Güncel
17 Eyl 2017 13:48 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 18:41

Altındağ'da bağ bozumu şenliği

- Altınköy Açık Hava Müzesi'nde gerçekleştirilen bağ bozumu şenliğinde, üzümden elde edilen sirke, pekmez, üzüm kurusu ve şerbet gibi ürünlerin tanıtımı yapıldı

ANKARA (AA) - Köy yaşamının sergilendiği ve geleneksel ürünlerin tanıtıldığı Altınköy Açık Hava Müzesi'nde, bağ bozumu yapılarak üzümden elde edilen sirke, pekmez ve şerbet gibi ürünlerin tanıtımı yapıldı.

Altındağ Belediyesince Altınköy Açık Hava Müzesi'nde, Bağ Bozumu Şenliği düzenlendi.

Şenlik kapsamında, geleneksel köy yaşamından ürünlerin bulunduğu stantlar kurularak, tanıtım ve satış yapıldı.

Pestilden pekmeze, helvadan şerbete, salçadan turşuya, tarhanadan sirkeye kadar birçok el yapımı yiyecek ve içeceğin yer aldığı stantlarda, demir işçiliği, bakır kalaylama, kilim dokuma ve ahşap oymacılığı sergilendi.

- "100 yıl öncesi köy hayatını yaşatmaya çalışıyoruz"

Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tirkayi, stantları gezdi ve gazetecilere ürünlerin hazırlanma aşamalarına ilişkin bilgi verdi.

Ürünlerin tadlarına da bakan Tiryaki, kendisinin de bir köy çocuğu olduğunu ve gençlik yıllarında tarla ve bahçede çalıştığını belirterek, köy kültürünün gelecek kuşaklara aktırılması gerektiğini söyledi.

Tiryaki, Altınköy'ün, Türkiye'nin ilk açık hava müzesi olduğunu, projenin yaklaşık bir yıl sonra tamamlanacağını anlattı. Köy alanının genişletileceğini bildiren Tiryaki, şunları kaydetti:

"Burada şu anki alan 650 dönüm, bir yıl sonra burası bin dönüm olacak. O zaman burada açık ve kapalı alanda ata binmek mümkün olacak. Köy tipi evlerden 5-6 tane daha getirilecek. Ağaçlandırma, meyve-sebze bahçeleri olacak, köprü yapılacak.

Stantlarda, ülkemizin farklı illerinden el sanatlarıyla uğraşanlar buraya gelerek eserlerini sergileyebiliyor ve satış yapıyor. Bu projeyle, 100 yıl öncesi köy hayatını yaşatmaya çalışıyoruz. Bu süreçte, farklı etkinlikler düzenliyoruz. Bugün bağ bozumunun nasıl yapıldığını gösteriyoruz. Bağ bozumu kapsamında önce üzümlerin toplanması, yıkanması, çuvallara konularak özel teknelerde çiğnenip suyunun nasıl çıkarıldığını gösteriyoruz. Her geçen gün etkinlikleri biraz da çeşitlendireceğiz."

Sergilenen ve satılan tüm ürünlerin el yapımı olduğunun altını çizen Tiryaki, resmi açılışının yapılmamasına karşın Altınköy'e ilginin oldukça yoğun olduğunu söyledi.

Tiryaki, dünyada bunun birkaç örneği bulunduğunu, Altınköy'ün bunlardan biri olmasını için çaba harcadıklarını kaydetti.