Gündem
16 Oca 2012 16:08 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:14

YÜZLERCE SİTE DESTEK VERECEK! İNTERNET GREVE GİDİYOR!

ABD'de gündeme gelen “Çevrimiçi Korsanlığı Önleme Yasası” (Stop Online Piracy Act) yasası 24 Ocak'ta kongrede oylanacak.

Oylama öncesi çağrı yapan bir çok site 18 Ocak’ta greve gidiyor. Google.com, Vikipedi, Huffington Post, Pandora.com, Facebook, Amazon, github.com’un çağrıcı olduğu greve Free Software Foundation ve Mozilla’nın da aralarında bulunduğu yüzlerce site destek verecek.


Sopastrike.com sitesi üzerinden yapılan kampanyada kongrenin Amerikalıların büyük çoğunluğunun karşı çıkmasına rağmen sansür yasasının yürürlüğe sokulmak istendiğine dikkat çekiliyor. Eylem kapsamında saat 08:00’den itibaren greve katılan internet siteleri sitelerini karartacak. Kampanyaya site olarak desteğin yanı sıra kişisel olarak imza vererek de destek olunabiliyor. ABD’de sansür yasalarının yasalaşmasının ardından benzeri yasaların tüm dünya devletleri tarafından yürürlüğe konulmak isteneceği açık. Ayrıca İnternet sınırlara hapsedilemez, ABD’deki sansürden dünyanın diğer ucundaki kullanıcı da etkilenecek. Üstelik sansür söz, eylem hakkı önündeki en temel engellerden biri olacak. Bu nedenle tepki de küresel olacak. Türkiye’de internettutulması.com isimli site destek topluyor. Aralarında inci portal, iyad.org.tr, alternatifbilisim.org, elmaaltshift.com’un da olduğu siteler 18 Ocak eylemine destek verecek.


SOPA: İnternetin ölümü
Yasa ülkemizde de bir çok sitenin kapatılmasına neden olan telif haklarına dayanılarak hazırlandı. SOPA, İnternet sitelerinde satılan ürünlerden, kullanılan içeriklere, yayınlanan videolardan, bilgisayar oyunlarına kadar telif hakkı ve ticari marka kelimelerinin birlikte anılabileceği her unsuru etkileyebilecek halde hazırlanmış bir yasa tasarısı.
Grevin yüksek katılımla yapılması bekleniyor çünkü SOPA yasalaşırsa, “bildiğimiz haliyle internetin ölümü” olacak.
SOPA’ya duyulan tepkinin başlıca nedenlerini Özgür Uçkan’dan aktaralım:
ABD Anayasası’nın 1. maddesini ihlal ederek ifade özgürlüğüne kast etmek; kara listeler hazırlayarak, internet hizmet sağlayıcılarını sürece zorla dahil ederek internet sansürüne yol açmak; erişim hizmetlerini sekteye uğratmak; internet endüstrisine onulmaz zararlar vermek; özgür yazılım hareketini engellemek; kullanıcıların birer yayıncı haline geldiği web 2.0 yapısını sakatlamak; internet güvenliği konusunda ciddi zaaflar oluşturmak ve DPI gibi teknolojilerle mahremiyet ihlallerini kolaylaştırmak; korsanlığı önlemekte etkisiz kalmak; yasamanın demokratik şeffaflık ilkesini ihlal etmek; telif hakkı lobilerinin müphem çıkarlarını insan haklarının önüne koşarak yasamayı yozlaştırmak; ABD hukuksal yetkisini küreselleştirerek ülkelerin hukuksal bağımsızlığını tehdit etmek…
18 Ocak internet kullanıcıları tarafından İnternet sansürüne karşı küresel direniş günü olarak karşılanacak. Tüm kullanıcılar sitelerini karartarak ya da imza vererek sansüre karşı olduklarını belirtebilirler.