Polemik & Kulis
05 Mayıs 2020 13:54 Son Güncelleme: 05 Mayıs 2020 14:06

Yılmaz Özdil'den tartışılan eviyle ilgili açıklama

Sözcü yazarı Yılmaz Özdil, Bodrum'da 'kaçak yapılaşma' soruşturması açılan ve inceleme yapılan eviyle ilgili iddialara yanıt verdi

Sözcü yazarı Yılmaz Özdil’in Bitez’deki evi Bodrum Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü ekipleri tarafından incelendi.

Evle ilgili ek kısımların kaçak olarak inşa edildiği iddia edilmiş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da soruşturma açmıştı.

Yılmaz Özdil, Gökmen Ulu’nun moderatörlüğünde sözcü.com.tr’de gerçekleşen programda eviyle ilgili ortaya atılan iddialara yanıt verdi.

Özdil evin imar ve ruhsat izinlerinin 10 yıl önce aldığını vurgulayarak, "Denize sıfır hale getirdi, dediler. Denize sıfır değil, hukuken denize sıfır olabilmesi mümkün değil. Saray yaptı dediler, biz yaptırmadık, biz satın aldık. Saray dediler, burada haklılar gerçekten bir saray ama iki odalı. Üç kişilik bir aileyiz onun için iki odalı aldık" dedi.

Öte yandan Bodrum Belediyesi de incelemenin sonuçlarını açıkladı.

Bodrum Belediyesi’nden yapılan açıklama şöyle: 

"Bodrum Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü, son günlerde kamuoyu gündemine gelen Bitez Mahallesi 349 ada 4 parsel üzerindeki yapı ile ilgili gerekli incelemeleri tamamlamıştır.

Bodrum Bitez Mahallesi'nde, 349 ada 4 parsele kayıtlı mülkiyet ile ilgili herhangi bir 18. Madde uygulaması söz konusu değildir.

Bilindiği üzere; imar uygulamaları, İmar Kanunu'nun 15,16 ve 18. Maddeleri kapsamında yürütülür. Yeni parselasyon planı, mülkiyetlerin koordinat değişikliği gibi hususlar, 18. Madde uygulamasının bir neticesidir. Söz konusu mülkiyet ile ilgili herhangi bir 18. Madde uygulaması söz konusu olmadığından, yer değişikliği ya da parselin taşınması gibi bir durum mümkün değildir.

Belediyemiz tarafından yapılan incelemeler neticesinde, parselin taşındığı iddiası hakkında şu tespitler yapılmıştır:

* Söz konusu 349 ada, 4 parselinde içerisinde bulunduğu alandaki mülkiyetler 1970'li yıllarda yapılan imar uygulamaları neticesinde oluşmuştur.

* 70'li yıllarda tescil edilen parsel, daha sonrasında herhangi bir parselasyon/imar uygulama işlemi görmemiştir.

YER DEĞİŞİKLİĞİ, PARSELİN TAŞINMASI MÜMKÜN DEĞİL

* Bilindiği üzere imar uygulamaları, İmar Kanununun 15, 16 ve 18. maddeleri kapsamında yürütülmektedir. Yeni parselasyon planı, mülkiyetlerin koordinat değişiklikleri vb. hususların oluşması 18. madde uygulamasının bir neticesi olup, 349 ada, 4 parsel için herhangi bir 18. madde uygulaması söz konusu olmamıştır. (yani yer değişikliği, parselin taşınması gibi hususlar mümkün değildir.)

Parselin yapılaşması hakkındaki tespitler ise şöyledir:

* İlk ruhsat 12.02.2008 tarih ve 2008/16 sayılı yapı ruhsatı ile düzenlenmiştir. (2 bağımsız bölümden oluşan tek kat (120,00 m²) işyeridir.)

* Sonrasında bu yapı ruhsatına göre herhangi bir inşaat faaliyetine başlanılmamış ve iki yılda bir (süre uzatımı amacıyla) yenileme ruhsatları düzenlenmiştir.

* Daha sonrasında 20.12.2016 tarih ve 2016/746 sayılı tadilat ruhsatı düzenlenmiştir. (Bu ruhsat da 2 bağımsız bölümden oluşan tek kat (142,50 m²) işyeridir.

* Söz konusu yapı için (işyeri olarak) 10.08.2017 tarih ve 2017/383 sayılı yapı kullanma izin belgesi düzenlenmiştir.

Yapının mevcut durumu hakkındaki tespitler şöyledir:

* Yapıda onaylı yapı ruhsatı eki mimari proje dışında; müştemilat (18,00 m²), jeneratör odası (13,50 m²), bahçe deposu (9,50 m²), zemin terası altında ilave oda (81,00 m²) bulunmaktadır.

* Ayrıca teras üst örtü/pergola projedeki gösteriminden (ahşap mertekler) farklı olarak çelik konstrüksiyon üzeri ahşap kaplama (üzeri kiremit) şeklinde imal edilmiştir ve projeden farklı olarak binanın sağ ve sol cephesinde büyütülmüştür. (iskan sonrası)

* Bu düzenlemeleri kapsayan 11.09.2018 tarih ve JJH1BT5K belge numaralı Yapı Kayıt Belgesi bulunmaktadır.

* Yapı Kayıt Belgesi “Konut-1 bağımsız bölüm-310,00 m²” olarak düzenlenmiştir.

* Tapu kaydında taşınmazın niteliği; “2 Katlı Betonarme Konut ve Arsası” olarak belirtilmektedir.

* Yapı Kayıt Belgesine ilişkin değerlendirme Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (İl Müdürlüğü) tarafından yürütülecektir.