Gündem
27 Eyl 2012 16:19 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:11

YENİÇAĞ YAZARI SELCAN TAŞÇI'YA ŞOK CEZA!

Bir gazeteciye hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanan Yeniçağ gazetesi yazarı Selcan Taşçı, ceza aldı.

Gazeteci Kemal Göktaş'a, “Hrant Dink Cinayeti - Medya, Yargı, Devlet” kitabı ve bu kitaba kaynaklık eden yüksek lisans tezi nedeniyle ağır hakaretlerde bulunan Yeniçağ gazetesi yazarı Selcan Taşçı, hakaret suçundan ceza aldı.

Vatan muhabiri Göktaş'la ilgili Hrant Dink Vakfı tarafından düzenlenen nefret suçlarına ilişkin sempozyumda yaptığı konuşmadan sonra  Göktaş’la ilgili hakaret içerikli yazılar yazan ve son olarak son olarak 14 Temmuz'da "Polemik" isimli köşesinde "Abdi İpekçi Asıl Şimdi Gömüldü" başlığıyla yine hakaret eden Taşçı'nın, Göktaş’ın açtığı hakaret davasında mahkum oldu.

DİNK'İ HEDEF HALİNE GETİRDİLER
Göktaş, Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ne açtığı davayla ilgili mahkemede verdiği ifadesinde, yazdığı tez çalışması olan ve daha sonra kitaplaştırılan "Hrant Dink Cinayeti / Medya, Yargı, Devlet" kitabının bilimsel bir kitap olarak kabul edildiğini, tezini destekleyen Devlet Denetleme Kurulu'nun raporunun da bulunduğunu hatırlatarak, "Taşçı'nın yapmış olduğum bu çalışma nedeniyle hakarette bulunması, Dink cinayetinden önce yapmış oldukları yayınlarla Dink'in hedef haline getirilmesi sürecindeki katkılarını da göstermektedir. Taşçı'nın iddia ettiği gibi ben hiçbir gazeteciyi hedef göstermedim. Zaten yapmış olduğum çalışma bir gazetecinin öldürülmesiyle ilgiliydi. Böyle çalışma yapan bir kişinin gazetecileri hedef göstermesi söz konusu olamaz" dedi.

Taşçı ise ifadesinde, hakaret kastının olmadığını belirterek, "Aldığı ödül dolayısıyla gündeme geldiğinde daha önce yayınlamış olduğu bir kitaptaki düşüncelerini ortaya koyarak gazetelere husumet besleyen bir şahsa bu ödülün verilmesini eleştirdim. Suçlamaları kabul etmiyorum" dedi.

TAŞÇI SINIRLARIN DIŞINA ÇIKTI
Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Taşçı'nın eleştiri sınırları dışına çıkarak Göktaş'ın kimliğini hedef aldığı ve hakkında olumsuz eleştiri yaparken, "önceki akşam ödülle birlikte bir paket de kına mı vereceklerdi", "milli unsurları etkisizleştirmek isteyen bir misyoner gibi çalışıyor iyi mi" gibi küçültücü ve alçaltıcı ifadeler kullandığı yazısında "haber verme ve eleştirme sınırlarının dışına çıktığını" belirtti. Mahkeme Taşçı'yı, TCK'nın 125/1 maddesinde yer alan "onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden ya da yakıştırmalarda bulunmak" suçundan suçlu buldu. Taşçı'nın bu suçu alenen işlemesi nedeniyle cezayı 1/6 oranında artırılarak 2.100 lira para cezasına çarptıran mahkeme, bu cezanın da hükmünün geri bırakılmasına karar verdi.