Gündem
03 Nis 2015 16:55 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:10

Yılın basın fotoğrafları ödüllerini kimler kazandı?

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği'nin düzenlediği TFMD Yılın Basın Fotoğrafları 2015 yarışmasında kazananlar açıklandı.

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin (TFMD) 30’uncusunu düzenlediği "Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması"nın sonuçları açıklandı. AFP foto muhabiri Bülent Kılıç’ın 2014 yılında Soma’da yaşanan maden kazasında çektiği kare "Yılın Basın Fotoğrafı" ödülünü aldı.

TFMD’nin bu yıl 30’’uncusunu düzenlediği ve Türkiye’nin en önemli medya organizasyonları arasında yer alan, basın fotoğraflarının ödüllendirildiği tek yarışma "Yılın Basın Fotoğrafları"na 2014 yılına damga vuran olaylardan 3 bin 716 kare katıldı.

GALERİ İÇİN TIKLAYIN...

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından gerçekleştirilen PhotoAntalya Uluslararası Fotoğraf Günleri kapsamında Rixos Dowttown Oteli’nde toplanan Coşkun Aral (İzTV), Reza (National Geographic), Christopher Morris (VII kurucusu, Jodi Bieber (Güney Afrika), Murad Sezer (Reuters), Gaia Tripoli (İnternational Newyork Times), Pelin Tatlı (ANP), Sebastian Liste (Noor İmage), Ruth Eichorn (Geo Magazine), Marie-Pierre Subtil (6Mois), Andrei Polikanov (Rusian Reporter), Cedric Gerbehaye (Agence Vu), Massimo Berruti (Agence Vu), Kosuke Okahara (Japonya), Andrea Schimidt (AB Türkiye Delegasyonu) ve TFMD Başkanı Rıza Özel’in yer aldığı yılın basın fotoğrafları 2014 jürisi, 8 kategoride 24 fotoğraf ve 3 seriye ödül verdi.

2014 yılına damga vuran fotoğraf sonuçlarını açıklayan TFMD Başkanı Rıza Özel ve yönetim kurulu üyeleri, Cam Piramit’te düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı. 2014 yılında çekilen 3 bin 716 karenin yarışmaya katıldığını belirten Özel, jürinin "Yılın Basın Fotoğrafı" olarak AFP Foto Muhabiri Bülent Kılıç’ın Soma çektiği yas fotoğrafını yılın basın fotoğrafı olarak seçildiğini söyledi.
Ödülünü alan Bülent Kılıç ise, bugüne kadar çektiği fotoğraflar arasında en etkilendiği Soma fotoğrafının ödül olmasının önemli olduğunu söyledi.

YILIN FOTOĞRAFI

Dünyada basın fotoğrafına yön veren foto muhabiri ve editörler ile Türkiye’den İZ TV Yayın Yönetmeni Coşkun Aral, Reuters Türkiye Fotoğraf Editörü Murad Sezer ve TFMD Başkanı Rıza Özel’in katıldığı jüri, AFP Foto Muhabiri Bülent Kılıç’ın geçtiğimiz yıl Soma’da yaşanan faciada yas tutan madenci yakınlarının karesini "Yılın Basın Fotoğrafı" olarak seçti. Wolrd Press Photo yarışmasında da iki ödül kazanan AFP Foto Muhabiri Bülent Kılıç, TFMD Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması’nda 5 ödül birden kazandı. Yarışma jürisi spor kategorisinde ise ödüle layık eser bulamadı ve bu dalda 2 fotoğrafa özel ödül verdi.

YILIN haber FOTOĞRAFI BİRİNCİSİ

Bülent Kılıç, Gaz fişeğiyle başında yaralanan ve aylar sonra 11 Mart 2014 senesinde hayata gözlerini yuman Berkin Elvan’ın cenazesinin ardından protesto gösterilerinde İstanbul’da gaz ve TOMA’lardan sıkılan suyun şiddetinden şoka giren liseli bir genç kız uzun süre kendine gelememesini anlatan fotoğrafıyla.

