Kültür Sanat
01 Mar 2019 11:42 Son Güncelleme: 01 Mar 2019 13:03

'Yılın Basın Fotoğrafları' yarışmasında ödül alanlar belli oldu!

Türkiye'nin en saygın fotoğraf yarışmaları arasında yer alan, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği'nce düzenlenen "Spor Toto Yılın Basın Fotoğrafları 2019" yarışmasında ödül alan fotoğraflar açıklandı.

34 yıldır aralıksız olarak düzenlenen yarışmada, "Yılın basın fotoğrafı ödülü" serbest muhabir İlhami Çetin'in, Anadolu Ajansı’nın da yayınlarında yer alan 83 yaşındaki Ali Meşe'yi yanan evinden kurtardığı kedisi ile çektiği kareye verildi. 3 bin 484 fotoğrafın değerlendirildiği organizasyonda jüri, 8 kategoride 2018 yılına damgasını vuran 31 fotoğraf ve 8 fotoğraf serisini ödüle layık gördü.

YILIN BASIN FOTOĞRAFI DUYGUSAL KAREYE

Spor Toto Yılın Basın Fotoğrafları 2019 jürisi, yaptığı değerlendirmede ülkemizde ve dünyanın pek çok ülkesinde, hayvan hakları ihlallerinin yaşandığı şu günlerde hayvan sevgisini aktaran duygusal bir kareye yarışmanın en prestijli ödülünü verdi. İlhami Çetin'in, 83 yaşındaki Ali Meşe’nin yanan evinden kurtardığı kedisi ile arasındaki duygusal bağı yansıtan karesi ödül alan tüm fotoğraflar arasında yapılan değerlendirme ardından “Yılın basın fotoğrafı” olarak açıkladı. Jüri, uluslararası pek çok yayın kuruluşunda yer alan karenin, tüm dünyada yarattığı etki sebebiyle fotoğrafın gücünü kanıtladığına da vurgu yaptı.  

SPOR FOTOĞRAFI BASKETBOLA

"Spor Toto Yılın Spor Fotoğrafı ödülü" Fenerbahçe ile CSKA Moskova arasında oynanan Euro Lig maçından bir basketbol enstantanesi ile EPA’dan Erdem Şahin’in oldu. Aynı kategoride, Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim’in gol sevinci ile Fanatik Gazetesi’nden Murat Akbaş ikincilik, kar üzerinde güreş fotoğrafı ile Reuters’dan Ümit Bektaş üçüncülük ödülü kazandı. Spor Toto Özel Ödülü ise Van’da bir çatıda futbol oynayan çocukların fotoğrafı ile EPA’dan Sedat Suna’nın oldu. 

MÜLTECİLİK “UMUT” FOTOĞRAFINA 

Bu yıl ilk kez yarışmaya dahil edilen AB Özel Kategorisi “Misafir-Mültecilik”, tek fotoğraf ve seri olarak ayrı ayrı değerlendirildi. Hürriyet Gazetesi’nden Murat Şaka'nın, İstanbul’da çektiği yüzleri gülen mülteci kızlar fotoğrafına jüri, “Fotoğrafa yansıyan umut olgusu” ile birincilik verdi. Aynı kategorinin seri dalında ise Reuters’tan Ümit Bektaş, Türkiye’nin dört bir yanından çektiği mülteci fotoğrafları ile birinci oldu.

HABER FOTOĞRAFI KAŞIKÇI OLAYINA 

"Yılın Haber Fotoğrafı" ödülü Reuters’dan Kemal Aslan’ın karesine verildi. Aslan, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürüldüğü Suudi Konsolosluğu’nda yapılan arama sırasında çektiği fotoğrafla bu ödülü almayı başardı. "Günlük Yaşam Fotoğrafı" ödülü İHA’dan Suat Metin’in Antalya'da polis memuru Taha Yasin Gül ve yanlışlıkla silahla yüzünden vurulduğu aynı şubede çalışan polis memuru Ceren Ekinci’nin düğünün de çektiği fotoğrafa verilirken, "Yılın Portre Fotoğrafı" ise KAFA Dergisinden Dilan Bozyel’in çektiği Türkiye’deki Punklar oldu. "Yılın Siyaset Fotoğrafı" ödülünü Doğan Haber Ajansı’ndan Cemal Yurttaş, AK Parti mitinginden partililer fotoğrafı ile aldı. "Yılın Çevre ve Doğa Fotoğrafı" Ödülünü İHA’dan İsmail Coşkun, Türk denizaltısı önünde yüzen yunus fotoğrafı ile kazandı. "Yılın Foto Röportajı" ödülüne ise Milliyet Gazetesi’nden Ünal Çam, Suriye’deki hapishane fotoğraflarından oluşan serisi ile aldı.

