Gündem
24 Şub 2014 13:35 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:57

'Yılın Basın Fotoğrafları' belli oldu! İşte, ödül kazanan kareler!

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği'nin (TFMD) düzenlediği Vakıfbank - TFMD Yılın Basın Fotoğrafları 2014 yarışması sonuçlandı.

Vakıfbank – TFMD Yılın Basın Fotoğrafları 2014 yarışmasında Reuters foto muhabiri Osman Örsal'ın çektiği 'Kırmızılı Kadın' karesi 'Yılın Basın Fotoğrafı' ödülünü aldı.

Bu yıl 29.su düzenlenen ve basın fotoğraflarının ödüllendirildiği tek yarışma olan 'Yılın Basın Fotoğrafları'na 2013 yılına damga vuran olaylardan 4 bin 381 kare katıldı. Jüri değerlendirmelerinin ardından Ramada Plaza Ankara Oteli'nde yapılan basın toplantısı ile açıklanan sonuçlarla 6 kategoride 22 fotoğraf ve 4 seri ödül aldı.

YILIN FOTOĞRAFI OLDU

Türkiye'de basın fotoğrafçılığına yön veren isimlerin yanı sıra dünyaca ünlü foto muhabiri Christopher Morris'in katıldığı jüri, geçtiğimiz yıla damgasını vuran gezi olaylarında simge olduğu gerekçesiyle Reuters foto muhabiri Osman Örsal'ın karesini Yılın Basın Fotoğrafı olarak seçti. Yarışmada Anadolu Ajansı foto muhabiri Ali İhsan Öztürk'ün Van'daki Muradiye Şelalesi fotoğrafı da Vakıfbank Özel Ödülü’nü aldı. Zaman foto muhabiri Kürşat Bayhan'ın üçüncü köprü inşaatı sırasında orman alanında yapılan yol genişletme çalışmalarından bir kare de TUKÇEV Çevre Fotoğrafı olarak seçti. Sabah foto muhabiri Murat Şengül'ün bir otel bahçesinde köpekleri ile birlikte uyudukları kareyi ise Türkiye'nin modern yüzünü yansıtan günlük hayattan bir kare olarak değerlendirerek TFMD Özel Ödülü'ne layık gördü. Bu yıla özel olarak açıklanan özel kategori AB Yolunda Türkiye’de ise birinciliği Zaman foto muhabiri İsa Şimşek'in Sultanahmet ve Ayasofya arasındaki havuzda gerçekleştirilen su oyunlarından karesi aldı.

HAFIZALARA KAZINACAK

Nisan ayında Ankara'da yapılacak törenle ödüllerin dağıtılacağını belirten TFMD Başkanı Rıza Özel, "Yarışmada derece alan fotoğraflar, sergilerle Türkiye'yi dolaşacak. Ödül alan karelerin yanı sıra yıla damgasını vuran olaylardan seçilen fotoğrafların yer aldığı özel bir seçki de 20 yıldır aralıksız olarak yayınlanan ve artık bir kaynak eser olarak değerlendirilen Vakıfbank Yılın Basın Fotoğrafları Kataloğu ile basılı hale gelecek. Derneğimizin dergisi Foto Muhabiri'nin Mart sayısında da geniş şekilde yer bulacak kareler, www.tfmd.org.tr adresinde de galeri olarak sunulacak. Tüm bu yapılanlar sayesinde gazete sayfalarında bir günlük ömrü olan tarihe not düşen kareler, hafızalarda kazınacak" dedi. 

YILIN BASIN FOTOĞRAFLARI 2014 JÜRİSİ

VII Fotoğraf Ajansı Kurucusu, Christopher Morris, İZTV Genel Yayın Yöneteni-Foto Muhabiri Coşkun Aral, DEPO Photos Yayın Yönetmeni Abdurrahman Antakyalı, TSYD Genel Başkanı Naci Arkan, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Sabah Gazetesi Fotoğraf Editörü Kutup Dalgakıran, TFMD Onursal Başkanı Bülent Hiçyılmaz, Hürriyet Gazetesi Fotoğraf Editörü Sebati Karakurt, Vatan Gazetesi Ekler Fotoğraf Editörü Burak Kara, Associated Press Türkiye Fotoğraf Editörü Burhan Özbilici, Habertürk Gazetesi Eski Fotoğraf Editörü Fatih Sarıbaş, Anadolu Ajansı Görsel Yayınlar Daire Başkanı Ahmet Sel, Akşam Gazetesi Eski Fotoğraf Editörü-Foto Muhabiri Mustafa Seven, Zaman Gazetesi Fotoğraf Editörü Selahattin Sevi, Milliyet Gazetesi Eski Fotoğraf Editörü-Foto Muhabiri Yurttaş Tümer, TFMD Eski Başkanı-Habertürk Gazetesi  Foto Muhabiri Ateş Tümer.