YILIN HABER FOTOĞRAFI İKİNCİSİ

Bülent Kılıç, Suriye sınırında Kobani’ye saldıran ISID mensupları, koalisyon güçlerine bağlı uçaklar tarafından bombalanmasıyla.

YILIN HABER FOTOĞRAFI ÜÇÜNCÜSÜ

Hürriyet Gazetesi’nden Selçuk Şamiloğlu, Kobani’ye saldıran ISID’in zulmünden kaçan Suriyeli mültecilere Türkiye kapılarını açtı. Bebeği ile sınırı geçen bir annenin gözyaşları yaşanan dramı yansıttı.

AB YANSIMALARI FOTOĞRAFI BİRİNCİSİ

Milliyet Gazetesi’nden Ercan Arslan, Asya’dan Avrupaya yüzme yarışması.

AB YANSIMALARI FOTOĞRAFI İKİNCİSİ

Hürriyet Gazetesi’nden Selçuk Şamiloğlu, LGBTİ üyesi bir kızın protestosu.

AB YANSIMALARI FOTOĞRAFI ÜÇÜNCÜSÜ

Atlas Dergisi’nden Sinan Çakmak, İstanbul’da yeni açılan Haliç Metro Köprüsü, açılışından birkaç gün sonra sisle kaplandı.

AB YANSIMALARI FOTOĞRAFI MANSİYON

Hürriyet Gazetesi’nden Murat Şaka, İstanbul’da gece kulübünde erkek bir dansçı sahne öncesi sırasını bekliyor.

GÜNLÜK YAŞAM BİRİNCİSİ

Hürriyet Gazetesi’nden Murat Şaka, Türkiye’de çalışan Afrikalı bir hayat kadını gelecek yeni müşterisi için son hazırlıklarını yapıyor.

GÜNLÜK YAŞAM İKİNCİSİ

Hürriyet Gazetesi’nden Levent Kulu, Kobani’de çatışmalar ve koalisyon güçlerinin bombardımanı tüm hızıyla devam ederken, sınırın Türkiye tarafından bekleyen Türk Silahlı Kuvvetleri tanklarının arkasından geçen at arabalı bir köylü hayatın olağan akışını yansıttı.

GÜNLÜK YAŞAM ÜÇÜNCÜSÜ

Zaman Gazetesi’nden Celil Kırnapçı, Küçük bir Karadeniz kasabasının tenha bir noktasında gençler, arabada eğleniyor.

YILIN siyaset FOTOĞRAFI BİRİNCİSİ

Milliyet Gazetesi’nden Yavuz Özden, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bakanlar Kurulu üyeleri ile birlikte Anıtkabir’i ziyaret etti. Ziyaret sonrası fotoğraf çekiminde şemsiyeleri almak isteyen korumalar zor anlar yaşadı.

YILIN SİYASET FOTOĞRAFI İKİNCİSİ

Hürriyet Gazetesi’nden Fahir Arıkan, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Dershanelerle ilgili yasa tasarısı görüşmelerinde AK Partili ve CHP’li milletvekilleri kavga etti.

YILIN SİYASET FOTOĞRAFI ÜÇÜNCÜSÜ

Sabah Gazetesi’nden Ali Ekeyılmaz, Musul Konsolosluğu’nda görev yaparken rehin alınarak kaçırılan ve ardından serbest bırakılan personelin Ankara’ya gelişlerinde Başbakan Ahmet Davutoğlu karşıladı. Davutoğlu karşılamada çocukları sevdi.

ÇEVRE FOTOĞRAFI BİRİNCİSİ

AFP’den Bülent Kılıç, Üsküdar’da Haziran ayında yağan yağmur denizle karayı birleştirdi.
Çevre Fotoğrafı İkincisi Ornitofoto Dergisi’nden Burak Doğansoysal, Finlandiya’nın Kuhmo bölgesi Mayıs ayında 22 saat gündüz yaşıyor. Günde sadece 1 saat tamamen karanlık olan bölgenin ayıları kış uykusunun ardından siste kendilerini gösteriyor.

