Politika
11 Mayıs 2023 11:49 Son Güncelleme: 11 Mayıs 2023 12:09

Yenişafak gazetesinden dikkat çeken CHP iddiası! ‘Cambridge Analytica’sı burada"

14 Mayıs'taki cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlere günler kala Yenişafak gazetesinden dikkat çekici bir iddia gündeme geldi. Gazetenin iddiasına göre CHP, seçimleri manipüle etmek için Ankara Çukurambar’da İletişim Başkanlığı'na yakın bir bölgede yer alan Mekik Plaza’da ofiste özel bir ekip kurdu. Haberde "Söz konusu ofiste, CHP’nin algı operasyonunda görev alan troller ve fenomenler için içerikler üretiliyor." ifadesi kullanıldı.

Seçimlere günler kala Yenişafak gazetesinden CHP ile ilgili gündemi sarsacak bir iddia geldi.

"CHP’nin ‘Cambridge Analytica’sı burada" başlığıyla yayınlanan haberde CHP'nin seçimleri etkilemek amacıyla hakaret ve dezenformasyon içeriklerini yayan 40 bin kişilik trol ağı için Ankara Çukurambar’da Mekik Plaza’daki ofiste faaliyet yürüttüğü iddia edildi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 29 Nisan’da yaptığı açıklamada seçime 10 gün kala ‘pis işler’e girişileceğini belirterek sağduyu çağrısında bulunmuş ve İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile yardımcılarını seçimleri manipüle etmekle suçlamıştı.

Altun ve ekibine “Size Cambridge Analytica’lık oynatmam” diyen Kılıçdaroğlu, 2018’te patlak veren Facebook ile Cambridge Analytica arasındaki kişisel verilerin izinsiz kullanımıyla ilgili skandala işaret etmişti.

Yenişafak gazetesinin haberine göre ise CHP'nin kendi Cambridge Analytica ekibini kurduğu iddia edildi.

Haberde "Kemal Kılıçdaroğlu’nun kurduğu “Cambridge Analytica” benzeri şirketin bulunduğu Mekik Plaza, İletişim Başkanlığı binasına yakınlığı ile dikkat çekiyor. Söz konusu ofiste, CHP’nin algı operasyonunda görev alan troller ve fenomenler için içerikler üretiliyor. Milletvekillerinin sosyal medya paylaşımlarının son şekline burada karar veriliyor. Bir katın tamamen CHP’lilere ait olduğu binada o bölüme kimse alınmıyor. Seçim koordinasyon merkezi gibi işlem yapılan yerde YSK’dan alınan bilgiler işlenip kişilerin sosyal medya verileri bulunarak kullanıcılara göre manipüle edici içerikler üretiliyor." ifadeleri kullanıldı.

Haberde, "CHP’nin trol ordusunun Twitter’da seçimlere gölge düşürmek için içerikler üreten yeni trol ağları belirlendi. Seçimlere günler kala sandık güvenliğine gölge düşürmek ve toplumda güven sorunu oluşturmak için üretilen sahte içerikler bu trol ağlarındaki veriler üzerinden üretiliyor." değerlendirmesinde bulunuldu.

 

Cambridge Analytica neydi?

Cambridge Analytica, ‘tüketici, takipçi, seçmen davranışlarını değiştirmek isteyen’ iş dünyası ve siyasi partilere hizmet sunmak üzere 2103’te Londra’da kurulmuş bir veri analiz şirketiydi.

2018’de 87 milyon Facebook kullanıcısının özel bilgilerini ele geçirdiği anlaşılınca şirketin foyası da dökülmeye başladı. Soruşturma sırasında söz konusu verilerin 2016’daki ABSD başkanlık seçimi ve Brexit (Britanya’nın Avrupa Birliği’nden çıkışı) oylaması öncesinde de kullanıldığı ortayı çıktı.

Şirket, skandalın patlak vermesinin ardından kapatılmıştı.