Dünya
19 Eyl 2022 11:05 Son Güncelleme: 19 Eyl 2022 12:06

Yunan basını Oruç Reis'i anbean takipte: ‘Yeni kriz çıkabilir’

Türkiye'nin denizlerde iki ve üç boyutlu derin sismik araştırmalar yapan petrol ve doğal gaz gemisi Oruç Reis, Yunanistan'da gündem olmaya devam ediyor. Yunanistan'ın en çok okunan gazetelerinden Kahtimerini, Oruç Reis'in yakın zamanda yeniden faaliyete hazırlandığını ve bu durumun iki ülke arasında yeni bir krize yol açabileceğini yazdı.

Türkiye ile Yunanistan arasında gerilim son dönemde karşılıklı açıklamalarla tırmanırken, Oruç Reis’in Doğu Akdeniz’de arama faaliyetlerine tekrar başlaması yeniden gündemde. Yunanistan’ın en çok okunan gazetelerinden Kathimerini, Atina yönetiminin, Türkiye’nin arama ve sondaj faaliyetlerini yoğunlaştırmayı planladığına dair artan göstergeler ve kanıtlar olduğu için ‘yeni bir krize hazırlandığını’ yazdı.

Geçtiğimiz haftalarda Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Melih Han Bilgin, “Oruç Reis gemimiz, kabiliyetleri geliştirilerek Akdeniz’de yeni görevlere yönlendirilmek üzere hazırlanıyor. Yakın bir tarihte onun da görev süresi tekrar başlayacak” demişti.

‘2020’DEN SONRA YENİ BİR KRİZ…’

Bugün de Yunan basını, Oruç Reis’in bulunduğu limanda hareketlilik olduğunu yazdı. Kathimerini’ye konuşan yetkililer, Oruç Reis’in araştırma kablolarının menzilinin neredeyse iki katına çıkarıldığını ve özelliklerinin artırıldığını söyledi.

Kathimerini’ye konuşan kaynaklar, Türkiye ile Yunanistan arasında 2020 krizinden sonra yeni bir krizin beklendiğini ve her türlü senaryoya hazırlanıldığını belirtti.

ABDÜLHAMİD HAN SENARYOSU

Gazeteye konuşan kaynaklar farklı senaryoların olduğunu vurgularken, Türkiye’nin Oruç Reis’i Kıbrıs’ın kuzeyinde bulunan Abdülhamid Han gemisi ile eş zamanlı birleştirme olasılığını dışlamadıklarını söyledi. Türkiye’nin 4’üncü sondaj gemisi Abdülhamid Han Ağustos ayında denize açılıp, KKTC ile Mersin arasına demirlemişti.

Gazete, Yunan makamlarına verilen bilgilere göre, Abdülhamid Han’ın faaliyet gösterdiği Antalya Körfezi açıklarında doğalgaz yataklarının bulunduğuna dair işaretler bulunduğunu yazarken, bu durumun yakın zamanda iki ülke arasında yeni bir krizin habercisi olabileceğini öne sürdü. Gazete ayrıca, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun geçtiğimiz hafta dile getirdiği “Biz Ege’nin iki yanında komşuluk haklarına saygı duyalım derken Yunan halen kaşımaya, kaşınmaya devam ediyor. Başkalarının hesabına maceraya atılırsanız geçmişte olduğu gibi bugün de sonuçlarına katlanırsınız. Bu komşumuz Yunanistan'a bir uyarıdır.” sözleri hatırlatıldı.