Gündem
31 Eki 2012 18:02 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:19

YUNANİSTAN BASININDA KRİZ!

ERT çalışanları, yönetimin bu kararını protesto etmek için 2 saat süreli işi bırakma eylemi yaptı.

Yunanistan, ekonomik krizin getirdikleriyle boğuşa dursun, kriz nedeniyle her iş alanında yaşanan panik, basın dünyasına da yansıyor.

BBC Türkçe servisinden Stelyo Berberakis'in haberine göre İngiliz Guardian gazetesinde yayımlanan "Yunan polisinin 15 kaçak göçmene işkence yaptığını" öne süren haber, Yunan devlet televizyon kanalı ERT'nin sabah kuşağının kaldırılmasına neden oldu.
ERT çalışanları, yönetimin bu kararını protesto etmek için 2 saat süreli işi bırakma eylemi yaptı.

Guardian'da yayımlanan haber, Yunan İçişleri Bakanı Nikos Dendias'ın şiddetli tepkisine yol açtı.

ASILSIZ VE KASITLI HABER

Bakan Dendias, Guardian'a işkence gördüklerini anlatan 15 kaçak göçmenin doktor muayenesinden geçirilmesi için talimat verdi ve doktorların hazırlayacağı raporda, göçmenlerin işkence görmediği anlaşılırsa, Guardian gazetesine "asılsız ve kasıtlı haber yayımladığı" gerekçesiyle dava açacağını açıkladı.

Ne var ki, ERT'nin sabah kuşağını sunan Kostas Arvanitis ile Marilena Katsimi, canlı yayında "Göçmenleri muayene eden doktorların hazırladığı raporun, Guardian gazetesinde çıkan haberi doğruladığını" belirttiler.

Oysa raporlar henüz açıklanmamıştı.

İki gazeteci, ERT Haber Müdürü Emilios Liatsos tarafından derhal kızağa çekildi ve "sabah kuşağının yeni bir talimata kadar programdan kaldırıldığı" açıklandı.

Gerekçe olarak da, iki gazetecinin "resmi rapor yayımlanmadan bakanı yalancı çıkarmaya teşebbüs etmeleri" gösterildi.

Bunun üzerine NET çalışanları olağanüstü oturum düzenleyerek açığa alınan meslektaşlarıyla dayanışma amacıyla 24 saat süreli işi bırakma eylemi düzenlemeye karar verdi. Televizyon çalışanları, ERT yönetimi özgür gazeteciliğe karşı yaptığı bu hatayı düzeltinceye kadar bu eylemlerini süresiz hale getirecekleri uyarısında bulundu.

Bakan Dendias ise doktorların hazırladığı raporda hiçbir göçmenin işkence görmediğinin kanıtlandığını, göçmenlerin bedeninde gözlenen morlukların aşırı milliyetçilerle boğuşmalarından kaynaklandığını ve Guardian'ın iddia ettiği gibi sigara yanığı ya da elektrik şoku gibi yaraların gözlenmediğini söyledi.

Şimdi herkes, Bakan Dendias'ın Guardian aleyhinde dava açıp açmayacağını merak ediyor...

Raporun bakan tarafından bu şekilde açıklanması, ilk bakışta, bakanı yalancı çıkarmaya çalışmakla suçlanan gazetecilerin aleyhinde gibi görüldüyse de, Yunan kamuoyu pek tatmin olmuşa benzemiyor.

YURT DIŞINDA PARASI OLANLARIN LİSTESİ GÖZALTI NEDENİ OLDU


Bunun nedeni, yurt dışına para kaçırdıkları öne sürülen kişilerin listesini yayımlayan gazeteci Kostas Vahtsevanis'in, "kişisel verileri ihlal ettiği" gerekçesiyle Atina savcılığınca gözaltına alınması ve 1 Kasım'da suçüstü mahkemesine çıkarılacak olması.

Yunanistan'da gazetecilerin gözaltına alınması ya da görüş belirttikleri için işlerinden olmaları gibi olaylara pek rastlanmadığı için, bu son iki olay "hükümetin basına müdahale etmeye başladığı" şeklinde algılanıyor ve muhalefet partileri tarafından fazlasıyla kullanıldığı gözleniyor.