Gündem
15 Mayıs 2023 01:59 Son Güncelleme: 15 Mayıs 2023 02:03

YSK Başkanı Yener: "Veri girişinde herhangi bir aksama söz konusu değildir"

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener kameraların karşısına geçti. Seçimle ilgili son durum hakkında bilgiler veren Yener, "YSK'nın veri girişinde herhangi bir aksama ya da gecikme söz konusu değildir." dedi. İlerleyen saatlerde bir kez daha kameralar karşısına geçen Yener, yurt dışı oyların geç sayıldığı yönünde iddialarla ilgili açıklama yaptı.

Yener, YSK önünde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, YSK'nın veri girişinde şu anda herhangi bir aksama ya da gecikme söz konusu olmadığını, verilerin anlık olarak siyasi partilerle de paylaşıldığını söyledi.

Seçime katılan cumhurbaşkanı adayı sayısının 4 olduğunu, 24 siyasi partinin de seçime katıldığını belirten Yener, şunları kaydetti:

"Sandıkların %69.12'si açıldı. Yurt içi veri giriş oranı %71.64, Yurt dışı veri giriş oranı %18.76. Sisteme veri girişi devam etmektedir. İlerleyen saatlerde tüm sandıklar açıldığında geçici sonuçları açıklayacağız."

Yener, soru üzerine gecikme durumunda da nasıl bir yöntem izleneceğinin hem kanunda hem de seçim takviminde belli olduğunu bildirdi.

"YURT DIŞI OYLARIN GEÇ SAYILMASI NORMAL"

Ahmet Yener, bir kez daha kameralar karşısına geçti. Buradaki açıklamasında yurt dışında kullanılan oyların geç sayıldığı iddiasıyla ilgili "2018'den 2023'e seçmen sayımızın ve siyasi parti sayısının artışı göz önüne alındığında yurt dışı oylarının sayımındaki gecikmenin normal olduğu görülmektedir. Oyların girişinde herhangi bir sıkıntı yoktur" diye konuştu.

Yener ayrıca son verileri "An itibariyle yurt içinde açılan sandık oranımız yüzde 89.97, yurt dışında açılan sandık oranımız 30.8, genel açılan sandık oranımız yüzde 87.13'tür." sözleriyle açıkladı.