tamamıyla ekip işi… Bizler Fox Haber olarak, yaptığımız haberlerle fark yaratmak için çalışıyoruz. Ekrana çıktığımda ise 16 yılı dolan haber tecrübemi zaten izleyicinin gördüğüne inanıyorum.

• IŞIL AÇIKKAR / Bugün – Ana Haber Bülteni Sunucusu
Canlı yayında önümdeki metinler haricinde bir şey olduğunda ya da bir son dakika gelişmesi olduğunda "Aaa, o neydi acaba?" deme şansımız yok. Çok okumak, çok izlemek, dikkatle her görüşü beğenseniz de beğenmeseniz de takip etmek gerekiyor.

• İRFAN DEĞİRMENCİ / Kanal D – ‘İrfan Değirmenci’yle Günaydın’ Haber Sunucusu
Tam 12 yıl bizzat sahada haber peşinde koşmuş bir muhabirim olarak, haber neden, nasıl yapılmış iyi biliyorum. Rol yapmıyor, oynamıyor, seyirciyle sohbet ediyor, habere pas atarken hem medya eleştirisi hem özeleştiri yapıyor, tüm açıklığıyla olayları ortaya koyuyorum.

• İLKİN ÜNDEŞ / Skytürk – ‘Son Nokta’ Gece Haberleri Sunucusu
Rekabetin gerçekten çok fazla olduğu sektörümüz içinde kendi adıma en büyük avantajın muhabirlikten gelmek olduğuna inanıyorum. Bu nedenle Son Nokta’da da yaklaşık 1,5 saat boyunca o günün gündemini izleyiciye okumaya değil anlatmaya çalışarak hazırlık yapıyorum.

• NAZLI TOLGA / Fox - Ana Haber Bülteni Sunucusu
Ben haberciyim, yıllardır haber merkezlerinin her alanında, işin tam ortasında çalıştım, haberin mutfağından geliyorum. Profesyonelliğe, iş disiplinine ve doğru Türkçe kullanmaya çok önem veriyorum.

• NAZLI ÖZTARHAN / Star TV - Ana Haber Bülteni Sunucusu
Haberin içeriğine hâkim olmadan ekran önünde ayakta kalabilmeniz imkânsız. Ani bir son dakika haberiyle akış tepe taklak oluverir ve tüm görev, tecrübeye yüklenir. Sahadan yetişmiş olmanın artılarını, farkını burada koyarsınız ortaya.

• ORKUN ÖZ / Fox - Gece Haberleri Sunucusu
Kendim anlamadığım, hissetmediğim bir haber seyirciyi de tatmin etmiyor. O haber yapmacık gibi geliyor izleyiciye. Haber sunarken ve hazırlarken yaptığımı özetlemek gerekirse, sadece izleyiciyle empati kuruyorum.

• ÖZGE UZUN / CNN Türk – ‘Güne Merhaba’ Sabah Haberleri Sunucusu
Muhabirlikten, haberin mutfağı diyebileceğimiz arka plandan yetişmiş isimler. Sunum tarzı, yüz ve tavır olarak çoğunlukla herkes farklı. Her yayın yeni bir deneyim. “Oldum artık ben“ sözü yok benim kitabımda. Rekabet büyük, çok çalışmak gerek.

• ÖZLEM SARIKAYA YURT / NTV - Haber Sunucusu
Okumak ve dinlemek dışında bu mesleğin başka bir çıkış noktası yok. Sürekli enformasyon bombardımanı altında olmak gerekiyor. Evde bile olsam bir an bile sessiz sakin oturmuyorum, sürekli televizyon açık ve haber kanalları arasında koşturup duruyorum.

• PINAR ESEN / CNN Türk ‘Güne Merhaba’ Sabah Haberleri Sunucusu
Sorduğum her soruyu “ben seyretsem neyi merak ederdim,” mantığı ile soruyorum. Seyredenlere anladığımı anlatmaya çalışıyorum. İnsanlar ekranda yapmacıklığı çok net anlıyorlar. Akılda kalmanın yolu bence, “kendiniz gibi olmak.”

• PELİN ÇİFT / Habertürk - Sabah Kuşağı Sunucusu
Gündeme hâkim olmak; anında güncellenen haberleri doğru aktarmak; bağlantılarda detay alabilmek için doğru soruları yöneltmek; kriz anlarında yayını, fazla tekrara düşmeden, tansiyonu yükseltmeden, tempolu bir anlatımla yürütmek bizim işimiz.

• YUSUF BAYKAL BOZKURT / Cine5 - Ana Haber Bülteni Sunucusu
Spikerlik aslında çok basit ve keyifli bir iş gibi gözükse de öyle değil. Gündeme hâkim olmayı, tekrara düşmeden ve tansiyonu yükseltmeden doğru cümleler kurmayı, kısa ve öz sorular sormayı ve bunların yanı sıra yakın siyasi tarihi de bilmeyi gerektiriyor.

MediaCat
ETİKETLER
#haber spikerleri