Gündem
11 Tem 2013 13:43 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:16

YİĞİT BULUT, DER SPIEGEL'E MANŞET OLDU! 'BAŞBAKAN ERDOĞAN, BUNU DİNLERSE FELAKET OLUR!

Almanya'da oldukça etkin bir siyasi dergi olan ve her gün milyonlara ulaşan Der Spiegel'in internet sitesi Spiegel Online, “jöleli” gazeteci Yiğit Bulut'u manşet yaptı.

Avrupa’nın Time’ı sayılan dergi, böylece Türkçe sayfalar yayınladığı “Boyun Eğme” manşetinden sonra bir ilke daha imza attı ama bu kez pek de başarı öyküsü yazılmadı.
 
Der Spiegel, AKP’ye yanaşmaya başlayınca saçlarını jöleleyip arkaya yatıran, tarikata uygun sakal bırakan gazeteci Yiğit Bulut’un Başbakan Erdoğan’a başdanışman olmasını, “Komplo teorisyeni Erdoğan’a başdanışman” başlığı ile duyurdu. Bunun “Endişe verici ve tehlikeli adım” olarak görüldüğünü yazdı.
 
PEŞ PEŞE GELEN SAÇMA TEORİLER
 Dergi, Tobias Brunner’in yaptığı yorum/analizle Yigit Bulut’u, “Liberal ekonomi analizcisinden AKP yandaşlığına giden şahıs” olarak tanıttı. Der Spiegel, Türkiye’de olayların başlamasından sonra hükümetin hızla suçlu bulduğunu; önce yurt dışındaki karanlık güçlerin eylemcilerin arkasında bulunduğunun, ardından Yahudi Diasporası’nın suçlu olduğunun, hatta bir gazetecinin BBC’nin İngiliz ajanı olduğunun ve son olarak da Lufthansa’nın komploya karıştığının iddia edildiğini belirtti.
 
Özellikle bir şahsın, Alman Hava Yolları Lufthansa’ya karşı komployu yaydığını belirten dergi, “Bu Yiğit Bulut’tu. Habertürk’ün eski yayın yönetmeni ve TV 24′ün düzenli yorumcusu. İki kanal da hükümete yakınlığı ile biliniyor” diye yazdı.
 
EYLEMCİLERİ, LUFTHANSA KIŞKIRTMIŞ
 Bulut’un eylemler başladıktan kısa süre sonra, “Lufthansa aylardır, İstanbul’da üçüncü havaalanının yapılmaması için baskı yapıyor” dediğini belirten Der Spiegel, onun ayrıca, milyonlarca yolcunun Almanya yerine Türkiye’den yönlendirilmesinin rahatsızlık yarattığını ve bu yüzden Lufthansa’nın, Gezi Parkı eylemcilerini kışkırttığını söylediğini de vurguladı. Bulut’un, Gezi Parkı’nda havaalanına karşı slogan atılmasını da örnek gösterdiğini belirten dergi, bu konuda şöyle yazdı:
 
YA ERDOĞAN ONU CİDDİYE ALIRSA…
 “Tam da bu Yiğit Bulut, politik konularla ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanında duracak. Başbakan salı günü, onun baş danışman olduğunu açıkladı. Bilgi Üniversitesi Medya- Profesörü Aslı Tunç, Spiegel Online’a bunun endişe verici ve tehlikeli bir adım olduğunu söylüyor. Erdoğan, onun saçma iddialarına ve temelsiz suçlamalarını ciddiye alabilir. Hep inadına giden Erdoğan’ı yeni danışmanı bu rotada götürmeyle devam edebilir.”
 
DÜNYADA 2.5 LİDER VAR, BUÇUK OLANI OBAMA
 Dergi Bulut’un, Lufthansa ile ilgili komplo teorosinin dışında başka teorileri de bulunduğunu ve yabancı güçlerin, beyin dalgaları göndererek Başbakan Erdoğan’ı telekinezi yöntemiyle öldürmek istediğini savundunu belirten dergi, Yigit Bulut’un dünyada 2.5 gerçek politik lider olduğunu savunduğunu belirtti. “Bulut’a göre, liderlerden biri Putin, ikincisi Erdoğan, buçuk ise Obama” diye yazdı ve bu örneği, Bulut’u iyi tanıyan Prof. Tunç’un ondan duyduğunu belirtti.
 
Ayrıca, sunduğu programın adının “Sansürsüz” olmasına rağmen Bulut’un bir toplantıda Başbakan Erdoğan’dan internet medyası için RTÜK benzeri bir sansür kurumu kurulmasını istediği hatırlatıldı.
 
KISA BİR HAYAT ÖYKÜSÜ…

 Bulut’un hep böyle olmadığını belirten dergi, 1972′de doğduğunu, önce Ankara’da ekonomi okuduğunu, Sorbonne üniversitesinde eğitim aldığını, liberal yazıları ile finansal analizler yaptığını yazdı. Son beş yılda Bulut’ta AKP’ye doğru değişim olduğunu vurgulayan Der Spiegel, Bulut’un komplo teorilerindeki değişimin, Türkiye’deki değişimle örtüştüğünü belirterek, bunu Today’s Zaman yazarlarından Gökhan Bacık’ın, “politik düşüncenin normal bir parçası” olarak karşıladığını yazdı.
 
BİR ZAMANLAR ULUSALCIYDI
 Dergi, son olarak Bulut gibilere kimsenin karşı gelmemesinin onun ödüllendirilmesi anlamına geldiği yorumuna yer verdi.
 
Yiğit Bulut, gazetecilik hayatının bir bölümünde Hürriyet’te de yazmış ve o zamanlar ulusalcı görüşleriyle isim yapmıştı. Bulut’un gazetecilik geçmişindeki değişimler, en soldan en sağa doğru genişlerken, Der Spiegel’in bu şekilde haber yapmasına nasıl tepki vereceği henüz bilinmiyor.


 


Der Spiegel, Yiğit Bulut’un bu fotoğrafını yayınladı ve altına, “Liberal bir finans analistinden AKP yandaşlığına giden yol” diye yazdı.

Ali Gülen/Sözcü