Teknoloji
09 Kas 2021 07:25 Son Güncelleme: 09 Kas 2021 07:27

YouTube Shorts geliştirdiği yeni özelliği duyurdu!

Google, TikTok rakibi YouTube Shorts özelliğini daha fazla ön plana çıkarmak için geliştirdiği yeniliği duyurdu.

Google, TikTok rakibi YouTube Shorts özelliğini Temmuz ayında yaygınlaştırdı. İlk etapta Hindistan, ABD ve İngiltere’deki YouTube izleyicilerinin kullanabildiği kısa biçimli video formatı, artık 100’den fazla ülkede çalışıyor. Bunlar arasında Türkiye de var. Aynı zamanda 100 milyon dolarlık YouTube Shorts Fonu da Ekim ayında ülkemizde uygulanmaya başlandı.

 

ShiftDelete.net’te yer alan habere göre şirket, Shorts’u akıllı telefonlarda daha fazla ön plana çıkarmak için geliştirdiği yeni özelliği duyurdu. Eğer YouTube mobil uygulamasından çıkmadan önce izlediğiniz en son şey Shorts videosu ise, YouTube’u bir sonraki açışınızda otomatik olarak karşınıza Shorts sekmesi gelecek. Önceden doğrudan ana sayfa açılıyordu.

 

YOUTUBE SHORTS KİMSEYİ ZORLAMAYACAK

Google yayınladığı blog paylaşımında, değişikliğin yalnızca Shorts izleyicilerini kapsayacağını belirtti. YouTube’un mobil uygulamasını kapatmadan evvel Shorts yerine başka bir içerik izlemişseniz bu durumda sizi Shorts’a yönlendirmeyeceğini ifade eden etti.

YouTube Shorts için geliştirilen yeni özelliğin henüz test aşamasında olduğunu ve sınırlı sayıda kullanıcının erişebildiğini söyleyen Google şunları ekledi:

Shorts izlerken YouTube’u kapatırsanız, yeniden açtığınızda Shorts oynatıcısı karşınıza gelir (böylece doğrudan erişiminiz olur). Shorts dışında herhangi bir içerik izlerken YouTube uygulamasından çıkarsanız, uygulamayı bir sonraki açışınızda sizi doğrudan Shorts’a yönlendirmeyiz. Denemeye alındıysanız ve geri bildirim göndermek istiyorsanız, lütfen Shorts oynatıcıdaki 3 noktalı menüyü tıklayın ve “geri bildirim gönder”i seçin.

 

Hem iOS hem de Android desteği olan YouTube Shorts, birden fazla klibi bir araya getirme, hız kontrolleri ayarlama ve zamanlayıcı ile geri sayım gerçekleştirmeye olanak sağlıyor. Google, geçtiğimiz günlerde platforma otomatik altyazı desteği getirerek işitme engelli izleyicilerin kullanım deneyimini artırdı.

Google, 100 milyon dolarlık Shorts Fonu kapsamında içerik üreticilere her ay 100-10.000 ABD doları bonus veriyor. Bu fondan faydalanmak için öncelikle 18 yaşından büyük olmanız gerekiyor. Ayrıca YouTube Topluluk Kuralları, telif hakkı kuralları ve para kazanma politikalarına da uymanız zorunlu. İlgili gereksinimleri karşılıyorsanız, Google bizzat size bildirim göndererek fon kapsamına girme hakkı veriyor.