Televizyon
10 Nis 2017 12:16 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 22:36

Cinsel tacizle suçlanan Fox Haber sunucusuna, Trump'tan destek!

ABD'li Fox Haber sunucusu Bill O'Reilly'nin cinsel taciz skandalı patlasa da, O'Reilly kanalda kadınları karşısına alıp programını yapmayı sürdürüyor

Üç kişi televizyonda güncel olayları değerlendiriyor: Daha yaşlı erkek sunucu iki kadın konuğunun karşısında oturuyor. Adam 67 yaşında, konukları onlarca yıl daha genç. O, takım elbise giyiyor ve kravat takıyor, kadınlarsa dar elbiseler giyiyorlar. Adamın yüzü kırışık ve solgun, kadınların yüzleriyse aynı şekilde pürüzsüz ve dudakları dudak parlatıcısıyla öne çıkarılmış.

LA Times'dan Lorraine Ali'nin haberine göre, adamın karıştığı cinsel taciz skandalı diğer tüm medya platformlarında haber akışında birinci haberken, "The O'Reilly Factor" (O'Reilly Etmeni) programında sıradan bir Salı günü.

Programın sunucusu Bill O'Reilly ve 21. Century Fox şirketinin beş kadına cinsel taciz suçlamalarıyla ilgili sessiz kalmaları karşılığında on üç milyon dolar ödediği birkaç gün önce The New York Times'ın haberlerinde yer aldı. Suçlamalar arasında "açık saçık yorumlar, istenmeyen yakınlaşmalar ve telefon görüşmelerinde Bay O'Reilly'nin mastürbasyon yapıyormuş gibi geldiği" iddiaları da var.

O’Reilly bu suçlamalardan hiçbirinin doğru olmadığı konusunda ısrar ediyor. Ancak hatırlatmak gerekiyor, muhafazakâr ideallerin saldırı altında olduğunu söyleyen O'Reilly, "Eski Tarz" kitabı için açılan internet sayfasında yazdığı şekliyle: "Bu kitap yaklaşan çatışmayı The View'daki hanımların bile anlayabileceği şekilde açıklayacak" diyecek tıynette biri.

FOX HABER VE CİNSEL TACİZ DOSYALARI

Öte yandan, haber patladıktan sonra yüksek profilli reklam verenler "The O'Reilly Factor" programından reklamlarını çekmeye başladı, Ulusal Kadınlar Teşkilatı ve diğer gruplar, Fox Haber'in en çok izlenen yorumcusunun kovulması çağrısında bulundular ve insanlar kavgacılığıyla meşhur program sunucusunun ne diyeceğini görmek için programı izlemeye başladılar.

Ancak onun yerine Fox Haberleri'nde her zaman gördükleri şeyi gördüler: Donuk renkli takım elbiseler giyen göbekli, yaşlıca bir adamın vücutlarını ortaya çıkaran, boyun dekolteli kıyafetler giyen güzel, kendinden genç kadınlarla ekranı paylaştığını.

O’Reilly skandalı, Fox Haber'in "cinsel anlamda sömürücü" bir ortam olduğunu ortaya çıkaran ifşaatlardaki en son gelişme. Temmuz'da kanalın başkanı ve kurucusu Roger Ailes ise, bir kısmı anlaşmayla çözülürken diğer yandan yenilerinin eklendiği, bir dolu cinsel taciz davası ve suçlaması sonucunda istifa etmişti.

Çünkü bu olayın ardından aylar boyunca, kadın çalışanlar ve eski çalışanlar ortaya çıkıp modern bir medya kuruluşundan çok "Mad Men" dizisindeki "Sterling Cooper" şirketinin sarkıntı-sever ortamına benzeyen bir iş yerini tarif ettiler. Kadınlara belirli bir biçimde görünmeleri konusunda baskı uygulanan bir yer; yüksek topuklular, yoğun makyaj, kısa etekler.

