Gündem
16 Ara 2022 11:26 Son Güncelleme: 16 Ara 2022 11:30

Yusuf Ziya Gümüşel'in ifadesi ortaya çıktı: Mahkemeye dışarıdan müdahale var, kararı kabul etmiyorum

Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel, kızını 6 yaşında 'evlendirmesi' üzerine çıkarıldığı mahkemede, "Dışarıdan müdahale üzerine verilen kararın uygunsuz bir iş olduğuna itikat ediyorum" dedi.

Altı yaşındaki kız çocuğunu evlendirdiği ortaya çıkan İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel ve Gümüşel'in kızı H.K.G ile evlenen Kadir İstekli'nin İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi tutuklanmadan önceki ifadeleri ortaya çıktı.

'HESAP VERECEKSİNİZ'
Mahkemede son sözü sorulan Yusuf Ziya Gümüşel'in, "Yakalama kararını kabul etmiyorum. Mahkemeye dışarıdan müdahale üzerine verilen kararın uygunsuz bir iş olduğuna itikat ediyorum. Önce tutuklama kararı verilmedi. Daha sonra tutuklama kararı verilmesinin sebebini anlayamadım. Ben rabbimden korkarım ölünce ona hesap vereceğim. Siz de hesap vereceksiniz. Sizlerin verdiği kararı bozacak Allah vardır" dediği öğrenildi.

'KENDİM TESLİM OLDUM'
Kadir İstekli'nin ise, "Mahkemenizin duruşma tarihi ilk olarak mayısa verildi. Sonra ocak ayına alındı. Bu karardan 2 gün sonra hakkımda yakalama kararı çıkarılması üzerine gidip kendim teslim oldum" diye konuştuğu kaydedildi.

İddianamede Kadir İstekli hakkında 30 yıldan az olmamak, baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel hakkında da 18 yıldan az olmamak kaydıyla hapis cezası istendi. Yusuf Ziya Gümüşel ve Kadir İstekli'nin İstanbul'da bir cezaevine götürüldükten sonra İstanbul dışında yüksek güvenlikli bir cezaevine sevk edilmeleri bekleniyor.

Ne olmuştu?

Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G., babasının 6 yaşında iken kendisini 29 yaşındaki Kadir İstekli'yle imam nikahı kıyılarak 'evlendirmesi' sonucu çocukluğu boyunca cinsel istismara uğradığını anlatarak şikayetçi oldu. Delillere rağmen H.K.G.'nin şikayetiyle ilgili iki yıl boyunca dava açılmadı ve kimse gözaltına alınmadı. 30 Ekim 2022’de İstanbul Anadolu Başsavcılığı’nın iddianamesi tamamlandı. Savcı iddianamede H.K.G.’nin anne ve babasının istismara göz yumduğunu anlattı. İddianamede Kadir İstekli, tarikat lideri baba Yusuf Ziya Gümüşel ile anne Fatma Gümüşel’in zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı suçunu işlediklerini belirtildi. Üç sanığın en az 27’şer yıl hapisle cezalandırılmaları istendi. Ayrıca savcı, Kadir İstekli için cinsel saldırı suçundan da ceza talep etti.