"ARA GÜLER ÖZENDİRME" YARIŞMASINA BİN 535 FOTOĞRAF 

Yarışmada ayrıca geçtiğimizEkim ayında kaybettiğimiz usta isim Ara Güler'in adını yaşatmak için üniversiteli bir gence de özendirme ödülü verildi. İletişim fakülteleri ve güzel sanatlar fakültesi fotoğraf bölümü öğrencilerinin katılabildiği kategoride, bin 535 fotoğraf değerlendirmeye alındı. "Ara Güler Özendirme Ödülü"nün ilki ise Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fotoğraf Bölümü öğrencisi Çağrı İşbilir'in Edirnekapı Surları'nda çektiği fotoğrafa verildi. 

ÖDÜLLER 12 HAZİRAN’DA DAĞITILACAK 

Toplam ödülü 40 bin Lira olan yarışmanın ödülleri Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin 35. kuruluş yıldönümü olan 12 Haziran’da sahiplerini bulacak. Ödül alan kareler, derneğin web sitesi  www.tfmd.org.tr  adresinde de görülebilir.  

GENÇLERLE BULUŞMALAR 

Antalya’da Aska Lara Otel’de 5 gün süren bir organizasyonla toplanan jüri, fotoğraf değerlendirmesini 2 günde yaptı.  Yarışma, Antalyalı gençlerin, dünyanın saygın isimleri ile bir araya gelmesine de vesile oldu.  Spor Toto Yılın Basın Fotoğrafları jüri üyelerinden AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, Akdeniz Üniversitesi ve Antalya Bilim Üniversitesi’nde düzenlenen söyleşilerde gençlerle buluştu. Demirören Haber Ajansı Genel Müdürü Salih Zeki Sarıdanişmet, dünyanın önemli basın fotoğrafçıları arasında yer alan İran asıllı Fransız Manoocher Deghati, Türkiye’nin Pulitzer ödülü sahibi tek gazetecisi Reuters Türkiye Fotoğraf Editörü Murad Sezer, Türkiye’nin en büyük kolektif fotoğraf ajansı Depo Photos’un yayın yönetmenlerinden Tolga Adanalı ile Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanı ve Hürriyet Gazetesi Foto Muhabiri Rıza Özel de  iki gün süren etkinliklerle Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin konuğu oldu.  

FOTOĞRAFIN GÜCÜ 

Tüm dünyada medyanın bir dönüşüm yaşadığını, Türkiye’de de sancılı bir süreçten geçildiğini, birçok foto muhabirinin çalıştıkları gazetelere veda ettiğini belirten Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza Özel, “Basın fotoğrafının mecrası değişiyor ama gücü ve etkisi artarak devam ediyor." dedi. Rıza Özel, "Yılın Basın Fotoğrafı Ödülü’nü kazanan İlhami Çetin’in karesi bunun en güzel örneği. Bugün o fotoğraftaki Ali dede kendisine sağlanan imkanlarla hayata tutundu. İnsanlar ya o fotoğrafı hiç görmeseydi ya da göremeseydi… İşte basın fotoğrafının etkisi” diye konuştu. 2019'un TFMD’nin 35. Kuruluş yıl dönümü olduğunu da hatırlatan Özel, “Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması’nın, Türkiye’nin en eski fotoğraf organizasyonu ve en prestijli medya ödülleri olarak anılmasının arkasında bu tecrübe ve güven var” dedi. 

SPOR TOTO YILIN BASIN FOTOĞRAFLARI 2019 JÜRİSİ:

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian BERGER, Demirören Haber Ajansı Genel Müdürü Salih Zeki SARIDANİŞMET, İhlas Haber Ajansı Genel Koordinatörü İrfan ALTIKARDEŞ, Associated Press Türkiye Fotoğraf Editörü Lefteris PİTARAKİS (Yunanistan), Reuters Türkiye Fotoğraf Editörü Murad SEZER, Hürriyet Gazetesi Fotoğraf Editörü Sebati KARAKURT, Milliyet Gazetesi Fotoğraf Editörü Bünyamin AYGÜN, Foto Muhabiri Manoocher DEGHATİ (Fransa), Turkuaz Dergi Grubu Foto Muhabiri Kutub Dalgakıran, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şebnem Soygüder BATURLAR, DEPO Photos Yayın Yönetmeni Tolga ADANALI, Foto Muhabiri-İnstagram fenomeniMustafa SEVEN, TFMD Başkanı ve Hürriyet Gazetesi Foto Muhabiri Rıza ÖZEL 

SPOR TOTO YILIN BASIN FOTOĞRAFI ÖDÜLÜNÜ KAZANAN İLHAMİ ÇETİN KİMDİR?

İlhami Çetin, 1954 yılında Bolu’nun Mudurnu ilçesi Örencik köyünde doğdu. 1974’te başladığı Yıldız Teknik Üniversitesi Işık Mühendislik Elektrik Bölümü’ndeki üniversite yılları sırasında baba mesleği fotoğrafçılığa ilgisi nedeniyle meslek seçimini gazetecilik olarak yaptı. İstanbul’da okul yıllarında Anadolu Ajansı’nda çalışmaya başladı. Yaklaşık 40 yıldır Bolu, Göynük ve Mudurnu bölgesinde Anadolu Ajansı'nın sözleşmeli muhabiri olarak çalışan Çetin, aynı zamanda TRT'de de sözleşmeli olarak muhabirlik yaptı. Çetin, kendisine yılın basın fotoğrafı ödülünü getiren karenin dünya medyasında gördüğü ilgiden gurur duyduğunu belirterek, “Meslek hayatımda birçok başarılara imza attım. Ama hayatta öyle bir an gelir ki, 'Ali Meşe ve kedisini' yangından sonra çektiğim "o" an gibi. Bir fotoğraf, o yaşlı adamın hayatına dokunurken beni de dünyaya tanıttı” diye konuştu.

İŞTE ÖDÜL ALAN İSİMLER;

SPOR TOTO YILIN BASIN FOTOĞRAFLARI 2019

Yılın Basın Fotoğrafı

İlhami Çetin, Serbest- Anadolu Ajansı

Yılın Haber Fotoğrafı

Kemal Aslan, Reuters

Haber Fotoğrafı İkincisi

Akın Çeliktaş, Demirören Haber Ajansı

Haber Fotoğrafı Üçüncüsü

İsmail Coşkun, İhlas Haber Ajansı

Mustafa Pekcan Özel Ödülü

Can Erok, Demirören Haber Ajansı

Spor Toto Özel Ödülü

Sedat Suna, EPA

Yılın Çevre ve Doğa Fotoğrafı

İsmail Coşkun, İhlas Haber Ajansı

Çevre ve Doğa Fotoğrafı İkincisi

Hasan Dönmez, Demirören Haber Ajansı

Çevre ve Doğa Fotoğrafı Üçüncüsü

Levent Kulu, Hürriyet Gazetesi

Spor Toto Yılın Spor Fotoğrafı

Erdem Şahin, EPA

Spor Toto Spor Fotoğrafı İkincisi

Murat Akbaş, Fanatik Gazetesi

Spor Toto Spor Fotoğrafı Üçüncüsü

Ümit Bektaş, Reuters

Yılın Günlük Yaşam Fotoğrafı

Suat Metin, İhlas Haber Ajansı

Günlük Yaşam İkincisi

Selçuk Şamiloğlu, Hürriyet Gazetesi

Günlük Yaşam Üçüncüsü

Akın Çeliktaş, Demirören Haber Ajansı

Rafet Hüner ÖzelÖdülü

İlhami Çetin, Serbest- Anadolu Ajansı

Yılın Portre Fotoğrafı

Dilan Bozyel, KAFA Dergisi

Portre Fotoğrafı İkincisi

Dilan Bozyel, KAFA Dergisi

Portre Fotoğrafı Üçüncüsü

Kurtuluş Arı, Cumhuriyet Gazetesi

TFMD Özel Ödülü

Ercan Arslan, Milliyet Gazetesi

Yılın Siyaset Fotoğrafı

Cemal Yurttaş, Demirören Haber Ajansı

Siyaset Fotoğrafı İkincisi

Yavuz Özden, Milliyet Gazetesi

Siyaset Fotoğrafı Üçüncüsü

Ümit Bektaş, Reuters

Siyaset Fotoğrafı Mansiyon

Akın Çeliktaş, Demirören Haber Ajansı

Türkiye Güzellikleri Birincisi

Mehmet Aslan, Serbest

Türkiye Güzellikleri İkincisi

Sedat Suna, EPA

Türkiye Güzellikleri Üçüncüsü

Erdem Şahin, EPA

ASKA Özel Ödülü

Ozan Güzelce, Milliyet Gazetesi

Yılın Foto Röportajı

Ünal Çam, Milliyet Gazetesi 

Foto Röportaj İkincisi

Ümit Bektaş, Reuters

Foto Röportaj Üçüncüsü

Uğur Yıldırım, Sabah Gazetesi

Sebahattin Yılmaz-Cem Emir Özel Ödülü

Ünal Çam, Milliyet Gazetesi 

AB Özel Kategorisi “Mültecilik-Misafir” Birincisi

Murat Şaka, Hürriyet Gazetesi 

AB Özel Kategorisi “Mültecilik-Misafir” İkincisi

Halit Onur Sandal, Depo Photos

AB Özel Kategorisi “Mültecilik-Misafir” Üçüncüsü

Ozan Güzelce, Milliyet Gazetesi 

 AB Özel Kategorisi “Mültecilik-Misafir” Seri Fotoğraf Birincisi

Ümit Bektaş, Reuters

AB Özel Kategorisi “Mültecilik-Misafir” Seri Fotoğraf İkincisi

Bülent Kılıç, Agence France Press (AFP)

AB Özel Kategorisi “Mültecilik-Misafir” Seri Fotoğraf Üçüncüsü

Murat Şaka, Hürriyet Gazetesi 

Ara Güler Özendirme Ödülü 

(Üniversite öğrencileri arasında özendirme yarışması) 

Çağrı İşbilir, Marmara Üniversitesi