Gündem
26 Kas 2013 16:37 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:46

Zaman muhabiri açıkladı! AKP'deki köstebek kim?

Zaman muhabiri Ahmet Dönmez kızlı erkekli öğrenci evleri haberinin kaynağının kim olmadığını açıkladı.

Başbakan Erdoğan'ın Kızılcahamam Kampı'nda "Kızlı erkekli öğrenci evlerine müsade etmeyeceğiz" sözlerini haberleştiren ve uzun bir tartışmanın kapısını aralayan Zaman muhabiri o haber üzerine açıklama yazısı yazdı.
 
KAYNAĞIM İDRİS BAL DEĞİL
Zaman Muhabiri Ahmet Dönmez AK Parti Kütahya Milletvekili İdris Bal'ın bu haberin kaynağı olmadığını açıkladı. Dönmez, 'Allah Şahidimdir ki, kaynağım İdris Bal değil' dedi. 
 
İşte o haber:
 
AÇIKLAYABİLMEYİ ÇOK İSTERDİM
Eğer, mesleğime karşı onların yüzde biri kadar hoyrat ve özensiz olabilseydim çoktan açıklardım. Gazeteciliğin en temel ilkelerinden biri olan 'haber kaynağını gizleme' erdeminden onlar kadar habersiz olsaydım, 'o ismi' açıklar ve yüzlerinde oluşacak ifadeyi keyifle izlerdim. Ama bunu hiçbir zaman yapmayacağım. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, AK Parti'nin 2-3 Kasım tarihlerinde düzenlediği Kızılcahamam Kampı'nda yaptığı 'öğrenci evleri' çıkışına yer verdiğimiz o meşhur haberden söz ediyorum.
 
HABER 3 YERDE ÇIKTI BİR TEK ZAMAN HEDEF ALINDI
Haber, benim için aslında sıradan bir 'perde arkası' haberiydi. 2 yıldır görev yaptığım Ankara'da, takip ettiğim 3 Kızılcahamam Kampı'ndan da perde arkası haberler yazdım. Dahası, basına kapalı başka toplantılardan da aynı şekilde bilgiler alıp haberleştirdim. Çünkü işimiz bu. Şimdiye kadar birçok meslektaşımın yaptığı ve bundan sonra da yapmak için gereken her çabayı sergileyeceği gibi... Nitekim haber, aynı gün Zaman'la birlikte Habertürk ve Yeni Akit'te de yayımlandı. Aynı gün başlayan kara propaganda sağanağı altında diğer iki gazete es geçilip, 'Haberi Zaman'a kim sızdırdı?' tartışması başlatıldığında aslında niyet belliydi. Bu soruyu takip eden akıl almaz komplo teorileri, yalan ve iftiralar, sanki aksi ispat edilemez birer vesika gibi sunuluyordu.
 
O VEKİLE KÖSTEBEK DİYE HAKARET ETTİLER
Bizzat kendi meslektaşlarım, anlı şanlı köşe yazarları bile bu kadar çok seçenek sıralarken bir tek, haberin gerçekten 'gazetecilik' başarısı olabileceği ihtimalini akla getirmiyordu. Halbuki gerçek bu kadar basit ve yalındı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın, "Tamamen asparagas" dediği haberi ertesi gün Başbakan Erdoğan'ın harfiyen doğrulaması bile bazılarının hızını kesmedi. Çünkü hiç kimse gerçeğin peşinde değildi. Herkes 'olmasını istediği'nin arayışındaydı. Nitekim yine Zaman'ın yayımladığı dershaneleri kapatma taslağının ardından 'kızlı-erkekli' tezvirat yeniden sürüme sokuldu. İki haber birbiriyle ilişkilendirilerek yeni bir bel altı vuruş raunduna girişildi. Aranan adres de bulunmuştu; dershanelerin kapatılmasına karşı çıkan AK Parti Milletvekili İdris Bal. Sanki haberi Bal sızdırmış gibi bir linç kampanyası başlatıldı. Bunlardan en bayağı olanı, 'Sontv' isimli internet sitesinin yaptığıydı. 'Haberi Zaman'a sızdıran köstebeği bulduk' başlıklı bir yazı giren site, sosyal medyayı bombardımana tuttu. İsim verilmese de alenen İdris Bal kastediliyordu. Şu aşamada, 'Gazetecilerin görevi ne zamandan beri meslektaşlarının haber kaynağını araştırmak, açığa çıkarmak ve afişe etmek oldu?' diye sormanın bir anlamı var mı bilmiyorum. Kendi mesleğine kastın boyutu sadece bununla kalsa iyiydi. Örneğin, bizzat söz konusu Kızılcahamam haberini yayımlayan gazetelerden Yeni Akit'in Genel Yayın Yönetmeni Hasan Karakaya'nın yaptığını 'trajikomik' kategorisine bile sokamıyorum. Kendi gazetesinde çıkan haberden bile bihaber şu cümleleri sıralayabiliyor: "Basına kapalı bölümlerde daha çok 'parti içi konular' konuşuldu... Çoğu, 'özel' konulardı ve bunları 'kamuoyunun bilmesi' gerekmiyordu. Ne var ki o toplantıda bulunup da 'aile içi sohbeti' duyan bir veya birkaç AK Parti milletvekili, resmen ve alenen 'köstebek' gibi hareket etti ve toplantıda konuşulan 'kızlı-erkekli öğrenci evleri' meselesini Zaman'a ve 'onlara yakın' gazetecilere 'sızdırdı'..."
 
Yazıdaki komedi unsurunu bir kenara bırakalım. Olayla hiçbir ilgisi olmayan bir milletvekilinin 'köstebeğim' olmakla suçlandığı bir kertede, açıklama yapmak artık benim için vicdani bir sorumluluk. Allah şahit ki kaynağım İdris Bal değildir. Böyle bir açıklama yapmak zorunda kalmamın utancı da bana değil, Türkiye'deki gazetecilik mesleğini bu seviyelere düşürenlere aittir.