Gündem
16 Ara 2021 10:49 Son Güncelleme: 16 Ara 2021 11:11

'Yeni Türkiye' 50 yıl geriye gitti: Dolar rekor kırınca Milliyet'in manşeti gündem oldu

Türk lirası, dünyadaki neredeyse tüm para birimleri karşısında değer kaybetmeye devam ederken dolar/TL kuru bugün de yeni bir rekor kırdı.

Ekonomide yaşanan olumsuz koşullar her geçen gün katlanarak büyüyor. Doların lira karşısında her gün rekorunu tazelemesi, dışa bağımlı Türkiye'yi gittikçe daha da köşeye sıkıştırmaya başladı. 

Son olarak bugün sabah saatlerinde dolar, lira karşısında değerini katlayarak 15 liranın üstüne çıktı. Dün 838 TL ile rekor kıran gram altın, bu sabah dolar/TL'nin 15'i aşmasıyla birlikte rekorunu tazeleyerek 872 TL'ye çıktı.

MERKEZ'İN KRİTİK KARARI BEKLENİYOR
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) dün artan enflasyonu kontrol altına almak üzere 2022’de ve 2023’te üçer faiz artışı öngördüğünü açıklamasının ardından tüm gözler Merkez Bankası'nın saat 14.00'te açıklayacağı faiz kararına çevrildi.

Fed’in kararlarıyla ABD dolarının güçlenmesi beklenirken, TCMB’nin düşük faiz politikasını uygulaması daha da zorlaşacak.

1970 YILINDA ATILAN MANŞET
Tüm bu ekonomik buhranın yükü her zamanki gibi yurttaşın üstüne yüklenirken, Milliyet gazetesinin 1970 senesinde çıkan baskısı yeniden gündem oldu. 10 Ağustos 1970 tarihli Milliyet gazetesinin haberine göre o gün dolar/TL kuru 15 liraya ulaştı.

Milliyet gazetesinin o günkü haberine göre Türk lirası devalüe edildi. Devalüasyonun gerekçesi ise Türkiye'de fiyat artışlarının yüzde 80 olması gösterildi.

1.68 SEVİYESİNDEN 15 SEVİYESİNE 50 YILDA GELDİ
Doğruluk Payı'ndan Koray Kaplıca'nın TCMB Döviz Kurları ve Bahar Şanlı'nın, "Türkiye'de Uygulanan Kur Politikaları" makalesinden derlediğine göre; Türkiye'de doların fiyatı 1923 senesinde 1.68 seviyesinde seyrediyordu. 1970'li yıllara gelindiğinde kur 15 liraya kadar yükseldi. Yıllara göre doların ortalama alış fiyatı tabloya şu şekilde yansıdı:

AKP DÖNEMİNDE EKONOMİK ÇÖKÜŞ
AKP döneminin ilk yıllarında global piyasalarda yaşanan likidite bolluğu, AKP öncesi dönemde yapılan 5 yıllık kalkınma planlarının ve Kemal Derviş tarafından hazırlanan ekonomi politikalarının eksiksiz uygulanması ve o dönem görece daha liyakatli isimlerin iş başında olması Türkiye ekonomisini düzlüğe çıkardı. AKP iktidarının son yıllarına gelindiğinde ise; artık kalkınma planlarının hazırlanmıyor oluşu, kadrolara liyakatsiz atamaların yapılması, global piyasada eskisi kadar likidite bolluğu olmaması gibi nedenlerle Türkiye ekonomisi çöküş dönemine girdi. 19 senelik AKP iktidarında dolar tarihi rekorlar kırarak Türk lirası karşısında değer kazandı.

AKP'nin iktidara geldiği 3 Kasım 2002 tarihinde 1,67 seviyesinden işlem gören dolar, 16 Aralık 2021 itibarıyla 15 lirayı aştı. 

4 Kasım 2002 dolar ve euro kuru şöyle: