Ekonomi
06 Oca 2023 10:31 Son Güncelleme: 06 Oca 2023 13:20

Zincir marketler kampanyalarını duyurdu: Hangisi, kaç üründe, ne kadar indirim yapıyor?

Şok, Migros, A101, CarrefourSA, A101 ve Happy Center gibi Türkiye'nin perakende sektöründe en yaygın şube ağına sahip marketleri, ocak ayında indirim ve fiyat sabitleme uygulamasına gitti.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, geçen günlerde yaptığı açıklamada, piyasadaki mevcut fiyatların artık içselleştirildiğini ve bunun üzerine gelecek fiyat artışlarının makul kabul edilemeyeceğini belirterek, gıda perakendecileriyle görüştüğünü bildirmişti. Gerek ulusal gerekse yerel marketlere fiyatların belli bir süre artırılmaması veya sabitlenmesi noktasında çağrıda bulunan Nebati, “Biz her türlü katkıyı sağlamaya hazırız” ifadesini kullanmıştı. MÜSİAD’ın genişletilmiş Başkanlar Toplantısı’nda konuşan Nebati “Çok sayıda üründe indirimlere giden işletmelerimizi yürekten tebrik ediyorum. Tüm işletmelerimize benzer uygulamaları hayata geçirmeleri için de çağrıda bulunuyorum” ifadesini kullandı.

İşte marketlerden yapılan açıklamalar ve indirimlerin detayları:

ŞOK: Bin üründe fiyat değişmeyecek

Düşük fiyat politakası ile ocak ayı boyunca fiyatları sabitlediklerini açıklayan ŞOK Marketler CEO’su Uğur Demirel, “Her zaman uyguladığımız düşük fiyat politikamızı bu defa ocak ayı boyunca sabitleyerek müşterilerimize yönelik hoş bir sürpriz yaptık. Yani belirlenen 1.000 ürünün maliyetleri artsa da fiyatları ay sonuna kadar sabit kalacak” dedi. Açıklamaya göre pirinçten makarnaya, bakliyattan una, çay-kahveden şekere, sıvı yağdan margarine, patatesten soğana bir evin temel ihtiyaçları arasından belirlenen ürünlerde ocak sonuna kadar fiyatlar artmayacak."

Migros: Ocak ayı boyunca sürekli indirim

Türkiye’nin 81 ilinde 2 bin 800’ü aşkın mağazası ve online platformlarıyla hizmet veren Migros, enflasyonla mücadele kapsamında yüzlerce temel üründe hem fiyatları sabitlediğini hem de indirime gittiğini duyurdu. Ocak ayı boyunca 3 binden fazla markalı üründe sürekli indirim uygulayan Migros; yağ, çay, şeker, bakliyat, deterjan, çocuk bezi gibi en temel ihtiyaç ürünlerini içeren Migros markalı 419 üründe fiyat sabitlemesine gitti. Şirket ayrıca 23 ürün ailesindeki tüm ürünleri kapsayacak şekilde 20 bine yakın üründe özel olarak yüzde 25’ten yüzde 50’ye varan oranlarda indirimler sunuyor.

Carrefoursa: 20 bin ürünü kapsıyor

20 bin üründe yüzde 20’den yüzde 40’a varan indirimler uygulanacağını duyuran CarrefourSA’dan yapılan açıklamada da şunlar kaydedildi:

“Ocak ayında gıda ve gıda dışı ürün kategorilerinde 20 bin üründe yüzde 20’den yüzde 40’a varan indirimler uygulayacağız. CarrefourSA olarak 85 milyon için ‘Doğrusu CarrefourSA’da’ diyerek sadece bir ay değil, yıl boyunca farklı kampanyalarla müşterilerimize doğru ürünü doğru fiyatlarla sunmaya devam edeceğiz. Tüm mağazalarımızda istisnasız uyguladığımız üç adımdan oluşan doğru fiyat politikamızda; ‘Reyon fiyatı=Kasa’ fiyatıyla müşterimiz reyon ve kasada farklı fiyatla karşılaşırsa müşteri için avantajlı olan fiyatı uyguluyoruz. Temel gıda, et, taze sebze-meyve gibi müşterilerimizin öncelikli ihtiyaçları olan ürün kategorilerinde bu ve benzeri kampanyaları sürdürerek tüketici dostu indirimleri hayata geçiriyoruz.”

Happy Center: İndirimleri yansıtmak istiyoruz

Happy Center Marketleri CEO’su Yavuz Altun, indirim planını şöyle açıkladı: 

“Yeni yılla birlikte gıda ve gıda dışı ürünlerde etiket fiyatlarını yüzde 10 ile 20 arasında düşürdük. Et ve süt ürünlerinde ise arza bağlı olarak ilerleyen süreçte indirim yapabiliriz. Enflasyonist etki azaldıkça başta gıda olmak üzere bütün ürünlere bu indirimleri yansıtmak istiyoruz.”

Onur: 4 bin ürüne yansıyacak

Onur Market Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Tüfekçi de şu açıklamayı yaptı: 

“Bu ay içerisinde belli ürün gruplarında en az yüzde 5 olmak şartıyla indirimler yapacağız. Bazı ürünlerde bu oran yüzde 25’in üzerinde olacak. İndirimli ürün sayısı 4 bini bulacak.”

A101: 2023 üründe fiyatları sabitleyeceğiz

A101, ocak ayının sonuna kadar 2023 üründe fiyatlarını sabitleyeceğini açıkladı. A101'den yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"12.000’i aşkın mağazasıyla Türkiye’nin 81 ilinde hizmet veren A101, Ocak ayı boyunca 2023 üründe fiyatları sabitleyeceği müjdesini tüketicilere duyurdu. 70.000’den fazla çalışanı ve 600’ün üzerinde tedarikçisi ile A101, kampanya ile hem tüketicilerin alım gücünün korunmasına, hem de ülke ekonomisine destek olmaya devam edecek.

Yıl boyunca sürdürdüğü indirim kampanyalarına hız kesmeden devam eden A101, ocak ayı sonuna kadar temel ihtiyaç ürünlerini de kapsayan tam 2023 üründe fiyat sabitlemesine gidecek. Türkiye’nin en fazla mağazaya sahip perakende zinciri A101, 2023 yılında devam ettireceği haftalık kampanyalarla da, kaliteli ürünleri her daim en uygun fiyatlarla müşterilerine sunarak tüketicinin yanında olmaya devam edecek."