Gündem
24 Eki 2010 15:46 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:44

YURT DIŞINDA ÇALIŞAN GAZETECİLERE BASIN KARTI MÜJDESİ

Yurt dışında Türkçe yayın yapan basın yayın organlarında çalışanlara basın kartı verilmesi imkanı sağlandı.

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün (BYEGM) Basın Kartı Yönetmeliği'nde yaptığı değişiklikle yurt dışında Türkçe yayın yapan basın yayın organlarında çalışanlara da basın kartı verilmesi imkanı sağlandı.

Yapılan değişiklikle basın kartı alma koşullarını taşımak kaydıyla diğer kamu kurum ve kuruluşlarında basın ve halkla ilişkiler birim sorumlusuna ve en az beş yıl basın kartı taşımış olması şartıyla bir görevlisine de basın kartı verilebilecek. BYEGM Genel Müdürü Murat Karakaya, bu düzenlemeyle kamu kurum ve kuruluşlarındaki basın birimlerinin daha aktif ve basın kuruluşlarıyla kolay iletişim kurabilecek niteliğe kavuşturulduğunu söyledi. Karakaya, "Kamu kurumlarında basın birimlerinin daha işlevsel hale gelmesiyle medyayla ilişkilerinin daha da sağlıklı yürütülebileceğine inanıyoruz. Yönetmelikteki bu değişiklikle bu yolda önemli bir merhale katedilmiş olacaktır" dedi.

Diğer yandan mevcut yönetmeliğin 26. maddesinde yapılan değişiklikle "Genel müdürlükçe ülkesinde ulusal veya uluslararası çapta yayın yapan ve bu durumu ilgili ülkedeki büyükelçiliğimiz tarafından teyit edilen yabancı yayın organlarını Türkiye'de temsil eden veya bu yayın organlarının yabancı uyruklu temsilcisine yardımcı olarak çalışan Türk uyruklu gazetecilerden birine basın kartı verilmesi öngörülüyor. Ayrıca değişiklikle yurt dışında Türkçe yayın yapan ve bu durumu ilgili ülkede bulunan Türke büyükelçiliği tarafından teyit edilen basın-yayın organlarının sahibine ve bir çalışanına basın kartı verilmesi imkanı da getirildi. Bu sayede yurt dışında Türkçe yayın yapan basın kuruluşlarının ilk defa ülkemizle irtibat kurmaları temin edilerek, kendilerine gerekli desteklerin verilmesi hedefleniyor.

Yönetmeliğin bir diğer hükmüne göre de, yabancı uyruklu gazetecilerin süreli basın kartları her yılın başında o yılın sonuna kadar geçerli olmak üzere yenilenecek. Yabancı yayın organında çalışan ve kart alan Türk uyruklu gazetecilerin ise basın kartları her yılın başında, o yılın sonuna kadar geçerli olmak üzere vize edilecek.
ETİKETLER
#basın kartı #byegm