Gündem
22 Oca 2020 17:49 Son Güncelleme: 22 Oca 2020 20:28

Yüksek Seçim Kurulu yenilendi; İşte seçimleri yönetecek isimler

YSK’da Başkan Güven dahil 6 üyenin görev süresi 24 Ocak’ta dolacak.

T24'te yer alan habere göre; 11 üyeli Yüksek Seçim Kurulu, Başkan Sadi Güven, üyeler Faruk Kaymak, Refik Eğri, Zeki Yiğit, İlhan Hanağası ve Nakiddin Buğday’ın görev sürelerinin dolmasıyla yenilendi. Bu isimlerin yerine gelecek 5 isim, Yargıtay ve Danıştay’daki seçimlerle belirlendi. Kalan bir üye ise Yargıtay’da yarın yapılacak seçimle belirlenecek. Yeni üyelerin 2012 ve sonrasında Yargıtay ve Danıştay’a seçilen isimler olması dikkati çekti. Bu isimlerden ikisi 2018’de Danıştay üyesi oldu.

YSK’de Başkan Güven dahil 6 üyenin görev süresi 24 Ocak’ta dolacak. 6 üyeden sadece Güven, İstanbul’daki belediye başkanlığının iptal edilemeyeceği yönünde oy kullanmıştı. Emekliye ayrılan 5 üye ise 7’ye karşı 4 üyenin oyuyla verilen iptal kararının çıkmasında etkili olmuşlardı.

Yeni üyeler seçildi

YSK’de boşalan üyelikler için Yargıtay ve Danıştay’da seçim yapıldı. Geçen hafta yapılan oylamalar sonucunda sadece Yargıtay 21. Hukuk Dairesi Üyesi Ahmet Yener, salt çoğunluğun üzerinde oy alarak, YSK üyesi seçildi. Yener, 2012’de Kırıkkale’de hakimlik yaparken Yargıtay üyesi olmuştu.

Yargıtay’da bu hafta yapılan oylamada, 14. Hukuk Dairesi Mahmut Akgün YSK üyesi seçildi. Akgün, Yargıtay’dan önce HSK Genel Sekreteri olarak görev yapıyordu. Yargıtay, bir üyenin seçimi için de yarın seçim yapacak.

Başbakanlık’ta görevliydi
Danıştay’daki seçim süreci ise tamamlandı. Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürü olarak görev yaparken, 2014’te Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Danıştay üyeliğine getirilen Ali Ürker, YSK’nin yeni üyelerinden oldu.

2014’te Danıştay üyesi olan Ekrem Özübek de YSK’ye seçildi. Topçu Kışlası’nın yapımına ilişkin iptal kararını onayan Danıştay 6. Dairesi, karar düzeltme başvurusu üzerine dosyayı yeniden görüşmüş ve iptal kararını bozmuştu. Bozma kararında 2014’te daireye atanan üç üyenin oyu belirleyici olmuştu. Bu üç üyeden biri olan Ekrem Özübek de YSK’nin yeni üyesi oldu.

Bursa İdare Mahkemesi Başkanlığı görevini yürütürken 2018’de Danıştay üyesi olan Battal Öğüt de YSK üyesi seçildi.