Politika
08 Şub 2024 07:39 Son Güncelleme: 08 Şub 2024 07:39

Yerel seçime sayılı günler kala AK Parti ve MHP’den kritik görüşme! ‘Fermuar sistem modeli’ masada…

Yerel seçimlere sayılı günler kala AK Parti ve MHP heyetlerinin bir araya geleceği öğrenildi. Heyetler Meclis üyelikleri için fermuar sistem modelini masaya yatıracak.

Yerel seçimlere az bir süre kala AK Parti ve MHP heyetleri bugün 14. kez bir araya gelecek. AK Parti ve MHP heyetleri, daha önce 30 büyükşehir başta olmak üzere il belediyelerindeki ittifak üzerine bir araya gelmişti.

Cumhuriyet'ten Selda Güneysu'nun haberine göre heyetlerin bugünkü görüşmesinde masada belediye meclis üyelikleri olacak. Belediye meclis üyeliklerinde ise 2019 yılındaki gibi “fermuar sistemin uygulanacağı” belirtiliyor.

Fermuar sisteme göre partiler, belediye meclis üyeliklerinde “ortak liste” ile seçime girecek. Listede ise bir AK Partili, bir MHP’li isim, listede yer alacak. Ancak fermuar sistemi uygulamasında AK Parti ve MHP, gerek 2019 yılındaki yerel seçimlerde gerekse 14 Mayıs’taki milletvekilliği seçimlerindeki partilerin oy oranlarını da dikkat alacak.

11 İLDE ‘DEPREM’ ETKİSİ

İki partinin özellikle 6 Şubat’taki iki büyük depremden etkilenen 11 ildeki belediye meclis üyelikleri listesinde de adaylarda bazı kriterler arayacağı ifade ediliyor. AK Parti ve MHP’nin, özellikle depremlerde ağır hasar alan Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş’taki belediye meclis üyelerinin “inşaat mühendisi, şehir plancısı, mimar” gibi meslekten olmalarına “özen göstereceği” ifade ediliyor.

AK Parti heyeti ayrıca bugün BBP temsilcileriyle de bir araya gelecek. AK Parti’nin DSP ile de görüşeceği belirtilirken BBP ve DSP ile de belediye meclis üyelikleriyle ilgili ittifak yapılacağı ifade edildi.

ETİKETLER
#ak parti #mhp