Gündem
21 Mar 2016 11:10 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:25

Yeni Şafak'a Facebook'tan şok darbe! 10 milyonluk sayfa neden kapatıldı?

Facebook, Yeni Şafak'ın Türkçe, Arapça ve spor sayfalarını kapattı.

Yeni Şafak gazetesi, Facebook’un Türkçe, Arapça ve spor sayfalarını ‘bir gerekçe sunmadan’ kapattığını duyurdu. Yeni Şafak bunu ‘görülmemiş bir sansür’ olarak değerlendirirken, iddialar gazetenin takipçi sayısını artırmak için birçok siteyi satın aldığı yönünde.

Yeni Şafak, dün akşam geçtiği haberinde 10 milyon takipçili Facebook hesaplarının sansüre uğradığını ileri sürdü. ‘Sansüre karşı dayanışma’ çağrısı yapan gazete, Facebook sayfalarının kapatılmasına ilişkin, “Terör örgütü PKK yanlısı hesaplar, ‘Yeni Şafak’ın sayfalarını biz kapattırdık’ bildirisi yayınlayarak, Facebook’un uyguladığı sansürde pay sahibi olduklarını ilan etti” yorumunda bulundu.



Yeni Şafak’ın ‘sansür’ nitelendirmesine karşılık, Twitter’da yaklaşık 525 bin takipçisi olan gazetenin Facebook’ta 10 milyon beğeniye sahip olması hayli ilginç bulundu. Yeni Şafak’ın takipçi sayısını artırmak için Facebook’ta başka sayfaları satın alarak bünyesine kattığı ve böylece takipçi sayısını artırdığı iddia edildi.







‘buzfeed.com’la Yeni Şafak’a merhaba

Yeni Şafak’a ilişkin iddiaları kuvvetlendiren en önemli gösterge, gazetenin dünyaca ünlü site buzzfeed.com’un isminden ‘esinlenen’ ‘buzfeed.com’ alanadını satın almış olması. Arama motoruna ‘buzfeed.com’ yazıldığında, doğrudan Yeni Şafak’ın İngilizce sayfası açılıyor.

Üstelik sadece Yeni Şafak’ın değil, hükümete yakın diğer gazetelerin de Facebook’taki takipçi oranlarında tirajlarıyla uymayan dikkate değer bir dengesizlik mevcut.



DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Yeni Şafak, Facebook'un Yeni Şafak Türkçe, Arapça ve Spor sayfalarını kapatması üzerine dayanışma çağrısında bulundu.



İşte Yeni Şafak'ın yapmış olduğu dayanışma çağrısı:

"Toplamda 10 milyondan fazla takipçiye sahip olan Yeni Şafak Türkçe, Arapça ve Spor sayfaları tarafımıza hiçbir şekilde bilgi verilmeden, hiçbir gerekçe sunulmadan Facebook tarafından kapatıldı.
15 Mart Salı günü saat 20.30'da gerçekleşen yayın durdurma olayından sonra iletişim kurduğumuz Facebook editör ve yöneticileri aradan geçen 5 günde herhangi bir çözüm üretmediği gibi sayfalarımızın açılması yönündeki gerek telefonla gerek yazılı başvurularımız da dikkate alınmadı.

Türkiye'nin Facebook'taki en fazla takipçiye sahip, global statüde ve onaylı ilk medya sayfasının kapatılması kelimenin tam anlamıyla sansürdür.

Yaklaşık 4 yıldır, tamamen Facebook'un belirlediği kullanım koşulları ve profesyonelce yönetilmesi sonucunda büyüyerek başlı başına bir medya gücü olan sayfalarımızın erişime kapatılması Türk basınının ifade özgürlüğüne vurulmuş büyük bir darbedir ve muhatabı sadece Yeni Şafak markası değil Türk medyası ve toplumudur.

Toplumsal olayların propaganda ve manipülasyon merkezi haline gelen sosyal medyada çok büyük bir güç olan Yeni Şafak'ın Facebook tarafından sansürlenmesi, son günlerde ülkemizde yaşanan terör olayları ile ele alındığında kafalarda birtakım soru işaretleri de oluşturmuştur.

Türkiye'de bombalar patlıyor ve terör bağlantılı çok yönlü operasyonlar düzenleniyor. Ülkemiz kritik günlerden geçiyor. Türkiye'den yaklaşık 35 milyon kullanıcısı olan Facebook da bu süreçte çok önemli rol oynayıp, en yalın iletişim araçlarından biri olarak karşımızda duruyor.

Ülkemizin birlik ve bütünlüğünün hedef alındığı içinde bulunduğumuz süreçte, 21 yıllık duruşu ve yayın politikası ile tüm bu saldırıların karşısında duran Yeni Şafak'ın sosyal medyada susturulmasını bizler, yaşanan terör olayları ile bağlantılı olarak ele almaktayız.

Biz bunun bir uluslararası operasyon olduğuna, Yeni Şafak'ı sosyal medyada susturmayı, Türk medyasındaki yerli ve milli duruşu zayıflatmayı amaçladığına inanıyoruz.

Nitekim sayfalarımızın kapatılmasından sonra terör örgütü PKK yanlısı sosyal medya hesapları, "Yeni Şafak'ın hesaplarını biz kapattırdık" şeklinde bildiriler yayınlayarak, Facebook'un uyguladığı sansürde pay sahibi olduklarını ilan etmişlerdir.

Kritik süreçlerde toplumu ayakta tutan yayınları ile bilinen Yeni Şafak'ın dijital dünyadan silinmek istenmesi aynı zamanda Türk medyası için de büyük bir tehdittir.

Bu sansür uygulaması, Yeni Şafak'ın habercilik yaptığı sayfalarını hiçbir uyarı ve açıklama yapmadan kapatan Facebook'un diğer medya organlarını da benzer bir şekilde kapatabileceğinin de işareti niteliğindedir.

Hükümetimizin de medyaya yönelik uluslararası düzeydeki susturmaya karşı net bir tavır almasını bekliyoruz.

Bizler Yeni Şafak olarak sesimizi her platformda gür bir şekilde duyurmaya ve haberlerimizi okurlarımızla buluşturmaya devam ederken, Facebook'un bu kritik süreçteki sansürü ile de mücadelemizi hem yerel hem de uluslararası düzeydeki hukuki platformlarda sürdüreceğiz.

Benzer yayınlar yapan medya organlarının da tehdit altında olduğunun, bir süre sonra aynı sansürle yüzleşmek zorunda kalacağının bilinmesini isteriz. Bu yüzden, herkesi duyarlı olmaya, dayanışmaya, ortak tavır koymaya davet ediyoruz.

Sayfalarımızın kapatılmasından sonra okurlarımızdan telefon ve e-posta araçlığı ile gelen binlerce mesaja da teşekkür ediyoruz."