Ailesi ve diğerleri tarafından cinsel tacize uğradığını iddia eden Fox Haber yorumcusu Andrea Tantaros'un açtığı davada; "Fox Haber geleneksel aile değerlerinin savunucusu numarası yapıyor ama perde arkasında seks güdümlü, Playboy Malikânesi'vari bir tarikat gibi işliyor; göz korkutmaya, ahlaksızlığa ve kadın düşmanlığına batmış" deniyor.

Artık O'Reilly'nin de bu 'perde arkası kültürü'nün önemli bir parçası olduğu anlaşılıyor.

Ama bu kültürü iş başında görmek için Fox Haber'in çekim stüdyolarına ve koridorlarına girmenize gerek yok.

Yaşlıca ama pek de çekici olmayan bir erkek otorite figürüyle, 'tatlı' kadın konuğunun aralarındaki canlı yayın dinamiği Fox Haber'in öyle bir alameti farikası haline gelmiş durumda ki! Diğer kanallar da yaşlı erkek/genç kadın eşleşmelerini seviyor ancak Fox Haber'deki kadınların tarzı her durumda daha aleni — pürüzsüz yapılı saçlar, parlak dudaklar ve senaryolu gündüz dizilerinin parlatılmış görüntüsüne sahipler; üstelik bu görünen, Fox Haber'den istifa eden kadınların anlattığına göre, program vitrininin bir parçası, kadınlara olmaları dikte edilen bir görüntü. Geçmişte ve günümüzde halen, çalışan kadından beklenen görünüm: karşındakinin erkek olduğunu unutmasına izin vermediğin sürece evine ekmek götürebilirsin.

Ama kadınlar bu cambaz ipinde yürümeye istekli değil, özellikle de o topuklularla. Kanalın en çok izlenen kadın yorumcusu Megyn Kelly, biyografisinde Ailes'ın kendisine istemediği halde cinsel sarkıntılık ettiğini iddia ettikten sonra bu yılın başlarında Fox Haber'den ayrıldı.

'KADIN GİBİ GİYİNİN' DİYEN TRUMP, FOX HABER'İN ARKASINDA

Fox Haber'deki bu kültür stüdyo kapılarının dışında son bulmuyor. İstihbaratının büyük bölümünü kanalın "Hannity "gibi programlarından alıyor görünen Başkan Trump, yemin ettikten kısa süre sonra Beyaz Saray'daki kadın personelden "kadın gibi giyinmelerini" istedi.

Başkan Yardımcısı Mike Pence eşi olmayan hiçbir kadınla asla tek başına yemeğe çıkmadığını ve alkol servisi yapılan toplantılara yanında eşi olmadan katılmadığını söyledi.

Başkan Çarşamba günü Oval Ofis'ten yaptığı açıklamada, "Fox Haber'in yanlış bir şey yaptığına inanmıyorum ve O'Reilly kendini suçlayanlarla anlaşmamalıydı" diyerek O'Reilly'yi savundu. Kadınlara cinsel saldırı bulunduğunuzun havasını atarken kaydedilip yakalansanız bile Fox Haber yanınızdaysa çok farklı şekillerde kıvırabileceğinizi Başkan Trump'tan daha iyi kimse bilemez.

Bu da O’Reilly'yi çok tehlikeli bir düşman haline getiriyor.

O’Reilly'yle anlaşmaya varan beş kişiden biri olmayan eski Fox Haber konuğu Wendy Walsh, yakınlarda düzenlediği basın toplantısında "Bill O’Reilly kadar güçlü ve kindar bir adam hakkında konuşmak çok korkutucu" dedi.

Öte yandan olanların ardından, üç hafta arka arkaya ve tarihte ilk kez, MSNBC'nin “The Rachel Maddow Show” programının, 25 ila 54 yaş arası izleyici kitlesinde O'Reilly'yi geçtiği belirtiliyor.