OSMAN ÖRSAL

Yılın Basın Fotoğrafı Ödülünü Kazanan Osman Örsal Kimdir?


14 Aralık 1975 yılında İstanbul’da doğan Osman Örsal, ilk ve orta eğitimini İstanbul’da yaptıktan sonra Üniversite Eğitimini İzmir’de tamamladı. 1992 Yılında Hürriyet Gazetesi İzmir Bölge Müdürlüğü’nde gazetecilik mesleği ile tanışan Foto Muhabiri 1993 yılından itibaren sırasıyla Yeni Asır, Gazete Ege ve Akşam Gazeteleri ile Associated Press Ajansı’nda çalıştı. Osman Örsal, 2006 yılından bu yana ise mesleğini İstanbul’da Reuters Haber Ajansı’nda sürdürüyor.

VAKIFBANK YILIN BASIN FOTOĞRAFLARI 2014'ÜN ÖDÜL ALAN KARELERİ

Yılın Basın Fotoğrafı

Osman ÖRSAL, Reuters

İstanbul Gezi Parkı’nda polisin bir kadına sıktığı biber gazı, bir çok olayın başlamasına neden oldu.

Vakıfbank Özel Ödülü

Ali İhsan ÖZTÜRK, Anadolu Ajansı

Van'ın doğal güzellikleri sonbaharda ziyaretçilerine eşsiz bir renk cümbüşü sunuyor. Muradiye ilçesindeki Muradiye Şelalesi’nin yıldızların altındaki manzarası bölgeye turist çekiyor.

Yılın Haber Fotoğrafı Birincisi

Osman ÖRSAL, Reuters

İstanbul Gezi Parkı’nda polisin bir kadına sıktığı biber gazı, bir çok olayın başlamasına neden oldu.

Yılın Haber Fotoğrafı İkincisi

Mehmet Ali POYRAZ, Zaman Gazetesi

Suriye'deki iç savaştan kaçan halk Türkiye’ye sığınıyor. Annesiyle birlikte Bismil yakınlarındaki kampta yaşayan 4 yaşındaki Zeynep Bin Mustafa annesinin elinden tutması için ağlıyor.

Yılın Haber Fotoğrafı Üçüncüsü

Bülent KILIÇ, AFP

Taksim Gezi Parkı'na iş makinelerinin girmesinin ardından başlayan olaylara müdahale eden polisin kullandığı biber gazı bir çok farklı platformda eleştirilere neden oldu.

TUKÇEV Çevre Fotoğrafı Birincisi

Kürşat BAYHAN, Zaman Gazetesi
İstanbul'da üçüncü köprü için Poyrazköy ve Garipçe köyünde zemin etütleri yapılıyor. İnşaat alanına ulaşmak için mevcut orman yolları genişletilirken bazı yerlerde ise yeni yollar açılıyor.

TUKÇEV Çevre Fotoğrafı İkincisi

Özgür AYAYDIN, Anadolu Ajansı
Nesli tükendiği sanılan Anadolu Leoparı, Diyarbakır'ın Çınar ilçesine bağlı Solmaz köyü yakınlarında bir çoban tarafından öldürüldü.

TUKÇEV Çevre Fotoğrafı Üçüncüsü

Celil KIRNAPÇI, Zaman Gazetesi

İstanbul’un etrafındaki taş ocakları.

Yılın Spor Fotoğrafı Birincisi

Sedat YILMAZ, Habertürk Gazetesi
2013 Mersin Akdeniz Oyunları Türkiye-İtalya hentbol maçı.

Yılın Spor Fotoğrafı İkincisi

Berk ÖZKAN, Anadolu Ajansı
Spor Toto Süper Lig'de Galatasaray ile Gençlerbirliği karşı karşıya geldi. Galatasaraylı Umut Bulut ve rakibi kaleci Ramazan Köse'nin mücadelesi.

