Gündem
19 Mar 2019 16:06 Son Güncelleme: 19 Mar 2019 16:30

Yeni Zelanda katliamcısı Tokat'a neden gitti?

Yeni Zelanda saldırganı Brenton Tarrant 2016 yılında iki kez Türkiye'ye geldiği ve bu ziyaretleri sırasında Tokat ve İzmir'in Çeşme ilçesi'ni ziyaret ettiği ortaya çıktı.

Haber Global Ankara Temsilcisi Faruk Demirel'in, güvenlik ve istihbarat kaynaklarına dayandırdığı bilgilere göre Yeni Zelanda Katili, ilk olarak 17-20 Mart 2016 tarihleri arasında İstanbul'dan Türkiye'ye giriş yaptı. Tarrant hemen Tokat'a geçti.

 Saldırganın Tokat'a neden gittiği de İngiliz ve Yeni Zelanda istihbaratı ile yapılan görüşmeler sonrasında belirlendi. Saldırgan; Tarihte 'Kazıklı Voyvoda' ismiyle bilinen Eflak Prensi 3. Vlad'ın 4 yıl boyunca sürgün hayatı yaşadığı Tokat Kalesi'nde incelemelerde bulundu.

Edirne Sarayı'nda Fatih Sultan Mehmet'le birlikte büyüyen Kazıklı Voyvoda'nın, Fatih tahta geçtikten sonra Tokat'a sürgüne gönderildiği ve Tokat Kalesi'nde 4 yıl geçirdiği belirlendi.

Tarrant'ın da bu nedenle Kaleyi ve çevresini gezdiği belirlendi.

 Brenton Tarrant, Türkiye'ye ikinci kez 13 Eylül 2016'da geldi ve 25 Ekim 2016'ya kadar, yaklaşık 42 gün kaldı.

Tarrant'ın bu seyahati sırasında İzmir'in Çeşme İlçesi'ne geçtiği, burada bir süre tatil yaptığı ve özellikle de Çeşme Limanı'nda incelemeler yaptığı belirlendi.

Bu incelemesinin sebebi de son derece ilginç.

6 Temmuz 1770'te Rus Donanması Çeşme Limanı'nda demirli bulunan Osmanlı Donanmasına ani bir gece baskını yaptı ve tüm donanmayı imha etti.

Tarrant'ın bu deniz savaşının geçtiği bölgeyi gezdiği, incelemeler yaptığı belirlendi.

Tarrant'ın bu seyahatlerinin gerekçelerini aile üyeleri ve yakın arkadaş çevresine anlattığı belirlendi.

Bu arada Tarrant'ın genelde Sırplara, özelde ise Kazıklı Voyvoda ismiyle tanınan Eflak Prensi 3. Vlad'a büyük hayranlık duyduğu öğrenildi.