Televizyon
02 Eki 2012 15:12 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:13

ZAMAN YAZARI GÜLERCE'DEN BAŞBAKAN ERDOĞAN'A 'PADİŞAH' BENZETMESİ!

Zaman yazarı Hüseyin Gülerce, Başbakan Erdoğan'ın padişahlıktan daha büyük yetkilere sahip olduğunu iddia etti

Zaman yazarı Hüseyin Gülerce, AKP'nin 4. Olağan Büyük Kongresi'ni ve Erdoğan'ın konuşmalarını SKY TÜRK360'da Hilmi Hacaloğlu'nun hazırlayıp sunduğu "Şimdi Söz Sizde" katıldığı programda değerlendirdi.

Gülerce, Başbakan'ın kongredeki konuşmasının hamaset yüklü olduğunu söyleyerek, "Başkanlık sistemi Türkiye için gerekli... Başbakan şu anda padişahlıktan daha büyük yetkilere sahip" dedi.

Kongreye 6 gazetenin alınmamasını da eleştiren Gülerce, "Herkes kendine yakışanı yapar" ifadelerini kullandı.

İŞTE O AÇIKLAMALAR : VİDEO

BAŞKANLIK SİSTEMİ SORUNLARIMIZ ÇÖZER

Hüseyin Gülerce:  Yeni bir anayasa yapılıyor. Yeni anayasada cumhurbaşkanının durumunu netleştirmezseniz, diğer kurumların yetkilerini ona göre belirleyeceğiniz için sorun yaşanacaktır.

Hilmi Hacaloğlu: Peki Türkiye'nin buna ihtiyacı var mı? Yetkilerin tek elde toplanmasını sağlayacak bir başkanlık sistemi midir çözüm?

 BAŞBAKAN PADİŞAHTAN DAHA YETKİLİ

Hüseyin Gülerce: Bence evet. Partili bir başkanlık sistemi olabilr. Ancak... Bu ancak çok önemli. Diktatörlüğe gider, krallığa döneriz gibi gibi haklı da sayılabilecek eleştiriler var. Şöyle bir değişiklikle beraber yapmak lazım. Milletvekillerini de Erdoğan belirlerse olmaz. Türkiye'de yapılamayan meclis denetiminde şikayetçiyiz. İktidar partisi çoğunlukla mecliste olduğu zaman Meclis denetim görevini yapamıyor. Başbakan da şuan padişahlıktan daha büyük yetkilere, başkanlık sistemindekinden daha büyük yetkilere sahip.

SEÇİM SİSTEMİ DEĞİŞMELİ

Hüseyin Gülerce: Meclis ile ilgili de seçim sistemini değiştirmek lazım. Daraltılmış Bölge Seçim Sistemine geçmemiz lazım. Dar bölge seçim sistemine çok itirazlar var. Daraltılmış bölge seçim sisteminde öyle değil. Böyle olursa liderin iki dudağı arasında milletvekili seçilmez.

Hilmi Hacaloğlu: Belki barajın indirilmesi ya da tamamen kaldırılması?

 Hüseyin Gülerce: Barajın indirilmesi de çok iyi olur.
 
Gülerce'nin açıklamalarının bir bölümü şöyle:

Cemaatin hiçbir hükümetle sorunu olmaz. Bu hareket çok büyüdü, her ilde, her ilçede hatta köylerde var.
Başbakan, Kılıçdaroğlu'nun gönlünü alsa iyi olur.
Kürtlerin oyları cumhurbaşkanlığı seçiminde çok önemli. Erdoğan, Kürt meselesini demokratik yollardan çözebilirse Kürtlerin oyunu alır.
Ak Parti için lider Erdoğan'dır. Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı adaylığı Gül'e tavır değildir.
Darbeyi düşünmek bile yanlış bir şey. Bu davaları itibarsızlaştırmaya çalışıyorlar. Önyargılardan, yargısız infazlardan şikayet eden insanlar aynı şeyi başkalarına yapmamalı.
70 milyonu kucaklamaktan bahsedildi kongrede. Bir Alevi dostum beni aradı, 'o kongrede biz yoktuk' dedi"
Herkes kendine yakışanı yapar,kendi karakterini sergiler. O gazeteciler ne olursa olsun kapıda karşılanmalıydı Başbakan 'bize hakaret eden gazetecileri içeri almayız' diyor. Başbakana yakışan bu değil.
Erdoğan cumhurbaşkanlığına aday olacağı için bundan sonraki üslubu da bu olacak. Başbakanın kongredeki konuşması hamaset yüklüydü. Milli Türk Talebe Birliği toplantılarında gibiydi. Başbakan şu anda padişahlıktan daha büyük yetkilere sahip. Kongrede Erdoğan 2014'teki cumhurbaşkanlığı seçimi için adaylığını ilan etti. Başkanlık sistemini tartışılıyor çünkü Türkiye'de yönetimin hızlanması lazım. Tutuklu vekiller neden göstere göstere milletvekili yapıldı? Başbakanın yaklaşımını destekliyorum.