Gündem
08 Mar 2011 09:13 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:06

YILIN BASIN FOTOĞRAFI ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU! ÖDÜL TÖRENİNDE NELER YAŞANDI?

Geçtiğimiz yıla damgasını vuran fotoğraflardan oluşan 'Yılın Basın Fotoğrafı' ödülleri sahiplerini buldu.

Mavi Marmara baskını sırasında çektiği fotoğrafla Yılın Basın Fotoğrafı Ödülü Habertürk Gazetesi Foto Muhabiri Şefik Dinç’e verildi.

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği tarafından düzenlenen ve Vakıfbank’ın katkılarıyla gerçekleştirilen ödül töreni Rixos Otel’de yapıldı. Törene TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve çok sayıda davetli katıldı. Sunuculuğunu TV8 Ankara Temsilcisi Erkan Tan’ın yaptığı törende Sanatçı Gökhan Kırdar piyano gösterisiyle izleyicilere keyifli dakikalar yaşattı. Kısa konserin ardından dereceye giren fotoğraflar sinevizyon gösterisiyle izleyicilerle buluştu. Ardından ödüle layık görülen fotoğrafların çeken gazeteciler ödüllerini aldı.

Mavi Marmara baskını sırasında çektiği fotoğrafla ’Yılın Basın Fotoğrafı’ ödülüne layık görülen Habertürk Gazetesi Foto Muhabiri Şefik Dinç, ödülünü TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in elinden aldı. Şahin, Dinç’e ödülünü vermeden önce yaptığı konuşmada foto muhabirlerinin olayları hafızalara kazıdığını ve tarihe not düştüklerini belirterek hiçbir gazete veya derginin fotoğrafsız düşünülemeyeceğini ifade etti. Basın mesleğinde bir olayın olduğundan daha fazla büyütüldüğüne veya küçültüldüğüne tanıklık ettiklerini kaydeden Şahin, foto muhabirlerinin olayları olduğu gibi yansıtarak ayrıcalıklı olduklarını bildirdi. Şahin konuşmasının ardından Dinç’e ödülünü takdim etti.

FOTOĞRAF MAKİNESİNİ ELİNE ALDI, FOTOĞRAF ÇEKTİ
Ödül vermek için sahneye gelen TBMM Başkanı Şahin eline aldığı fotoğraf makinesiyle salonda bulunan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın fotoğrafını çekti. Salonda fazla ışık olmasından yakınan Şahin, törene katılanları bir hayli güldürdü.

Zaman Gazetesi Foto Muhabiri Ali Ünal ’Yılın Serbest Fotoğraf Birincisi, Yılın Çevre Fotoğrafı İkincisi ve Yılın Foto Röportaj Birincisi’ dallarında ödüle layık görüldü. Ünal, ödülünü Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın elinden aldı.

Ödülünü vermek için sahneye gelen Arınç ise konuşmasında fotoğrafçılık sanatının önemine değinerek bu işi layıkıyla yapan gazetecileri kutladı. Arınç ardından kendisine verilen fotoğraf makinesiyle salondakilerin fotoğrafını çekti.

OKTAY VURAL’DAN PROTESTO
Arınç’ın ardından sahneye gelen MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, yaptığı konuşmada Şahin ve Arınç’a göndermelerde bulunarak gazetecilerin gözaltına alınmasını ilginç bir eylemle protesto etti. "Bastığınız her bir deklanşör, çektiğiniz her bir şey, yazdığınız her bir yazı aleyhinize delil teşkil edecektir" ifadelerini kullanan Vural, kendisine verilen fotoğraf makinesini yere bırakarak ilginç bir eyleme imza attı. Vural protestosunun ardından Zaman Gazetesi Foto Muhabiri Ali Ünal’a ödülünü verdi.

ÖDÜLLER
Haber, Serbest, Spor, Çevre, Foto Röportaj ve Siyaset kategorilerinde gerçekleştirilen yarışmada ödül alan isimler şöyle:
                            
Yılın Haber Fotoğrafı
1. Şefik Dinç (Habertürk Gazetesi)
2. Zekeriya Albayrak (Anadolu Ajansı)
3. Sinan Gül (Anadolu Ajansı)
                           
Yılın Serbest Fotoğrafı
1. Ali Ünal (Zaman Gazetesi)
2. Bünyamin Aygün (Milliyet Gazetesi)
3. Erhan Sevenler (Anadolu Ajansı)
                                 
Yılın Spor Fotoğrafı
1. Ödüle layık eser bulunamadı
2. İbrahim Yakut (Anadolu Ajansı)
3. Aziz Uzun (Anadolu Ajansı)
                                    
Yılın Çevre Fotoğrafı
1. Erhan Sevenler (Anadolu Ajansı)
2. Ali Ünal (Zaman Gazetesi)
3. İbrahim Laleli (Doğan Haber Ajansı)
                                   
Yılın Siyaset Fotoğrafı
1. Selahattin Sönmez (Hurriyet Daily News)
2. Ümit Turpçu (Habertürk Gazetesi)
3. Fahir Arıkan (Hürriyet Gazetesi)
                                      
Yılın Foto Röportajı
1. Ali Ünal (Zaman Gazetesi)
2. Mustafa Özer (AFP)
3. Mehmet Ali Poyraz (Zaman Gazetesi)
                                    
Rafet Hüner Özel Ödülü
Burak Akbulut (Anadolu Ajansı)

Mustafa Pekcan Özel Ödülü
Necati Savaş (Cumhuriyet Gazetesi)
                              
Vakıfbank Özel Ödülü
Emre Tazegül (Reuters)
                       
TFMD Özel Ödülü
Ahmet Dumanlı (Anadolu Ajansı)
                       
Jüri Özel Ödülü
Fazıl Saraç (Anadolu Ajansı)