Dünya
14 Oca 2023 08:25 Son Güncelleme: 14 Oca 2023 08:29

Yılan hikayesine dönen konu için ilk adım! ABD'den F-16 satışında önemli gelişme

ABD Dışişleri Bakanlığı, yılan hikayesine dönen Türkiye'ye F-16 satışıyla ilgili kararını ön inceleme için Kongre'nin ilgili komitelerine iletti. Komitenin 2 hafta içinde incelemeye ilişkin bir sonuç açıklaması bekleniyor. Öte yandan ABD Başkanı Biden'ın, Kongre'den onay gelmediği takdirde bir kararname çıkararak satışı onaylayabileceği öğrenildi.

ABD Dışişleri Bakanlığının, Türkiye'ye yeni F-16 satışı ve mevcut F-16'ların modernizasyon kitleriyle ilgili kararını, Temsilciler Meclisi ve Senato'nun ilgili komitelerinin başkan ve kıdemli üyelerine ön inceleme için ilettiğini bildirdi. İstihbarat ve Askeri Hizmetler Komitesi'nin resmi olmayan bildirimi inceleyip, iki hafta içinde bir sonuç açıklaması bekleniyor.

15 GÜNLÜK SÜRE ÖNEMLİ

Kaynaklara göre, ABD Dışişleri Bakanlığının, ilgili kararını Kongre'ye ilettiğini gelecek hafta resmi olarak duyurması bekleniyor. ABD'de askeri satış onaylarının gerçekleşmesi için Kongre'nin, NATO üyesi ülkelere yönelik 15 gün, NATO dışındaki ülkelere yönelik ise 30 gün içerisinde itiraz etmemesi gerekiyor.

ONAY GELMEZSE BIDEN DEVREYE GİREBİLİR

ABD Dışişleri Bakanlığı, aynı zamanda Kongre'ye Yunanistan'a da F-35 satışı için bir bildirim gönderdi. Türkiye, Ekim 2021'de mevcut savaş uçakları için 40 F-16 savaş uçağı ve 80'e yakın modernizasyon kiti satın alma talebinde bulunmuştu. İki taraf arasındaki teknik görüşmeler geçtiğimiz günlerde sonuçlandı.

Biden yönetimi satışı desteklediğini söyledi ve milletvekillerinin onayını almak için Kongre ile temas halindeydi. Senato Dış İlişkiler Komitesi Demokrat Başkanı Bob Menendez satışa karşı olduğunu açıklamıştı. Kongre'den onay gelmediği takdirde ABD Başkanı Biden bir kararname çıkararak Kongre'nin kararını baypas edebilir ve satışı onaylayabilir.