Gündem
06 Eki 2020 13:15 Son Güncelleme: 06 Eki 2020 13:20

Yüz yüze eğitim nasıl olacak? Kaç gün okula gidilecek? Bakan Ziya Selçuk açıkladı!.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yüz yüze eğitime aşamalı geçişte alınan yeni kararlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ziya Selçuk, ilkokullar, köy okulları, 8. ve 12. sınıflar ile özel gereksinimli çocukların okullarında yüz yüze eğitimin 12 Ekim Pazartesi başlayacağını söyledi.

Ziya Selçuk’un açıklamalarında öne çıkan kısımlar şöyle:

“12 Ekim pazartesi itibariyle yüz yüze eğitime başlayacak olan kademelerdeki öğrencilerimiz için tıpkı ilkokul birinci sınıf öğrencilerimizde olduğu gibi yüz yüze eğitimin ve uzaktan eğitimin birlikte yürütüleceği bir planlama yaptık.

Yüz yüze eğitime başlayacak öğrencilerimiz haftanın iki gününde okullarında olacaklar.

Sınıf mevcutları daha önce olduğu gibi Bilim Kurulu'nun tavsiye kararları doğrultusunda gruplara ayrılacak.

Çocuklarımızın okulda kalış süresi de eskisine nazaran kısaltılacak.

Bu konudaki tüm teknik ayrıntılar bu hafta için sizlerle paylaşma imkanımız olacak.

İsteyen velilerimiz çocuklarını okullara gönderecek. İstemeyenlere yönelik esneklik tanınacak. Öğrencimiz devamsız sayılmayacak. Ancak bu noktanın altını birkaç kez çizdim. Velisi tarafından okula gönderilmeyen öğrencinin uzaktan eğitimine devam etmesi gerekiyor. Çünkü öğrenciler her koşulda devam ettiği sınıfın müfredatından sorumlu olacak.

Denetmenlerimiz düzenli olarak okulları denetliyor. Denetim yıl boyu devam edecek.

Kaygı duyan veli ve öğrencilerimizin birinci sınıflarda olduğu gibi sürecin iyi yönetildiklerini gördüklerinde rahatlayacaklarına emimin. Başlangıçlarda çok düşün oranlar birinci sınıflarda sonradan yükseldi, yükse seksenlere yaklaştı.

Köy okullarımızda da yüz yüze eğitime başlıyoruz. 

Geçtiğimiz hafta yayınladığımız yönetmelik değişikliğine göre öğrenci sayısına bakılmaksınız köylerdeki okullar velilerimizin tercihlerine bağlı kalarak açık kalacak. Bu süreçte il hıfzıssıhha kurullarının koşullarını uygun görmediği okullar ise yüz yüze eğitime devam edemeyecek.

Uzaktan eğitimin ana mecrası olan TRT EBA'da tüm yayınlarımız günde 3 kez tekrar ediliyor.

Bilgisayar ve internet erişimi konusunda desteğe ihtiyacı olan öğrencilerimiz için Türkiye genelinde 12 bin 111 EBA destek merkezi oluşturduk.

İnternet ya da bilgisayar erişimi konusunda sorun yaşayan çocuklarımızın faydalanmalarını mümkün kılıyor. Bu sayı giderek artacak. Öğrencilerimiz öğretmenlerine sorabilirler, kendine en yakın merkezi öğrenebilirler. İhtiyaç sahibi olan öğrencilerimizin tablet bilgisayar sağlayacak 500 bin öğrencimize tablet ulaştıracağız. Bir dağıtım stratejisi var. Buna göre hareket edilecek ve öğrencilerimize tabletler peyderpey dağıtılacak.

Ailelerin eğitim düzeyi, kardeş sayısı, özel eğitim gereksinim halleri gibi bazı kriterler belirledik. Cihazların dağıtım süreci il milli eğitim müdürlükleri tarafından koordine edilecek ve okul yöneticileri tarafından ihtiyaç sahibi öğrencilere ulaştırılacak. Bu yardımlar çocuklarımıza peyderpey ulaştırılacak.

Şu anda öğretmenlerimiz eğitimi güvenli ve sağlıklı şekilde sürdürüyorlar. EBA araçlarında, sınıflarda, her gün canlı ders yapan yüzlerce öğretmenimiz var. Meslek lisesi ve halk eğitim merkezilerinde öğretmenlerimiz üretim yapmak için seferber oldular."