Medya
03 Ağu 2019 10:32 Son Güncelleme: 03 Ağu 2019 14:19

TSK'da Perinçekçiler denilen yapı tasfiye edildi!

Yeniçağ Gazetesi Ankara Temsilcisi Ahmet Takan, kısa sürmesiyle dikkati çeken Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) toplantısına dair kulis bilgiler aktardı.

Ahmet Takan, "TSK içinde "Perinçekçiler"denilen yapının bir bölümü tasfiye edildi. Savunma Bakanı Hulusi Akar, iktidar destekçisi olmasına rağmen bu yapıyı biçti" ifadesini kullanarak, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin'e bakan yardımcılığı teklif edildiğini iddia etti.

Takan, "Jandarma Genel Komutanı'na ne teklif edildi?.." başlığıyla yayımlanan yazısında YAŞ kararları hakkında şunları paylaştı:

Doğru!..

Yıllardır alışageldiğimizin tam tersine son dönemin en kısa süren YAŞ toplantısı oldu...

Atama sırasında bekleyen 7 korgeneralden bir ismi bile orgeneral ve 1 koramirali de oramiral yapmadılar... 

TSK'da 241 olan general sayısı 233'e düştü...

Şipşak YAŞ'ın kararları önceki gün açıklanır açıklanmaz bazı çevreler, 1 dakika bile kaybetmeden kendilerine göre mevzilendikleri cepheden yaylım ateşine başladılar. TSK'nın yapısının adeta bulamaça çevrildiği bir dönemde ellerinde nasıl bir ölçü aleti varsa yaftaları yapıştırıp veryansın ettiler!.. Mensup oldukları, hayatları boyunca borçlarının hiç bitmeyeceği TSK'nın geleceğini hiç düşünmeden... Daha da trajik olanı, geçen yıl, hain FETÖ kalkışmasına karşı bazıları pastanelerde, evlerinde saklanırken, canlarını hiçe sayarak mücadele eden milliyetçi kimlikleri ile gayet iyi bilinen subayların tasfiye edilmesine çıtlarını çıkarmayanlar yaygarayı kopartıyorlar...

Maksadım polemiğe girmek değil!..

Tek düşüncem ve tasam, Türk milletinin temel direği TSK'nın varlığı... Siyasetçilerin küçük hesapları, bazılarının kadroculuk hesapları beni hiç mi hiç ilgilendirmiyor. Bu coğrafyada var olmak ve ebedi olarak yaşamak istiyorsak güçlü bir TSK'ya ihtiyacımız var. Ordu-millet yapımıza saldırılara karşı siyasi düşüncülerimiz ne olursa birlik ve beraberlik içinde olmalıyız. Zaman, kin gütme, rövanş alma, hesap sorma zamanı değil. Fedakarlık zamanı!.. Vatan için, millet için, devlet için, bayrak için... TSK'nın devleti ele geçirmek için bir kadro mücadelesi, güç mücadelesi yapılacak yer olmadığını yakın zaman bizlere en acı tecrübeleri yaşatarak öğretmedi mi?..

Demokratik bir ülkede yaşıyorsak, YAŞ kararları da olsa eleştirmeyeceğiz mi?.. Tabii ki konuşacağız, yazacağız, çizeceğiz ama tek şartla; sadece ve sadece gerçeklere bağlı kalarak ve hepsinden önemlisi vatan menfaatlerini gözeterek. Bu çerçeveye bağlı kalarak, son  açıklanan YAŞ kararları ile ilgili çok fazla detaylandırmadan kısa iki değerlendirme yapmak isterim.

Alınan kararların olumsuz yanı: Orgeneralliğe atama yapmayarak siyasi iktidar kendine daha fazla manevra alanı açtı. Ordu komutanlıklarımız, Türk askeri yapısının geleneğine göre orgeneraller tarafından yönetilir. Şu anda 1'nci ordu haricinde diğer ordu komutanlıklarımıza korgeneraller komuta ediyor. Korgeneraller orduları komuta edemez düşüncesi içinde değilim. Yıllardır kaleme aldığım yazılarda TSK'nın hiyerarşik sistemini bozmanın kimsenin faydasına olmadığını dile getirmeye çalışıyorum. Bir halkada sistemi çürütürseniz bu tümünü bozar. Türkiye ateş çemberindeyken, Fırat'ın doğusuna operasyon için çok çok geç kalınmışken hala bu yapıyı alt üst etmek,en tepeden en alta işleyişi kötürüm etmek, askerin psikolojisini bozmak kime ne fayda getirir?.. "Korgeneralleri bekletelim. Onlardan birini orgeneral yaparsak en az 3 yıl görevden alamayız. Ama korgenerallikte bekletirsek istediğimiz gibi yönetiriz" diyen bir siyasi anlayış kabul edilebilinir mi?..

Alınan kararların olumlu yanı: Kestirmeden... TSK içinde "Perinçekçiler" denilen yapının bir bölümü tasfiye edildi. Savunma Bakanı Hulusi Akar, iktidar destekçisi olmasına rağmen bu yapıyı biçti. Eleştirilerimiz saklı kalmak şartıyla kendisi büyük bir tebriki hak etti!.. Şimdi bu satırlar üzerine çıkarları alt-üst olan bazı isimler beni  de FETÖ'cülükle suçlayacaklardır. Hiç boşa yorulmasınlar. Duymayacağım!.. Onlar bir zamanlar, kendi gelecekleri için tam siper saklanırken bizler bu hain yapılanmayla her türlü tehdide rağmen mücadele ediyorduk.

YAŞ kararları tartışılırken, gözlerden kaçan/kaçırılan önemli bir husus var. Jandarma Genel Komutanlığı... Tamam!.. Jandarma teşkilatımız İçişleri Bakanlığı'na bağlanarak, genel kuvvet statüsü dışında bırakıldı. Jandarma Genel Komutanı, bakan yardımcısının altında... Jandarma, iç güvenliğimizin bel kemiği. Tüm siyasi oyunlara rağmen, jandarma teşkilatımız gerek hendek operasyonlarında gerekse Suriye'de düzenlenen harekatlarda çok başarılı sınavlar verdi. YAŞ için  son hazırlıkların yapıldığı günlerde, jandarma teşkilatlarının terfi, atama ve emeklilik işlemleri için hazırlıklar tamamlanmış ve Bakan'a sunulmuştu. Hala kararların açıklanmaması ve Bakanlık'ta bekletilmesi jandarma teşkilatımız içinde huzursuzluğa sebep oldu. İçişleri Bakanlığı koridorlarından kulağıma gelen fısıltılara göre, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin'e bakan yardımcılığı teklif edilmiş. Arif Çetin, bu teklifi kabul etmemiş. Kararların verilmesi için ne bekleniyor?.. AKP il ve ilçe başkanlıklarından görüşlerin gelmesinin tamamlanması mı?..

Son cümle; TSK'yı kötürüm ettiğinizde, Fırat'ın doğusuna çapulcu SADAT'la mı gideceksiniz?.