Magazin
16 Ara 2016 15:16 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 22:16

Yeşim Ustaoğlu’nun filmi ‘Tereddüt’e sansür!

Ünlü yönetmen, Yeşim Ustaoğlu'nun filmi 'Tereddüt' gösterime sansürle giriyor

Festivallerden sayısız ödülle dönen, Yeşim Ustaoğlu imzalı ‘Tereddüt’ için geri sayım başladı. Aylardır merakla beklenen film, sinemaseverlerin beğenisine sansürlenerek sunuluyor.

Ustaoğlu’nun, “ustaca” imzasını attığı filme uygulanan sansür ile ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. Oyuncu Funda Eryiğit, sansür kararını, Twitter hesabından açıkladı. Eryiğit açıklamasında, “Tereddüt, yarından itibaren aşağıdaki salonlarda gösterimde. Fakat ne yazık ki çektiğimiz haliyle değil, sansürlü haliyle izleyebileceksiniz” dedi.

“SİNEMA BAĞIMSIZ OLMALIDIR”
Yönetmen Çağıl Nurhak Aydoğdu ise filme uygulanan sansür kararına tepki olarak, “Biz özgürlük alanlarımızın yasalarla korunmasını isterken sansür özel hükümlerle tüzüklerle korunma altına alınmaktadır. Sinema, siyasal otoritelerin değer yargılarına bağımlı halden çıkarılarak bağımsız olmalıdır” ifadelerini kullandı.

‘TEREDDÜT’ÜN KONUSU
Her iki karakterin birbirini anlamasıyla gelişen bu hikâye, modern ve geleneksel toplumlarda kadın ve ergen olmayı sorgularken, hem bu bu topraklarda, hem de aslında dünyada kadın olma hallerine bakan bir bakış açısına sahip. Geleneklerin, örflerin belirlediği moral değerler, özellikle modern toplumlardaki sert göç olgularıyla hızla gelişen modernitenin içinde bir arada yaşama modelini oluştururken; çarpıklaşıp, değersizleşmeye ya da yozlaşmaya maruz kalarak yaşantılarımızda baş edemeyeceğimiz yargıların, sorunların oluşmasına neden oluyor. Ve bu sorunlar bizlerin birey olarak gelişimini, özgürlüğünü kısıtlarken, hayatımıza kendi irademizle karar verebilmemiz konusunda derin engeller çıkarıyor, çoğu kez ihmal ve istismarlara maruz bırakıyor ve çok daha derinden, erkeğin de gelişiminde sağlıklı bir ilişki kurabilmesi konusunda önü alınmaz yaralar açıyor…