Polemik & Kulis
22 Kas 2012 13:09 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:24

YILSONU YAKLAŞTI, PATRONLAR YİNE DÜĞMEYE BASTI! MEDYADA TENSİKAT HAZIRLIKLARI BAŞLADI!

Türkiye'de medya çalışanları için yılın son günleri tam bir kabustur! VAROL ERSOY yazdı...

Yılın son günleri “yeni bir başlangıcın ilk günleri”dir aslında… Hele hele geride bırakılan yıl kötü geçmişse, duvarlardaki takvimlerin değişmesiyle yaşanılan tüm kötülüklerin, olumsuzlukların geride bırakılacağı ve pırıl pırıl günlerin başlayacağı sanılır.
Gelin görün ki Türkiye’de medya çalışanları için tam bir kabustur yılın son günleri… Ve beklenen “yaz” asla gelmez!
Çünkü medya patronları yapacakları (ki; çoğu bunu da yapmaz) üç kuruşluk zammın faturasını yine çalışanlara yüklemek için yüzlerce basın emekçisini kapının önüne koyar. Bu da genellikle eski yılı yeni yıla bağlayan hafta, hatta gün tebliğ edilir çalışanlara… Bu yüzden gazeteci evlerinde çoğu kez “buruk” yaşanır yılbaşı geceleri…
Belki gazetecinin kendisi atılmamıştır ama mutlaka bazı çalışma arkadaşlarına vurmuştur “yılsonu piyangosu…”

SABAH
Hemen hemen bütün gazeteler bu yılki “yılsonu piyangosu”nun kurbanlarını belirlemeye başladılar bile…
Bu gazetelerin başını, uzunca bir süredir finansal sorunlar yaşadığı bilinen Sabah Grubu çekiyor… Dünyaca ünlü Bloomberg’e göre yurt içinde kredisini tükettiği belirtilen Sabah Grubu işvereninin, yurtdışından borçlanma arayışları da sonuç vermedi. Bunun üzerine grupta ciddi bir nakit sıkıntısının başladığı belirtiliyor.
Çözüm de her zaman olduğu gibi “tasarruf amacıyla personel kıyımı”na gitmekte bulunuyor…
Sabah’ın ve atv’nin kadrosunun şişkinliğinden yakınan işverenin, çalışanların en az yüzde 15’inin işten çıkarılmasını planladığı öğrenildi.
Bu da tüm medya grubu için yaklaşık 150 kişinin işsiz kalacağı anlamına geliyor.

HÜRRİYET
Benzer bir faaliyet her yıl olduğu gibi Türk medyasının amiral gemisi Hürriyet Gazetesi’nde de yaşanıyor. İkitelli’deki eski binasından Bağcılar’daki eski Milliyet binasına taşınan ve bunu gerçekleştirirken bir “yeniden yapılanma süreci”ne giren Hürriyet Grubu’nun, bu çalışmalara son noktayı yılbaşı itibarıyla koyacağı, en az 180 kişiyle yollarını ayıracağı konuşuluyor.

HABERTÜRK
Bir süre önce gazete muhabirlerini televizyon için de kullanmaya başlayan ve bu ek işe ayrı bir ücret ödemeyen Habertürk Grubu’nun da yılbaşında çoğu teknik personel olmak üzere en az 80 kişiyi işten çıkaracağı iddia ediliyor.

DEMİRÖREN GRUBU
Doğan Grubu’ndan ayrıldıkları günden bu yana bir kuruş bile zam almayan Vatan ve Milliyet çalışanlarını da zor günler bekliyor. Demirören Grubu’nun çalışanların ücretlerine yüzde 8-10 arasında bir zam yapmayı planladığı ama bunu her iki gazeteden yaklaşık 120 kişiyi işten çıkararak yapmak istediği söyleniyor.

DOĞUŞ GRUBU
Star TV, NTV ve CNBC-E kanallarını bünyesinde bulunduran Doğuş Holding’in de yılbaşında kadrosunu daraltacağı özellikle teknik servislerden 100’e yakın çalışana çıkış vereceği iddialar arasında.

DİĞERLERİ
Yılsonu kabusu ne yazık ki sadece medyanın yukarıda sıraladığımız büyük grupları ile sınırlı değil…
Yeni Şafak ve Star gazeteleri ile iktidara yakınlığıyla bilinen ve uzunca bir süredir zarar eden bazı televizyonlarda yüzlerce medya çalışanının kapı önüne konulacağı, bunun için listelerin oluşturulduğu bilgisi elimize ulaştı.

SHOW VE AKŞAM
Uzunca bir süredir çalışanlarının maaşlarını zamanında ödeyemeyen Çukurova Grubu’na bağlı Show TV ile Akşam Gazetesi’nde ise “işten çıkarma”nın rutinleştiği, kadronun zaten en dar noktasında olduğu, bu yüzden yeni bir çıkarma dalgasının beklenmediği belirtiliyor.
Çalışanlar, gerek Show’da ve Akşam’da, gerekse gruba bağlı radyolarda bırakın kadro fazlasını, büyük bir kadro açığı olduğunu belirtiyorlar ve “Bu saatten sonra bir kişi bile atılırsa bu, intihar anlamına gelir” diyor…
***
Peki; medyada böylesine büyük bir kıyım bekleniyor da gazeteci örgütleri ne düşünüyor?
Bu konuda görüştüğümüz Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin bir Yönetim Kurulu Üyesi, örgütsüz bir camiada her türlü kıyımın doğal sayılacağını belirterek tüm gazetecilere Türkiye Gazeteciler Sendikası çatısı altında örgütlenme önerisinde bulundu.
TGC’nin adres olarak gösterdiği TGS yönetimi ise bu konuda oldukça şikayetçi… Aynen şöyle konuşuyorlar:
“Bazı meslektaşlarımız var ki hayatları boyunca sendikamızın kapısından içeri girmemişler. Hatta nerede olduğunu bile bilmiyorlar. Ama ne zaman işten atılıyorlar o zaman akıllarına biz geliyoruz. Bizim etkin mücadele vermemiz için meslektaşlarımızın atıldıktan sonra değil, çalışırken kapımızı çalmaları ve işyerlerinde sendikal örgütlenmeyi sağlamaları gerekiyor. Ama kimse işsiz kalma korkusuyla buna cesaret edemiyor. Sonuçta yine korktukları başlarına geliyor ve işsiz kalıyorlar. Biz yine de her zaman emekçi meslektaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Lütfen onlar da yarınlarını görüp, tüm korkularından sıyrılsınlar ve sendikal örgütlenmeyi gerçekleştirsinler.”
*** 
Dedik ya; medya çalışanlarını yine çok zor bir kış bekliyor: Eğer olası kış kıyımından anında haberdar olmak istiyorsanız, radarlarınız Medyaradar’a çevrili osun!

VAROL ERSOY