Politika
21 Kas 2016 16:16 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 18:36

CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun:

- "Başbakan, başkanlık sistemini belediye başkanlarının konumuna benzeterek büyük bir tutarsızlığa düşmüştür. Bu çerçevede yanıtlaması gereken soru şudur; eğer bugün kayyum atanan belediye başkanlarına isnat edilen türden suçlar, başkanlık sisteminde karşımıza çıkarsa, devlet başkanının yerine...

ANKARA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, "Başbakan, başkanlık sistemini belediye başkanlarının konumuna benzeterek büyük bir tutarsızlığa düşmüştür. Bu çerçevede yanıtlaması gereken soru şudur; eğer bugün kayyum atanan belediye başkanlarına isnat edilen türden suçlar, başkanlık sisteminde karşımıza çıkarsa, devlet başkanının yerine kayyum mu atanacaktır?" görüşünü savundu.

Torun, yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Binali Yıldırım'ın, başkanlık sistemi ile belediye başkanlığını birbirine benzeten bir açıklama yaptığını hatırlattı.

Yıldırım başkanlığındaki Hükümet'in, "Türkiye'yi bölmekle suçladığı birçok belediye başkanını görevden aldığını ve kayyum atadığını" belirten Torun, şöyle devam etti:

"Bu uygulamaların ne derece demokratik olduğu sorgulanabilir ve bizim bu konulardaki görüşümüz bellidir. Ancak Başbakan, başkanlık sistemini belediye başkanlarının konumuna benzeterek büyük bir tutarsızlığa düşmüştür. Bu çerçevede yanıtlaması gereken soru şudur, eğer bugün kayyum atanan belediye başkanlarına isnat edilen türden suçlar, başkanlık sisteminde karşımıza çıkarsa, devlet başkanının yerine kayyum mu atanacaktır? Atanacaksa o kayyumu kim atayacaktır, kim atanacaktır? Sayın Binali Yıldırım yaptığı benzetmeyle Başkanlık sisteminin en büyük zaaflarından birini itiraf etmiş bulunuyor."

Başkanlık sisteminin uygulandığı ülkelerde önemli sorunlardan birisinin, başkanları kontrol edecek hukuki araç ve dengeleyici mekanizmaların bulunmaması olduğunu iddia eden Torun, şunları kaydetti:

"Sayın Başbakan'a hatırlatmak isterim ki belediye başkanlığı mekanizmasının üzerinde, siz en hukuki olmayanlarını seçseniz de, sayısız denetim mekanizması vardır. Oysa başkanlık sistemi için bu mekanizmalar yok denecek kadar azdır. O nedenle bu benzetmenizden vazgeçiniz."

Torun, iktidarın başkanlık sevdasından tümüyle vazgeçmesini istedi.