ÇEVRE FOTOĞRAFI ÜÇÜNCÜSÜ

Zaman Gazetesi’nden Celil Kırnapçı, fikirtepe’de 4 yıldır devam eden kentsel dönüşüm projesinde anlaşmaya yanaşmayan ev anlaştı ve Fikirtepe’nin simgesi olan bu son ev de yıkılmış oldu.

PORTRE FOTOĞRAFI BİRİNCİSİ

Hürriyet Gazetesi’nden Selçuk Şamiloğlu, IŞİD zulmünden kaçan hamile Suriyeli kadın, Türkiye’ye sığınmaya çalışırken bebeğini kaçış yolunda doğurdu. Suriyeli kadın bebeğiyle Türkiye’de.

PORTRE FOTOĞRAFI İKİNCİSİ

Atlas Dergisi’nden Kerem Yücel, Suriyeli mülteciler, Türkiye’ye gelince geride bıraktıkları hayatlarla bir çok zorluğu göğüslemek zorunda kalıyor.

Portre Fotoğrafı Üçüncüsü Zaman Gazetesi’nden Mehmet Ali Poyraz, Gazzeli Sabah, İsrail saldırıları sonucu büyük hasar alan okulunda eğitim görüyor.

YILIN SPOR FOTOĞRAFI MANSİYON

Milliyet Gazetesi’nden Ercan Arslan, Kars’ın Sarıkamış ilçesinde karda futbol oynayan çocuklar.

YILIN SPOR FOTOĞRAFI MANSİYON

Le Journal’dan Uygar Önder Şimşek, Tayland kralı adına düzenlenen Kral Kupası Müsabakaları’nda Danny Harrison-Little maç öncesi ringin ortasında dua etti.

MUSTAFA PEKCAN ÖZEL ÖDÜLÜ

Cumhuriyet Gazetesi’nden Necati Savaş, Özel
IŞİD tarafından rehin alınan Musul Başkonsolosluğu çalışanları serbest bırakıldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Mısır Başkonsolosu Öztürk Yılmaz’ı alnından öptü.

RAFET HÜNER ÖZEL ÖDÜLÜ

Hürriyet Gazetesi’nden Fahir Arıkan, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, hayatını kaybeden eşi Tuba Vural’ın Kocatepe Camii’ndeki cenaze törenine katıldı.

SEBAHATTİN YILMAZ - CEM EMİR ÖZEL ÖDÜLÜ

Hürriyet Gazetesi’nden Selçuk Şamiloğlu, IŞİD’ın Suriye’nin Kobani şehrine saldırması üzerine, pek çok Kobanili memleketlerinden kaçarak tel örgüleri aştı ve Türkiye’ye sığındı.

TFMD ÖZEL ÖDÜLÜ

Hürriyet Gazetesi’nden Sefa Özkaya, İstanbul’da yaşanan fırtınanın gökyüzünde yarattığı etki gençlerin görüntülerine yansıdı.

YILIN FOTO RÖPORTAJI BİRİNCİSİ

Zaman Gazetesi’nden Kürşat Bayhan, Soma Maden Faciası’nda 301 madenci hayatını kaybetti. Madencilerin bir kısmı, Soma Mezarlığı’nda defnedildi.

YILIN FOTO RÖPORTAJI İKİNCİSİ

Zaman Gazetesi’nden Celil Kırnapçı, Kuldiga, Letonya’nın Batı vilayetlerinden biri, Kurzeme’in incisi. Köklü bir geçmişi olan ve insanların huzur içinde yaşadığı bu küçük Baltık kasabasında yaşam Venta Nehri ve çevresinde akıyor. Gün bitip karanlık çöktüğünde dahi nehir ve çevresi canlılığını koruyor.

YILIN FOTO RÖPORTAJI ÜÇÜNCÜSÜ

AFP’den Bülent Kılıç, Soma, Türkiye’nin en büyük maden facialarından biri olarak tarihi geçti. Maden içinde kalan 301 işçi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerin bir kısmı Soma’da defnedilirken, kente ciddi bir travma hakimdi.