Medya
05 Ağu 2014 14:50 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:32

Zaman yazarından darbe uyarısı; Erdoğan kazanırsa ...

Zaman yazarı Şahin Alpay, Erdoğan'ın seçimleri kazanmasının felakete yola açacağını iddia etti..

Zaman yazarı Şahin Alpay, Erdoğan'ın seçimlerini ilk turda açık ara kazanması durumunda olacaklar için "En kötü ihtimalle Kemalist bir askerî darbeyi tetikleyebilir. Ülke darmadağın olur!" dedi.
 
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ortaya çıkacak tahmini sonuçları kıyaslayan Zaman gazetesi yazarı Şahin Alpay bir iyi bir de kötü senaryo çizdi. İlginç olan şu ki Alpay'ın kaleme aldığı her iki senaryoda da Başbakan Erdoğan Köşk'e çıkıyor.
 
ALLAH HEPİMİZİ BUNDAN KORUSUN!
 
Erdoğan için "2. Erdoğan" ifadesini kullanarak padişahlık göndermesi yapan Zaman yazarı Köşk seçimlerinin sonuçlarına göre dengelerin yeniden kurulacağını yazdı. Erdoğan'ın seçimin mutlak galibi olduğuna kesin gözüyle bakan Şahin Alpay yine de Erdoğan'ın az oy farkla seçilmesi durumunda seçimi kaybetmesine yakın ölçüde iyimser bir senaryonun oluşabileceğini yazdı.
 
Ancak Erdoğan'ın ilk turda açık farkla kazanması durumunda ülkeyi bir felakatin beklediğini savunan Alpay "Türkiye için tam bir karabasan olur. En kötü ihtimalle Kemalist bir askerî darbeyi tetikleyebilir. Ülke darmadağın olur. Allah hepimizi bundan korusun!" dedi.
 
İşte Alpay'ın yazısındaki ilgili bölüm:
 
ERDOĞAN 1 TURDA VEYA 2. TURDA AÇIK ARA KAZANIRSA...
 
II. Erdoğan seçimi birinci turda veya ikinci turda ama açık farkla kazanacak olursa, “Büyük usta!” olarak partisindeki güçlü konumunu korur. Anayasayı hiçe sayar; aynı zamanda cumhurbaşkanı, başbakan ve parti başkanı olarak bütün siyasi kararları elinde toplar. 3 dönem kuralına dokunmaz. Parlamento seçimlerini erkene alır.
 
Emir erlerinden oluşan bir AKP grubu kurar. Kendisini “Türk usulü” başkan yapacak anayasa taslağını referanduma sunar ve (Kürtlerle “ver başkanlık, al özerklik” pazarlığıyla) halka onaylatır ve padişahlığını resmen ilan eder. (Bu durumda, askerî vesayet yanlılarıyla kumpas safsatası üzerinde kurduğu ittifakı nasıl sürdürür, bilemem.)
 
Vaad ettiği gibi, ömrünün sonuna kadar toplumu kutuplaştırmaya, nefret söylemi yaymaya devam eder. (Kimilerinin seçildikten sonra tam tersi bir role soyunabileceğine dair kimi iyi niyetli beklentileri hiç gerçekçi sayılamaz.)
 
KEMALİST DARBE GELEBİLİR, ÜLKE DARMADAĞIN OLUR!
 
Bu senaryonun aynen yaşanması, Türkiye için tam bir karabasan olur. En kötü ihtimalle Kemalist bir askerî darbeyi tetikleyebilir. Ülke darmadağın olur. Allah hepimizi bundan korusun!
 
İYİMSER SENARYODA YİNE ERDOĞAN KAZANIYOR!
 
Başta sözünü ettiğim iyimser senaryo ise şöyle gelişebilir: II. Erdoğan ancak ikinci turda ve az farkla seçilir; partisi tarafından bile siyaseten zayıf olarak algılanmaya başlar. Giderek partide ayaklanma çıkar. Grup üyeleri 2015 seçimlerinde yeniden iktidarı güven altına alabilmek için partinin başında Erdoğan’ın kuklası olmayan, güçlü bir lider görmek ister.
 
Bu durumda gözler kaçınılmaz olarak, 17–25 Aralık sonrasında Çankaya noterliği yaparak siyasi sermayesinden hayli kaybetmiş olsa da, Abdullah Gül’e döner. Gül parti başkanlığını ve sonra başbakanlığı üstlenir. Erdoğan bile Gül başkanlığında devam eden AKP iktidarını tercih eder hale gelebilir, zira ufukta alternatifler belirebilir.