Gündem
23 Şub 2019 16:56 Son Güncelleme: 23 Şub 2019 17:03

Ziraat Bankası’ndan Demirören’e kredi açıklaması: Paramız vardı, verdik

Doğan Medya Grubu'nun satışında 675 milyon dolar Ziraat Bankası kredisi kullanılmıştı.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, ülke tarihinin en büyük medya sahipliği değişimini ifade eden Doğan Medya Grubu’nun iktidara yakın Demirören Grubu’na satışında kullanılan Ziraat Bankası kredisiyle ilgili olarak, “Paramız vardı, verdik” dedi.

Medyanın ticari bir iş olduğunu savunan ve kendisinin hem Halkbank hem de Ziraat Bankası’ndayken birer ‘medya finanse ettiğini’ söyleyen Aydın, “Türkiye’de 500 milyon doları IMF’den borç alıp dört sene iktidarda kalınıyordu. Ben 700 milyon dolarla kredi yapıyorsam bu, ülkenin ve Ziraat Bankasının gücüdür. Ben kimseden kısmadım ki” diye konuştu.

“Adam bir tek medya işi yapmıyor; petrol var, gaz var, bir sürü şey var”

Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BALKANTÜRKSİAD) tarafından düzenlenen “20. Sinerji Toplantısı”nda konuşan Aydın, Ziraat Bankası’nın Türkiye dış ticaretinin yüzde 14’lük bölümünü tek başına karşıladığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Paramız vardı, verdik. Teminatlarımızı da aldık. Adam bir tek medya işi yapmıyor. Petrol var, gaz var, bir sürü şey var. Teminatlarından hepsini de alıyor olacağız. Kimsenin bir sıkıntısı olmasın. İlgili medya grubu, Türkiye’nin çok saygın özel bankalarıyla da çalışıyor. Türkiye’de ticaret yapıyorsanız biriyle de birkaçıyla da çalışmanız gerekiyor. Türkiye’nin IMF ile hiçbir işi yoktur. Sadece Halkbank’ın ilk üç ayda esnafa dağıttığı kredi miktarı 10 milyar liradır. Yani IMF’ye gidecek halimiz yok, paramız pulumuz var.”

Ziraat Bankası’nın 2018’deki görev zararı: 2.3 milyar TL

Doğan Medya Grubu’nun iktidara yakın Demirören Grubu’na satışında 675 milyon dolar, 2 yıl geri ödemesiz ve 10 yıl vadeyle Ziraat Bankası kredisi kullanılmıştı. Doğan Medya Grubu’nun iktidara yakın gruplardan Demirören’e satışı, KAP’a yapılan bildirime göre 916 milyon dolar bedelle gerçekleşmişti.

Öte yandan, Ziraat Bankası’nın da aralarında bulunduğu kamu bankaları 2018’de Hazine’ye sıfır temettü (kâr payı) aktardı. Ziraat Bankası 2.3 milyar TL, Halkbank 1.3 milyar TL görev zararı açıkladı.