Gündem
17 Eki 2011 14:31 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:54

YURT GAZETESİ AFİŞLERİNE SANSÜR İDDİASI!

CHP milletvekili Durdu Özpolat'ın kurduğu ve yayın tarihi hala netleşmeyen Yurt Gazetesi'nin afişlerinin sansüre uğradığı ileri sürüldü.

YURT GAZETESİ’NDEN BASIN AÇIKLAMASI
 
Yurt gazetesi afişlerine AKP’li belediye ve yandaş firma sansürü!
 
Değerli meslektaşlarımıza ve kamuoyuna;
 
Yayın yaşamına daha adım atmadan bağımsız halk gazetemiz Yurt, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile yandaş reklam şirketi Ströer’in sansürüne uğradı.
 
Yurt gazetemizin  İstanbul’daki  “billboard” ilanları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yandaş reklam şirketi Ströer’den isteği sonucu şirket yetkilileri tarafından söküldü.
 
Yurt gazetemizin yandaş reklam şirketinden aldığı bilgiye göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin üst düzey bir yetkilisi, Ströer’i arayarak ağır sözlerle Yurt gazetesinin ilanlarının içeriğini görmeden nasıl asabildiklerini sormuş ve ilanların derhal sökülmesini istemiştir. Bunun üzerine Ströer, Yurt gazetesi yöneticilerine ve reklam ajansına haber dahi vermeden “billboard” ilanlarını sökmüştür. Bir üst düzey Ströer yetkilisi  de, sanki Türkiye’de sadece AKP’li belediyelerle çalıştığını varsayarak, “Takdir edersiniz ki firmalar hükümet ve belediyeleri rahatsız etmemelidir” diyebilmiştir.
 
Bu yaklaşım, ülkede sansürcü ve yasakçı zihniyetin geldiği vahim aşamayı göstermesi bakımından ibret vericidir. Türkiye’de artık ticaret özgürlüğü bile tehdit altındadır.
 
Aşağıda örneğini göreceğiniz afişimizde işte bu nedenle “Korkma!.. Boyun eğme!.. Susma!..” sloganları yeralıyordu. Ne kadar isabetli bir seçim yaptığımız ortaya çıktı. Afişte kullandığımız Yurt gazetesinin prova baskı fotoğrafında da “Polis devleti” manşeti okunuyordu. Konktukları afiş bundan ibaretti ve “Doğru haber, özgür Yorum” diye sonlanıyordu. Afişlerin neden söküldüğü resmi olarak sorulduğunda firma yetkilileri, ağız değiştirerek ilanların yağmur nedeniyle aktığını iddia edebilmişlerdir.
Kimse bizim aklımızla alay etmeye kalkmasın, bizi aptal yerine koymasın!
Bu, kapkara sansürcü ve baskıcı bir anlayıştır. Dahası ilgili firmanın ideolojik ve politik bir tutum aldığı ortaya çıkmıştır.
Bu tutum daha bayilere inmemiş muhalif, bağımsız bir halk gazetesinin doğmadan boğulmaya çalışılmasıdır.
 
 
Değerli meslektaşlarımız, dostlarımız, arkadaşlarımız,
Yurt gazetesi daha çıkmadan korkmaya başladılar.
Çok korkuyorlar.
Korkmanın ecele faydası yok!
Yurt gazetesi çıkacak ve bütün sansürcülerden hesap soracaktır.
 
Yurt Gazetesi Yayın Kurulu
                Adına
 
Genel Yayın Yönetmeni
   Merdan YANARDAĞ