Gündem
13 Oca 2016 12:18 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:17

Zafer Çağlayan'dan Taraf muhabirine haciz!

Eski Ekonomi Bakanı Çağlayan, kendisi hakkında “Prostat için ABD’ye gitti” başlıklı bir haber yazan muhabirin aracına haciz koydurdu.

Son yıllarda gündemden düşmeyen medyaya yönelik baskılar ilginç bir boyut kazandı. Adı yolsuzluk iddialarına karışan dört eski bakandan biri olan eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, “basın özgürlüğünün” önemine dikkat çektiği bir günde, muhabirin aracına haciz koydurdu. “Prostat için ABD’ye gitti” başlıklı haber nedeniyle Taraf Gazetesi’nden 5 bin liralık tazminat kazanan Çağlayan, daha hukuki süreç tamamlanmadan “haberi yazan muhabir sıfatıyla”, gazetenin Ankara Temsilcisi Hüseyin Özay’ın, 2006 model Hyundai marka aracı hakkında haciz kararı aldırdı.

“PROSTAT” HABERİNE DAVA AÇTI

17 Aralık yolsuzluk operasyonuna adı karışan dört eski bakandan biri olan ve İranlı iş adamı Reza Zarrab’dan 700 bin liralık saat hediye aldığı öne sürülen eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Taraf Gazetesi’nin 28 Temmuz 2014 tarihli sayısında yayımlanan “Prostat için ABD’ye gitti” başlıklı haber için dava açtı. Haberle ilgili hem Cumhuriyet Savcılığı’na şikayet dilekçesi verildi, hem de tazminat davası açıldı. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, şikayet dilekçeleri ile ilgili olarak “kovuşturmaya” yer olmadığı kararı verdi. Aynı haberle ilgili 30 bin liralık tazminat talebi ise Ankara 21 Asliye Hukuk Mahkemesi’nde karara bağlandı. Mahkeme, 15 Temmuz 2015’te söz konusu haber nedeniyle “Çağlayan’ın kişilik hakları zedelendiği” gerekçesiyle, gazetenin Çağlayan’a 5 bin lira ceza ödemesini kararlaştırdı. Ankara 21. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin gerekçeli kararı, Ekim ayının sonunda taraflara tebliğ edildi. Taraf Gazetesi’nin avukatları da, kararı süresi içinde temyize götürdü. Temyiz işlemleri de Kasım ayı içinde tamamlandı.

MUHABİRİN ARABASINA HACİZ

Mevcut yasalar ve teamüller gereği, basın kuruluşlarında tazminat davalarının bedelleri gazeteler tarafından karşılanır. Ve tahsilat işlemleri de genelde, temyiz aşamasının ardından gerçekleşir. Yerel mahkemenin kararının ardından ise alacaklının talep etmesi halinde teminat mektubu gösterilir. Örneğin bir gazetede yayımlanan haber veya köşe yazısından dolayı kaybedilen tazminat davalarında, tahsilat gazeteyi yayımlayan şirketten yapılır. Ancak gazetenin yayın hayatını son vermesi ve alacağın tahsil imkanının ortadan kalkmış olması halinde, eser sahibi olarak yazar veya muhabire gidilir. Bu tür girişimler de, tazminat kararının kesinleşmesinin ardından gerçekleşir.

SÜREÇ TERSİNDEN İŞLETİLDİ

Ancak bu kez bu kez süreç tersinden işletildi. Zafer Çağlayan, temyiz süreci tamamlanmadan ve gazete yayın hayatını sürdürmesine rağmen, “tazminat bedelini” muhabirin şahsi mal varlığından tahsil etmek için harekete geçti. 700 bin liralık saat nedeniyle AK Partililerin bile eleştirdiği Çağlayan, daha hukuki süreç tamamlanmadan “haberi yazan muhabir sıfatıyla”, gazetenin Ankara Temsilcisi Hüseyin Özay’ın şahsına ait 2006 model Hyundai marka aracı hakkında haciz kararı aldırdı. Ankara 12. İcra Dairesi’nin haciz kararının “basın bayramı” olarak nitelendirilen çalışan gazeteciler gününde tebliğ edilmesi ise dikkat çekti. Çağlayan’ın bu yönteminin başka gazeteciler için de kullanılmasından endişe ediliyor.(Taraf)