Politika
09 Şub 2024 09:43 Son Güncelleme: 09 Şub 2024 09:47

Yeniden Refah Partisi, AKP ile ittifaka açık kapı bıraktı: Siyasette 24 saat uzun bir süre

31 Mart yerel seçimlerine kısa bir süre kalırken, partiler arasında yapılan ittifak görüşmelerin de sonuna gelindi.

Yeniden Refah Partisi (YRP) yerel seçimlere kendi adaylarıyla girme kararı aldı. YRP İstanbul İl Başkanı Mustafa Doğan, "Bugüne kadar olan görüşmeler sonuçsuz kalmıştır. Şu anda bir ittifak söz konusu değil. Bütün hazırlıklarımızı yaptık" dedi. Doğan, "Siyasette 24 saat uzun bir süre. Ne olacağını kestirmek zor" diyerek açık kapı da bıraktı. 

Duvar'dan Ferhat Yaşar'a konuşan Mustafa Doğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Yeniden Refah Partisi, büyükşehirler başta olmak üzere tüm kentlerde kendi logo ve adaylarıyla seçime gireceğini açıkladı. Geçtiğimiz genel seçimler öncesinde de benzer bir karar alınmıştı ancak son anda Cumhur İttifakı'na dahil olmuştunuz. Benzer bir karar değişikliği yerel seçimler içinde olabilir mi?

Siyasette 24 saat uzun bir zamandır diye bir klişe vardır. Bu hafta itibariyle adaylığını ilan eden adayların dün adaylıktan çekildiğini okuduk. Dinamik bir süreç devam ediyor. Ancak şu anda kararımız gerek büyükşehir gerekse bütün ilçelerin hepsinde Yeniden Refah Partisi olarak kendi adaylarımızla katılmaktır.

Mustafa Doğan

İstanbul için bir aday ismi var mı?

Cumartesi günü Ankara’da büyük bir program var. Bu programda çok büyük sürprizler olacak. Türkiye’de Yeniden Refah Partisi’nin belirlemiş olduğu başka illerdeki adaylar çok büyük ses getirdiler. Şu anda onların yaptığı mitingler konuşuluyor. Aynı şekilde partimizin çok isabetli, halkımızın da, "Ya bunu çok iyi düşünmüşler" diyecekleri İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayımız da Ankara Atatürk Spor Salonu’nda sayın genel başkanımız tarafından ilan edilecek.

Nasıl bir profil düşünüyorsunuz?

Milli görüşü özümsemiş, milli görüş belediyeciliği diye tarihe geçmiş hizmeti yeniden ayağa kaldıracak, vatandaşlarımıza en güzel şekilde hizmetlerini ayaklarına kadar götürecek şekilde çalışmalar yapacak bir adayla inşallah çıkacağız.

Son dönemde muhafazakar seçmen için birçok alternatif parti var. İstanbul özelinde sizi DEVA'dan, Gelecek'ten, Saadet'ten ve AK Parti'den farklı kılan nedir? Seçmen neden sizi tercih etsin?

Size bir farklılık hemen söyleyeyim. Mesela biz adayımızı çıkarttığımız zaman, az önce saymış olduğunuz partiler, daha önce birlikte çalıştığımız insanlar da "Çok doğru bir aday, bu aday İstanbullulara hizmet getirir" diyeceklerdir.

İstanbul, Ankara gibi büyük ya da genel seçimlerde Cumhur İttifakı'nın kıl payı kaçırdığı şehirlerde mesela Adana, Balıkesir, Denizli, Uşak gibi kentlerde bir fermuar sistemi ya da ittifak kurulabilir mi?

Şu anda bir ittifak söz konusu değil. Bugüne kadar AK Parti'yle yapılan görüşmeler sonuçsuz kalmıştır. Genel Başkanımız Sayın Dr. Fatih Erbakan bey, bu görüşme sürecinde elinden gelen bütün iyi niyeti, AK Partili seçmenlerin hatırına yapmıştır. Süreçteki aksaklıkları da tamir ederek gitmiştir. Dolayısıyla şu anda bir ittifak söz konusu değil. Bütün hazırlıklarımızı yaptık. İlçe başkanlarımız ve Büyükşehir Belediye Başkan adayımız hazır.

CHP'den size bir ortaklık teklifi geldi mi?

Hayır gelmedi. Başka iş birlikler oluşuyor. Ancak resmi olarak almış olduğumuz bir davet yok. Bir görüşmemiz de yok.

Geçen seçimlerde iktidarla ortaklık kurmanızın tabanınız açısından nasıl bir etkisi oldu?

Çok isabetli oldu. Genel Başkanımız mükemmel bir karar vermiş oldu. Burada daha sonra özellikle muhalif dediğimiz Millet İttifakı'nın yapmış olduğu anlaşmalar gün yüzüne çıkınca bizim teşkilatımızda "Ya biz niye AK Parti ile ittifak yapıyoruz" diyen üyelerimiz bile "İyi ki Genel Merkez böyle bir karar vermiş" dediler. Çünkü o kadar gizli, kaçak anlaşmalar ortaya çıktı ki, milletimiz şok oldu. Ümit Özdağ ile olan, Yeşil Sol Parti ile olan anlaşmalar seçim bittikten sonra ortaya çıktı. Çok sözler verilmiş. Sözler havada uçuşmuş. Daha sonra ayrılan partiler oldu. Bu ayrılan partilerin CHP tarafına yüzde bir bile katkısı olmuyor fakat 40'a varan milletvekilini almış oldular. İyi pazarlık var. Biz sonuç olarak değerlendirdiğimizde ülkemizin, vatandaşımızın refahı için 30 tane madde koyduk. Bu maddelerin altına imzayı attık. Bunların da takipçisi olduk. Bunların hiçbiri partimizle, partimize bir getiri ile alakası değil. Bütün bunların hepsi vatandaşımızın ve memleketin hayrına olan konularıdır. Doğru bir yerde ve doğru bir zamanda durmamızı Sayın Genel Başkanımızın bu kararı sağladı. Genel seçimlerdeki ittifak açıklamamızda bir beka meselesi vardı. Millet İttifakı'ndaki anlaşmalar da bu beka meselesinin ne kadar vahim bir konu olduğunu gösteriyordu.

Röportajın tamamını okumak için tıklayın