Gündem
10 Tem 2023 07:49 Son Güncelleme: 10 Tem 2023 07:58

Zirveden önce son görüşme… Erdoğan ve İsveç Başbakanı buluşacak!

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İsveç Başbakanı, NATO'nun davetiyle buluşacak.

NATO'nun Vilnius'taki kritik Liderler Zirvesi'nin başlamasına bir gün kala, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in davetiyle AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la İsveç Başbakanı Ulf Kristersson bugün Litvanya'nın başkentinde bir araya gelecek.

Toplantıda İsveç'in NATO üyeliği alınacak. Batılı NATO ittifakları, İsveç'in NATO üyeliğinin Vilnius zirvesinde resmileşmesini istiyordu, ancak diplomasi trafiğine rağmen Türkiye, İsveç'in terörle mücadele konusunda endişelerini karşılayamadıklarını belirterek yeşil ışığı yakmadı.

Türkiye, Finlandiya ve İsveç, Stoltenberg'in de katılımıyla geçen hafta ortak mekanizma toplantısında bir araya gelmişti. Bu toplantıda da İsveç'in üyeliğine dair pozitif bir karar verilmedi.

Stoltenberg perşembe günkü toplantıdan sonra ''İsveç'in üyeliğe yakın olduğunu'' söyleyerek, zirvede Stokholm'ün üyeliği için pozitif bir karar alınmasının hâlâ mümkün olduğunu vurguladı.

Erdoğan, bugünkü görüşmede İsveç’in NATO üyeliğinin resmileşmesi için yeşil ışık yaksa bile, İskandinav ülkesinin 32. üye olabilmesi için katılım protokollerinin TBMM’den geçmesi gerekecek.

Öte yandan, Macaristan da İsveç'in katılım protokollerini ulusal meclisinden geçirmedi ve karar için Türkiye'yi bekleyeceklerini belirtti.

ETİKETLER
#isveç #nato #erdoğan