Gündem
04 Oca 2011 08:07 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:56

YÜKSEK ÜCRET ALMAKLA SUÇLANAN ÜNLÜLERDEN RTÜK BAŞKANINA SERT TEPKİ!

RTÜK Başkanı Dursun'un dizi sürelerinin uzunluğundan şikayetçi olanlara verdiği yanıt sanat dünyasını karıştırdı.

Starların çuvalla para istediği ve bu yüzden dizilerin uzadığını belirten Dursun’un açıklamalarına oyuncular büyük tepki gösterdi...

FUTBOLCULAR DOKUNULMAZ
OKTAY KAYNARCA:
Oyuncuların aldığı ücretler refah seviyesinin yükselmesinin anlamına geliyor. Neden futbolcuların aldıkları paralar konuşulmuyor da oyuncuların aldıkları paralar konuşuluyor. Neden maliye ile hep oyuncuların başı derde giriyor. Futbolculara karşı bu dokunulmazlık neden.
İnsanların aldığı paraya bakacaklarını insanların yaşam şartlarını düzeltmek için çaba göstersinler. Hemen suçluyu bulmuşlar. Dizi içersinde gizli reklam yasak. Arabaların amblemlerinden, üstümüze giydiklerimize kadar kapatıyoruz. Dönüp baktığımızda hiçbir Avrupa ülkesinde böyle bir şey yok. Biz onlara soruyor muyuz ’kaç para kazanıyorsunuz’ diye.

BU YANLIŞ BİR YAKLAŞIM
HALİL ERGÜN:
Biz o paraları alıyoruz diye dizilerin süresi uzamadı ki. Biz anlaştığımız zaman 90 dakika değildi diziler, onların kendi düzenlemeleri bu. Bu sorunun temeli oyuncular mı yani? Yanlış bir yaklaşım bu.

TOPLU KONUTTA OTURUYOR
NEBAHAT ÇEHRE:
Bu parayla ölçülemez ki. Arz taleptir bu. Türkiye’de 5-6 sene en iyi yapımda yer alabilirlerse insanlar kendilerini kurtarabiliyor. Hangi sanatçı Avrupa sanatçısı gibi yaşayabiliyor. Yapanlar da yan işlerden kurtarıyor kendini, reklamla başka şeylerle. Burada emekçiler daha çok yıpranıyor. Bizim haftada bir iki gün boşluğumuz çıkar ama kamera arkasındakilerin hiçbir hayatı yok. Aldıkları da 3 kuruş para. Çok görüyorum ben arabanın içinde uyuyorlar. Ben kaç senedir göz önünde olan bir oyuncuyum, TRT Basın Sitesi’nde toplu konutta oturuyorum. Altımda basit bir arabam var. Basit bir yaşantım var. Öyle söylenen gibi de lüksümüz yok. Yapanlar vardır muhakkak ama o da ek işlerden kaynaklanıyor. Anlaşmalarda hiçbir telif hakkımız yok. Artık dizileri Avrupa ülkeleri de satın almaya başladı. Onlardan da telif alamıyoruz.

ECE USLU:
Bu görüşe katılmıyorum. Dizilerin süresinin uzun olması, oyuncuların ücretlerden dolayı değil, reklam pastasıyla alakalı olduğunu düşünüyorum. Yapımcılar ve kanallar anlaşıp diziyi uzun tutuyor. Süre ne kadar uzun olursa dizinin içine o kadar çok reklam alınır.

KISIR BİR DÖNGÜ
JANSET:
Konunun bu şekilde çözüme ulaştırılmaya çalışılması kısır bir döngüdür. Çünkü bu fiyatlar süre karşılığı olarak hesaplanmaz. Oyuncunun getirisine bakılıp isim karşılığı olarak verilir. Ayrıca dizileri 45 dakikadan 90 dakikaya çıkarırken kimseye iki katı para ödemediler. Demek ki çözüm bu değil. Öncesinde halledilmesi gereken çalışma şartları var. Para konusu bunlardan sonra konuşulacak bir konu.

ASTRONOMİK ÜCRET YOK
HATİCE ASLAN
: Türkiye’de astronomik ücret alan fazla oyuncu yok zaten. Dizilerin uzunluğunun kısalması buna bağlanmamalı.
ALTAN ERKEKLİ: Ben mütevazi bütçelerle çalışan bir oyuncuyum. Onu başrol oyuncularına sorun.

HANGİ OYUNCU NE KADAR KAZANIYOR
Kenan İmirzalıoğlu bölüm başına: 45 bin TL
Beren Saat bölüm başına: 35 bin TL
Halit Ergenç bölüm başına: 30 bin TL
Kıvanç Tatlıtuğ bölüm başına: 30 bin TL
Erkan Petekkaya bölüm başına: 30 bin TL
Tuba Büyüküstün bölüm başına: 30 bin TL
Özgü Namal bölüm başına: 30 bin TL
Bergüzar Korel bölüm başına: 25 bin TL
Cansu Dere bölüm başına: 20 bin TL
Fikret Kuşkan bölüm başına: 20 bin TL