Gündem
21 Nis 2014 20:38 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:06

YSK'dan şok karar! Yalova seçimleri iptal!

YSK CHP’nin 6 oy farkla kazandığı seçimi 7 kısıtlı seçmenin oy kullandığı gerekçesiyle iptal etti. Karar, 9 kabul oyuna karşın 2 red oyuyla alındı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Yalova seçimlerini iptal etti.

Yalova'da seçimi önce 1 oy farkla kazanan, ardından oyların yeniden sayılmasıyla seçimi 6 oy farkla kaybeden AK Parti, seçmen statüsünde olmayan 63 kişinin oy kullandığı iddiasıyla seçimin iptalini istemişti.

Yaklaşık 10 gün önce itiraza ilişkin ara karar alan YSK, "seçmen statüsünde olmayan 7 kişinin  oy kullandığı iddiası"nın il seçim kurulunca incelenmesine karar vermişti.

Kurul, buradan gelen bilgiler doğrultusunda Yalova seçiminin iptaline karar verdi. Karar, 9 kabul oyuna karşın 2 red oyuyla alındı. Kentte seçimler, 1 Haziran’da tekrarlanacak.

Yalova’da 1 Haziran’da aynı seçmen listesi ve aynı adaylarla belediye başkanlığı seçimi yapılacak.

YSK daha önce de Eskişehir Mahmudiye’deki seçimi aynı gerekçeyle, Ak Parti’nin itirazı üzerine iptal etti.

CHP'DEN İPTALE TEPKİ
Yalova'da CHP'nin 6 oy farkla kazandığı yerel seçimlerin YSK tarafından iptal edilmesinin ardından, CHP'den tepkiler gelmeye başladı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran ve CHP İstanbul Milletvekili Faik Tunay, Twitter'dan açıklama yaptılar. Umut Oran, şunları yazdı: "Umut Oran, "Yalova'da bir değil 35 kez seçim tekrarlansa, her sandığın başında bir AKP bakanı da dursa Yalova teslim olmayacak, iradesine sahip çıkacak.YSK Ağrı'da, Yalova'da başka, Ankara'da başka karar vermiyor, hepsinde AKP ne isterse o kararı veriyor. AKP Disiplin Kurulu bile Yüksek Seçim Kurulu'ndan daha bağımsız. Mahkeme değil adeta Erdoğan'ın seçim kolları başkanlığı. Bugüne kadar YSK AKP'nin itirazlarının yüzde 70'ini kabul ederken muhalefetin itirazlarının sadece yüzde 14'ünü kabul etmiş. Oylar çalınıyor, yetmiyor mahkeme de çalınıyor. Türk yargısı adil, bağımsız, tarafsız karar veremez halde." Faik Tunay tepkisini böyle dile getirdi: "Söylemiştim tekrar ediyorum benim partimin başkanları dahil her kim haksizlikla, usulsüzlükle belediye koltuğuna oturduysa Cenabı Allah o koltuğun hayrını göstermesin ona Şimdi çıkar bazıları beddua olur mu der! Sen haksızlık yap,usulsüzlük yap kul hakkı ye,insanlar çıkıp helal olsun mu diyecek? Duruşum net kim hak yiyerek o makamlara oturuyorsa Cenabı Allah hesabını sorsun, yazık, günah."