Gündem
21 Oca 2016 10:13 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:18

Yiğit Bulut İş Bankası’nı istedi, hisseler yüzde 4 değer kaybetti

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomi başdanışmanı Yiğit Bulut’un İş Bankası’na ‘el konması’ mesajı sonrası banka hisseleri günü yüzde 3,97 düşüşle kapattı.

Bulut, TRT Haber’de dün gece katıldığı bir programda CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan hakkındaki ‘diktatör bozuntusu’ sözlerini eleştirerek CHP’nin hissedar olduğu İş Bankası’nın ‘millete iade edilmesi’ni istemişti.

Bulut şöyle konuşmuştu: “Bu banka Hintli Müslümanların gönderdiği parayla kuruldu. O banka bu devletin, milletin bankası. Partinin o banka içinde organik bağı olamaz ve bu konuşmadan sonra Cumhurbaşkanına hakaret, devlete hakaret, millete, ümmete, maneviyata hakaretten sonra o bankanın acilen millete iade edilmesi gerekiyor. Çok açık söylüyorum bir partinin bankası olamaz, acilen gerekli düzenleme yapılarak bu bankanın bir kamu bankası haline getirilmesi gerekiyor.”

Bu açıklamanın ardından İş Bankası hisseleri gün sonunda yüzde 3.97 düşüşle 4.35 lira oldu. BIST 100 endeksi ise yüzde 2.07 düşüşle kapandı.

İş Bankası: Gerçek dışı haber ve iddialar

İş Bankası’nın KAP’a akşam saatlerinde yaptığı açıklamada şöyle dedi: “İş Bankası, kuruluşundan bu yana faaliyetlerini başta Bankacılık Kanunu olmak üzere mevzuata uygun bir şekilde yürütmektedir. Bankamız faaliyetlerine ilişkin olarak bunun aksine bir değerlendirme veya gelişme bulunmamaktadır. Bankamızın gündeminin bu kapsamda sadece bankacılık faaliyetlerinden oluştuğunu, bu nedenle gerçek dışı haber ve iddialara itibar edilmemesini, gerçek dışı yayınlara karşı bankamızın yasal yollara başvurmakta olduğunu kamuoyu bilgisine saygıyla sunarız.”

İş Bankası’nda CHP neden pay sahibi?

Atatürk, 1924 yılında kendi talimatıyla kurulan İş Bankası’nda sahip olduğu hisselerin mülkiyeti ve yönetimini CHP’ye bıraktığını vasiyet etmişti. Atatürk yine vasiyetinde hisselere ilişkin kâr payının ise Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’na bırakılmasını istemişti.

Toplam 4.5 milyar TL sermayesi bulunan İş Bankası’nın ortaklık yapısında CHP’nin yüzde 28.09, banka Munzam Sandık Vakfı’nın yüzde 40.15 payı bulunuyor. Bankanın yüzde 31.76 hissesi ise BIST’te işlem görüyor.

CHP bankanın 11 üyeli yönetim kuruluna dört üye atama yetkisine sahip.