Magazin
01 Şub 2007 11:54 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 12:46

DANTELDEN G-STRİNG ÖRMEK GÜNAH MI?..KİLİSE BU SORUNUN CEVABINI ARIYOR!

Papa´ya ve kilise mihraplarına dantel ören Polonyalı kadınların, iç çamaşırı işine girmesi muhafazakar dantelcilerden eleştiri aldı.'Dantelden g-string örmek günah mı?' tartışması için kilise ne diyor?

Polonyalı ev kadınları yeni bir iş alanı buldu; tığ işi iç çamaşırı. Motifleri bir araya getirerek dantel g-string ve sutyen örüp, bunları dünyanın dört bir yanına pazarlayan üreticilere tepki de yine kendi içlerinden geldi. Çünkü bu girişimin müteveffa Papa 2´nci Jean Paul ve Kraliçe 2´nci Elizabeth gibi eski müşterilere bir hakaret olacağı endişesi sözkonusu.

Koniakow´da dantel üretiminin 200 yıllık bir geçmişi var. Masa örtüsü, yatak örtüsü gibi çeyizlik danteller üreten kadınlar, zamanla bu pahalı ürünleri satamaz hale gelmişler. İşte o günlerde birinin "Niye bunlardan g-string örmüyorsunuz" diye takılması bu fikri doğurmuş.

Malgorzata Sanaszek, "Bu sözü ciddiye aldım, önce kendime, sonra arkadaşlarıma ördüm. Çok tuttu" diyor. Şirketleşen Sanaszek, dört yıl önce ürettikleri g-stringleri internette satmaya başlamış. 50´li yaşlarındaki Krystyna Kaisar, "g-string örmek masa örtüsü örmekten daha kolay" diyor. Motifine ve ipine göre masa örtüsü örmek bir hafta ile altı ay arasında sürerken 32 ile 38 dolardan satılan bir g-string´i örmek bir gün sürüyor. Kaisar, "Tabi eskisine göre daha çok kazanıyoruz" diyor.

Sanaszek, dantelden g-string örmeye başladığında özellikle yaşlıların tepkisini çekmiş. Genç kadın o günleri, "Pazarları kiliseye gidemez olmuştum. Bir dükkana girdiğimde herkes sus pus oluyordu" diyor. Fakat işsizlik yüzünden zamanla dantelden külot ve sutyen örme fikrine alışılmış. Şimdi Sanaszeks´in şirketinde yaşları 17 ile 76 arasında değişen yaklaşık 60 kişi çalışıyor. Sanaszeks, "Afrika, Asya, Avrupa´da müşterilerimiz var. Hatta Kanada ve ABD´den bile sipariş geliyor" diyor. Erkekler için iç çamaşırı siparişi vermek de mümkün. Bayan Sanaszek, tüm üretimin yüzde 100 Koniakow dantelinden olacağı konusunda garanti de veriyor.

Dantelden g-string örmek günah mıdır?

47 yaşındaki dantelci Anna Barska, "Rahibin söylediğine göre, bir kadın günah çıkarmaya gittiğinde, g-string örmenin günah olup olmadığını sormuş. Yaşlı insanlar gizlice g-string örüyor olabilir, ancak et çalsalar daha iyi" diyor.

5 nesilden bu yana dantelci olan Mieczyslaw Kamieniarz, "Dantelimiz bütün Polonya´da meşhurdur. Papa Jean Paul için, Kraliçe Elizabeth için, kiliselerin mihrapları için dantel örtük. Şimdi aynı dantelin, insanların poposunda olması Koniakow için utanç verici ve küçük düşürücüdür" dedi.