Gündem
10 Oca 2016 13:22 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:17

Zafer Mutlu'nun acı günü!

Mutlu Dergi grubunun kurucusu gazeteci Zafer Mutlu babasını kaybetmenin acısını yaşıyor.

Vatan Gazetesi'nin eski sahibi, Mutlu Dergi grubunun kurucusu Zafer Mutlu'nun babası Latif Mutlu hayatını kaybetti. 91 yaşında hayata veda eden Latif Mutlu Bilgi Üniversitesi'nin kurucusuydu.

Latif Mutlu kimdir?

21 Haziran 1924 Nazimiye doğumludur. . Evli ve iki oğlu vardır. Petrol ofisinde 15 yıl müdür olarak görev yaptı (1951-1965), En önemli görevinin, Türkiye'nin ilk boru hattı olan İskenderun – Batman boru hattının kurucu müdürlüğü olduğunu söyler. Bu arada üç yıl Ankara hukuk fakültesine devam etti ise de bitiremedi.(1958-1965). Ardından Ankara'ya gelerek Ankara iktisadi ve ticari ilimler yüksek okulunun kuruluşuna katılmış, 1968 yılında Diş Hekimliği ve Eczacılık Özel Yüksekokullarını kurmuştur. 1971 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Özel Yüksekokulu'nu bitiren Latif Mutlu, 1965'ten bu yana eğitimin içindedir.  1972'de Kıbrıs'ta bir üniversite kurmak KKTC'den izin aldığı halde, Ankara bu kararı onaylamadı.
1979 yılında Bursa' da elektrikle karbondioksit üretimi için tesisler kurmuştur. 1983 de karbon dioksit üretim sistemini değiştirerek diğer üreticilere kendi yöntemlerini kullanmaları için izin vermiştir.



1987 yılında evini Ankara'dan İstanbul'a taşıdı. 1991 genel seçimlerinde (SHP) Sosyal Demokrat Halkçı Parti, İstanbul 2. Bölgede Milletvekili adayı olarak seçime katıldı ise de bu bölge seçim barajını aşamadığından Milletvekili çıkaramadığı için seçilemedi. 1991'den başlayarak İstanbul Eğitim ve Kültür Vakfı okullarında 3 yıl kadar genel müdürlük yaptı. Yeni bir üniversite kurma girişimlerine izin alamadı.

1994'te İngiltere'de iki devlet üniversitesinden aldığı yetkiyle ve onlar adına İstanbul'da üniversite düzeyinde eğitim veren kurslar açmak üzere M.E.B. den ruhsat aldı. Kursların eğitime başlaması basında yoğun eleştiriye neden oldu. Korsan üniversite, gizli üniversite manşetlerine hedef olunca, kursların açılmasına izin veren M.E.B ile YÖK kursların kapatılması ve kurucu Latif Mutlu'nun cezalandırılması için ayrı ayrı dava açtılar.

1995 de çok zor durumda kalan Latif Mutlu, sonunda YÖK ile anlaşmaya vararak kursların üniversiteye dönüştürülmesi için gerekli hazırlıklara başlattı. Bunun için, Bilgi Eğitim ve kültür vakfını kurdu. Kanunini işlemler tamamlanınca, 7 Haziran 1996 da TBMM'nin kabul ettiği kanunla İstanbul Bilgi üniversitesi resmen kuruldu. Latif Mutlu, 11 yıl bu vakfın başkanlığını yaptıktan sonra, 2006 de İstanbul Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı oldu. Halen bu üniversitenin Kurucular Kurulu Onursal başkanı ve Vakfın Mütevelli Heyet üyesi olarak görev yapmaktadır.

TRT Çocuk ve Gençlik Vakfı ile Zeynep Mutlu Eğitim Vakfı'nın kurucu ve yönetim kurulu üyesi olarak Eğitim hizmetinde çalıştı. Türkiye İş Bankası Kültür yayınları, Latif Mutlu'nun yaşamını konu alan "Uygarlığın Peşinde" isimli kitabı 2010 yılında "Nehir söyleşi" dizisinde yayımladı.