Ekonomi
04 Mayıs 2023 00:37 Son Güncelleme: 04 Mayıs 2023 00:44

Yüz binlerce çalışan için flaş gelişme! Zam geliyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, kamuda yaklaşık 700 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi için işçi sendikaları ile yeniden bir araya geleceği tarih belli oldu. Bakan Bilgin Beyaz Bayrak uygulaması hakkında da bilgi verdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işyerlerinde sendikal örgütlenmeyi, kayıtlı istihdamı, devlete olan yükümlülüklerini zamanında yerine getirmeyi özendirmek amacıyla “Beyaz Bayrak” uygulaması başlattı. Bakan Bilgin, törende yaptığı konuşmada, kamudaki 700 bin dolayında kamu işçisinin mali ve sosyal haklarının belirleneceği toplu iş sözleşmesi görüşmeleri hakkında da bilgi verdi. Bilgin, "TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ ile cuma günü bir defa daha ele alacağız. Bir uzlaşmaya zaten yaklaştık. Bunu da çözüm yoluna sokacağız” dedi.

Emeğin verimliliğinin en önemli şartının sosyal barış olduğunu, bunu sağlayan unsurlardan bir tanesinin toplu iş sözleşmesi mekanizmasının fonksiyonelliği olduğunu kaydeden Bilgin, “Toplu iş sözleşme düzeni demokratik sistemlerin en önemli kurumudur ve Türkiye bunu uzun yıllardır tecrübe ediyor. Antidemokratik dönemler hariç bunu başarıyla uygulayan bir ülkeyiz ve bunu sürdürmekte kararlıyız" dedi.

Uzun zamandır işçi ve işveren kesimiyle Beyaz Bayrak uygulamasını hayata geçirme idealleri olduğunu belirten Bilgin, "Bu, 10 yılı aşkın süredir konuştuğumuz bir şeydi. Bunu uygulamak bize nasip oldu. Beyaz Bayrak 'düzgün iş' diyor. İşveren, 'ben işimi düzgün yapıyorum' diyor. Bu iddia fevkalade önemli ve değerli. Ben bütün işletmelerin bu iddiaya sahip çıkmasını istiyorum. Biz bakanlık olarak düzgün işletmelerle yolumuza devam etmek istiyoruz” diye konuştu.

1 PUAN PRİM TEŞVİKİ

Bakan Bilgin, Beyaz Bayrak’lı işyerlerine sosyal güvenlik priminde 1 puan indirim yapılacağını açıkladı. Prim indirimi, işçi başına aylık 100 TL ile 750 TL arasında olabilecek.

Bilgin, verilecek teşviklere ilişkin şöyle konuştu:

"İŞKUR projelerinden öncelikle onlar faydalanacak. Hem üretim sürecine katılım projesinde hem işbaşı eğitim programlarından Beyaz Bayraklı işletmeler öncelikle yararlanacak. Bunun dışında ihracatçı firmalarımız, ihracat sürecindeki bütün prosedürleri aşmada bir adım önde olacak. Beyaz Bayrak ile birlikte vereceğimiz sertifika kendilerini devlet işlemlerinde bir adım öne geçirecek. Daha önemlisi sosyal güvenlik destek primine ilave 1 puan vereceğiz. Emekçilerimiz örgütlüyse, o iş yerinde toplu iş sözleşmesi mekanizması işliyorsa, işletmelerimiz düzgün iş yapıyorsa onların yanındayız. Türk devleti sosyal bir devlettir. Emekçilerin hukukunu savunmak, düzgün iş yapan işletmelerin hukukunu savunmak da sosyal devletin Çalışma Bakanının görevidir.”

“150 METRE YÜKSEKTE ÇALIŞAN İŞÇİYE 11 BİN LİRA VERMEK ADİL DEĞİL”

TÜRK – İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay da törende yaptığı konuşmada, temiz ve güvenilir plajlara Mavi Bayrak asıldığını vurgulayarak, sendikal örgütlülüğe sahip ve devlete karşı yükümlülüklerini yerine getiren işletmelere ise artık Beyaz Bayrak verileceğini söyledi.

Türkiye'de sendikalı işçi oranının yüzde 14 civarında olmasından yakınan Atalay, bu oranın Türkiye'ye yakışmadığını vurguladı.