Yılın Spor Fotoğrafı Üçüncüsü

Mehmet TOPALOĞLU, İHA
Fenerbahçe-Arsenal maçı

Yılın Siyaset Fotoğrafı Birincisi

Volkan FURUNCU, Anadolu Ajansı
Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ı, Sincan Cezaevi'nden tahliye edilmesinin ardından evinde oğlu Deniz karşıladı.

Yılın Siyaset Fotoğrafı İkincisi

Aykut ÜNLÜPINAR, Anadolu Ajansı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Rize'de Ziraat Botanik Çay Bahçesi'nde yöresel kıyafetli kadınlarla birlikte çay topladı.

Yılın Siyaset  Fotoğrafı Üçüncüsü

Mevlüt KARABULUT, Zaman Gazetesi
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasını fondaki ışıklar altında yaptı.

AB Yolunda Türkiye Birincisi

İsa ŞİMŞEK, Zaman Gazetesi

Sultanahmet ve Ayasofya arasındaki havuzda gerçekleştirilen su oyunları büyük küçük herkesin ilgisini çekiyor.

AB Yolunda Türkiye İkincisi

Hüseyin SARI, Zaman Gazetesi

Gülhane Parkı'nda kitap okuyan kadınlar.

AB Yolunda Türkiye Üçüncüsü

İsa ŞİMŞEK, Zaman Gazetesi

İstanbul Bağcılar Belediyesi maddi durumu iyi olmayan 30 çifti evlendirdi. Nikah töreninden sonra çiftler, 3 boyutlu sanal İstanbul turu yaptı.

Yılın Serbest Fotoğrafı Birincisi

Mehmet Ali POYRAZ, Zaman Gazetesi
Köylüler, Sultan sazlığından kamışları biçerek geçimini sağlıyor.

Yılın Serbest Fotoğrafı İkincisi

Mehmet Ali POYRAZ, Zaman Gazetesi

Siirt'in Tillo ilçesinde bir adam uçurumun kenarına oturarak Botan Vadisi'ni izliyor.

Yılın Serbest Fotoğrafı Üçüncüsü

Hüseyin SARI, Zaman Gazetesi

Reyhanlı saldırısında bir binanın yan duvarları yıkıldı.

Mustafa Pekcan Özel Ödülü
Uğur CAN, DHA

Taksim'deki Gezi olayları sırasında bir BDP'li, Atatürk bayraklı bir göstericiyi TOMA'nın sıktığı tazyikli sudan çekerek uzaklaştırırken bir başka eylemci de güvenlik güçlerine doğru bozkurt işareti yaptı.

Rafet Hüner Özel Ödülü

Emin ÖZMEN, Agence Le Journal

Suriye'de El Kaide'ye yakınlığı ile bilinen örgütler, Esad yanlılarını başlarını keserek infaz etti.

TFMD Özel Ödülü

Murat ŞENGÜL, Sabah Gazetesi
İstanbul’da bir otelin bahçesinde iki arkadaş köpekleriyle birlikte uyuyor.

Yılın Foto Röportajı Birincisi

Bülent KILIÇ, AFP
27 Mayıs'ta İstanbul'da Taksim Gezi Parkı'na iş makinelerinin girmesinin ardından başlayan olaylar, sosyal medya aracılığı ile tüm Türkiye’ye yayıldı, 6 sivil ve 1 komiser hayatını kaybetti, 8163 kişi ise yaralandı.

Yılın Foto Röportajı İkincisi

Mehmet Ali POYRAZ, Zaman Gazetesi
Taş olmayan Bangladeş'te insanlar Jaflong bölgesinde Pian nehrinden taş elde ediyor. Altın madenini andıran görüntülerde Bangladeşliler eleklerle tek tek taşları ayırıyor.

Yılın Foto Röportajı Üçüncüsü

Mehmet Ali PORAZ, Zaman Gazetesi

Şehrin kendilerinden aldığı hareket yeteneğini geri isteyen parkour sporcuları engelleri yürüyerek değil akrobatik hareketlerle aşıyor.

Sebahattin Yılmaz - Cem Emir Özel Ödülü

Kürşat BAYHAN, Zaman Gazetesi

Sanatçı Erdem Gündüz'ün başlattığı pasif  eylemi 'Durma' kısa zamanda Türkiye'nin bir çok kentine yayıldı. Bu protesto şekli #Duranadam etiketi ile sosyal medya üzerinden Türkiye gündemine girdi. Taksim Meydanı başta olmak üzere pek çok merkezde durma eylemi yapıldı. 

İŞTE ÖDÜL KAZANAN KARELER! TIKLAYIN!