Gündem
25 Mayıs 2011 16:31 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:23

YSK'DAN TRT'YE KOMÜNİST AYARI!

TKP'nin TRT başta olmak üzere televizyon kanallarında seçime katılacak siyasi partilere eşit söz hakkı tanınması başvurusuna YSK'dan olumlu yanıt geldi

Türkiye Komünist Partisi başta olmak üzere diğer televizyon kuruluşlarında, seçime katılacak, siyasi partilere eşit söz hakkı tanınmadığı ve ekranda yer verilmediği gerekçesiyle Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvurdu.

TKP’yi haklı bulan Yüksek Seçim Kurulu da Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nu (RTÜK) uyardı.

YSK, genel seçimler öncesi 12 Mart’ta aldığı kararında TRT’yi uyarmış, kurumun "yayınlarda siyasi partiler arasında fırsat eşitliği sağlamak zorunda olduğunu" belirtmişti.

FIRSAT EŞİTLİĞİ KARARI

Radikal’den İsmail Saymaz’ın haberine göre kendilerine TRT ve diğer televizyon kanallarındaki açık oturum, söyleşi ve programlarda söz hakkı tanınmadığını belirten TKP de 10 Mayıs’ta YSK’ya başvurdu.

YSK, 12 Mayıs’taki toplantısında başvuruyu gündeme aldı ve TKP’yi haklı buldu. YSK’nın oybirliği ile aldığı kararda şöyle denildi:

"Fırsat eşitliği tanımaları gerekmekte olup, diğer siyasi partilere yer verilmemesinin yayın ilkelerinin ihlali olarak kabul edilmesi zorunlu olduğundan RTÜK tarafından yerine getirilen yayın ilkelerinin ihlaline ilişkin izleme de değerlendirmelerde bu hususun da göz önünde bulundurulmasına..."

Kararın bir örneği TKP’ye bir örneği ise RTÜK’e gönderildi. RTÜK, dosya önüne gelince TRT hakkında işlem yapacak.

TKP Genel Başkanı Erkan Baş ise tepkisini "seçime 15 parti giriyor ama üç partiye söz hakkı veriliyor" diyerek gösterdi.