Polemik & Kulis
14 Oca 2021 15:11 Son Güncelleme: 14 Oca 2021 15:16

Zafer Mutlu, Oksijen'i Ayşe Arman'a anlattı: Nasıl bir gazete olacak? Kadrosunda kimler var?

Vatan gazetesinin eski sahibi gazeteci Zafer Mutlu, yarın itibarıyla okurlarla buluşacak Oksijen gazetesiyle ilgili, Ayşe Arman'ın sorularını yanıtladı.

15 Ocak'tan itibaren her cuma gazete bayilerinde olacak olan Oksijen, özel haber dosyalarından televizyon sayfalarına ve kitap ekine kadar pek çok farklı alana sayfalarında yer verecek.

Yayın yönetmenliğini Tayfun Devecioğlu'nun yaptığı gazetenin yazı işleri müdürlüğünü ise İsmail Yuvacan üstleniyor.

Zafer Mutlu, yeni gazetesi Oksijen ile ilgili merak edilenleri, Ayşe Arman'a anlattı.

Zafer Mutlu ve ekibinden yeni bir hafta sonu gazetesi OKSİJEN

Yarın büyük gün… Zafer Mutlu ve ekibinin haftalık gazetesi Oksijen yarın çıkıyor. Bundan böyle her Cuma bizimle…

Hepimiz için iyi bi şey yapıyorlar. Bana umut ve heyecan verdi. Ve evet, hepimiz hafta sonu gazetelerini özledik, kokusunu bile özledik.

Kadro süper, çok çok tecrübeli, haftalık gazete fikri de enfes. Başarılı olmalarını bütün kalbimle diliyorım. Bence olacaklar. Yolları açık olsunnn

EPEY ARA VERMİŞTİM. DAHA SERİNKANLI OLACAĞIMI DÜŞÜNÜRDÜM. ÖYLE OLMADI. BAYAĞI ÖZLEMİŞİM…

Hayırlı olsun! Bu Cuma, Oksijen’le evimize misafir geleceksiniz? Heyecan var mı heyecan?

- Olmaz mı? Hem de nasıl! Ben uyku sorunu olmayan bir insanım. Günlerdir, geceleri üç dört kez uyanıp, kendimi sayfa planlarken buluyorum. Epey ara vermiştim. Doğrusu daha serinkanlı olacağımı düşünürdüm. Öyle olmadı. Bayağı özlemişim. Çok hoşuma gitti.

EKİP LİDERİMİZ  TAYFUN DEVECİOĞLU

Sizin eski ekibiniz mi, yeni insanlar mı?

- Ekip lideri, tabii ki, Tayfun Devecioğlu. Eksilerden İsmail Yuvacan olmazsa olmazlardan.

Tayfun sayesinde tanımaktan çok mutlu olduğum meslektaşlarım Umut Alphan ile İlke Gürsoy, Milliyet’in eski yazı işleri ekibinden. Vatan’da genç bir üniversite mezunu olarak aramıza katılan Güney Öztürk, şimdi tecrübeli bir gazeteci olarak web sayfalarımızı yönetecek. Sayfa yapım ekibimiz de, Cüneyt Çomoğlu yönetiminde, benim yeni tanıdığım yetenekli arkadaşlardan oluşuyor. Grafik dizaynın başında ise, Sönmez Karakurt var. Vatan’da hemen her konuda yanımdaki isim Bahadır Zaimoğlu yine her şeyi planlıyor, yönetiyor.

TECRÜBELİ VE YARATICI KADRO

Zülfü Livaneli ve Selahattin Duman?

- Onlarsız bir gazete düşünülemez! Sabah ve Vatan’dan sonra Oksijen’de de ailemizin parçası olmaya devam ediyorlar. Her zaman öyle. Zülfü Livaneli, anılarla bezenmiş edebiyat ve sanat yazılarını akıcı üslubuyla okurlarımızla buluşturacak. Maalesef geçen yaz çok ciddi bir trafik kazası geçiren, adeta ölümün kıyısından dönen Selahattin Duman ise kaza ve sonrasını anlatmaya başlayarak Oksijen okurlarına ulaşacak.

Epey geniş bir kadro…

- Evet. Ayşe Özyılmazel, Ece Sükan, Seda Yılmaz aramıza yeni katılan isimler. Levent Erden, Alper Bahçekapılı da keza. Çok önem verdiğimiz dijital platform sayfalarının yönetimini, Sabah döneminde birlikte çalıştığımız Elçin Yahşi üstlenecek. Yine Oksijen’in ayrılmaz parçalarından birisi olacağına inandığımız kitap ve sanat sayfalarını Elif Tanrıyar yönetecek.

ÖZELLİKLE EVLERE KAPANDIĞIMIZ DÖNEMDE ŞÖYLE DOLU DOLU BİR GAZETE OKUMAK HEPİMİZE İYİ GELECEK!

Neden günlük değil de hafta sonu gazetesi?

- Günlük gazete, denemesi gerçekten bir macera olurdu. Ama hafta sonu gazeteciliğine gerçekten çok inanıyorum. Bu fikir, abartmadan söylüyorum en az 10 yıldır aklımdaydı. Gazetelerin en iyi sattığı dönemde bile, hafta sonları, fiyat artışına rağmen, tirajlar yüzde 50 oranında artıyordu. Ayrıca gazeteler reklam gelirlerinin yüzde 65’ini hafta sonu elde ediyordu. Ama bir türlü harekete geçemedik. Aradan geçen sürede çok şey değişti tabii. Gazeteler şu veya bu nedenlerle güç kaybetti. Günlük gazete okuma alışkanlıkları azaldı. Şimdi yeniden her gün gazete okumak, okutmak pek kolay görünmüyor. Ama sanki hafta sonları, özellikle bu evlere kapandığımız dönemde, şöyle dolu dolu bir gazete okumak iyi gelecek diye düşünüyoruz. Tabii bunun birinci şartı okunacak malzemeyi gazeteye koymak.

NEW YORK TIMES PAZAR YAPMAYI HAYAL ETTİĞİMİZ GAZETEYİ TARİF EDİYOR

Nasıl bir gazete olacak? New York Times’ın hafta sonu gazetesi gibi mi?

- Evet. New York Times Pazar, tam yapmayı hayal ettiğimiz gazeteyi tarif ediyor. Bütün çabamız böyle bir gazete yapmak için olacak. Yani çıtayı biraz yükseğe koyduk.
Bunun için de bazı adımlar attık. İçimizde, dış dünyayı en iyi Tayfun takip eder.
Onun girişimleriyle iki önemli adım attık. İlki, Project Syndicate platformunun Türkçe yayın haklarını aldık. Bu platformda, dünyanın önde gelen ekonomistleri, bilim insanları, siyasetçileri makaleler kaleme alıyor. Örneğin Daron Acemoğlu veya ünlü finans uzmanı Muhammed El-Erian yazılarını bu platforma yolluyor. Abone gazeteler, bu yazıları kendi dillerinde yayınlayabiliyorlar. Biz de bunun parçası olduk. The Guardian, Le Monde, El Pais, Japon Nikkei gibi büyük gazetelerle aynı anda çok önemli makaleleri, Türk gazete okuruyla, Oksijen buluşturacak. İkinci adım da, ilki kadar önemli ve yenilikçi. Financial Times haberlerini Türkçe yayınlama haklarını satın aldık. Her sayıda, FT’nin sayfa düzeniyle, onlar gibi pembe zemine, sayfanın tepesinde FT logosuyla gazetenin birkaç önemli haberini kelimesi kelimesine yayınlayacağız. Hem de ilk sayıdan itibaren.

Röportajın devamını okumak için TIKLAYIN