Yenilenmiş MTA diri fay haritası paylaşıldı: İşte fay hattı geçen şehirler

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün (MTA) hazırladığı diri fay hatları ve çevrimiçi yer bilimleri portalıyla Türkiye'nin tektonik hareketlerini resmederken son gelişmeleri de ziyaretçilere gösteriyor.

Yenilenmiş MTA diri fay haritası paylaşıldı: İşte fay hattı geçen şehirler - Sayfa 1

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), son teknoloji arazi incelemeleri, hendek çalışmaları, uydu görüntüleri ve hava fotoğraflarının analizi gibi çeşitli yöntemlerle elde edilen verileri birleştirerek Türkiye Diri Fay Haritası'nı güncelledi.

Güncellenmiş harita, Türkiye'nin deprem riski ve etkilenme potansiyelini belirlemek için büyük öneme sahip.
İşte MTA tarafından güncellenen fay haritasının detayları...

17
Yenilenmiş MTA diri fay haritası paylaşıldı: İşte fay hattı geçen şehirler - Sayfa 2

DEPREM RİSKİ OLAN İLLER

MTA'nın güncellenmiş Diri Fay Haritası'na göre, İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt gibi iller birinci derece riskli bölgeler arasında yer alıyor.

İkinci derece riskli bölgeler arasında ise Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Ağrı ve Çorum gibi birçok il bulunuyor.

27
Yenilenmiş MTA diri fay haritası paylaşıldı: İşte fay hattı geçen şehirler - Sayfa 3

Üçüncü derece riskli bölgeler ise Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir'i içeriyor.

37
Yenilenmiş MTA diri fay haritası paylaşıldı: İşte fay hattı geçen şehirler - Sayfa 4

BATI ANADOLU FAY HATTI

Batı Anadolu Fay Hattı ise Ege Bölgesi'nde etkili olan bir başka önemli fay hattıdır. Bu hat, Ayvalık, İzmir, Aydın, Denizli, Isparta gibi şehirleri kapsayan geniş bir alana yayılarak önemli bir deprem riski oluşturuyor. 

47