Gündem
13 Nis 2011 18:44 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:14

YENİ ŞAFAK YAZARINA YAPILAN DAVET EŞCİNSELLERİ NEDEN AYAKLANDIRDI?

Yeni Şafak yazarı Hilal Kaplan'ın "Uluslararası Nefret Suçları Konferansı"na davet edilmesi LGBT örgütlerini ayağa kaldırdı

Eşcinsellik için günah tanımlaması yapan Yeni Şafak yazarı Hilal Kaplan’ın "Uluslararası Nefret Suçları Konferansı"na konuşmacı olarak davet edilmesi LGBT örgütlerini ayağa kaldırdı

Eşcinsellik için günah tanımlaması yapan Yeni Şafak yazarı Hilal Kaplan’ın "Uluslararası Nefret Suçları Konferansı"na konuşmacı olarak davet edilmesi LGBT örgütlerini ayağa kaldırdı. Kaplan’ın konferansa katılmayacağını duyurmasına rağmen LGBT örgütleri konferanstan çekilme kararı aldı.

Sosyal Değişim Derneği ile Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Dur De’nin düzenlediği, 16-17 Nisan tarihlerinde İstanbul’da düzenlenmesi planlanan Uluslararası Nefret Suçları Konferansı’na, eşcinselleri hedef alan yazıları dolayısıyla tepki toplayan Yeni Şafak yazarı Hilal Kaplan’ın davet edilmesine LGBT örgütleri sessiz kalmadı.

Tepkiler kısa zamanda büyüdü ve sosyal paylaşım ağı facebook’ta "Uluslararası Nefret Suçları Konferansı’nda Hilal Kaplan’a Dur De" ismiyle bir grup kuruldu.

KAPLAN KONFERANSA KATILMAYACAĞINI AÇIKLADI

Gelen tepkiler üzerine Hilal Kaplan konferansa katılmayacağını duyurdu. Ancak Kaplan’ın konferansa davet edilmesini eleştiren LGBT örgütleri de konferanstan çekildiklerini açıkladılar.

Kaos GL derneğinden Umut Güner konferansı boykot etme gerekçelerini, "Kaplan ifade özgürlüğünü kullanıyor diyorlar. Buna itiraz ediyorum. Kaplan’la benzer şekilde düşünenler Ahmet Yıldız’ı öldürdü, Eryaman’da çeteleri başımıza sardı, Bursa’da linç edilmek istendik, derneklerimiz kapatılmak istendi. Düşünce tek başına suç olmayabilir ancak o suç neleri tetikliyor ve kimleri mağdur ediyor diye bakmak gerekiyor. Nefret suçlarının işlendiği ortamı bir nefret ortamı olarak tariflediğimiz de Selma Aliye Kavaf’ın söylemi de Kaplan’ın söylemi de nefret söylemidir." sözleriyle açıkladı.

Konferansa davet edilen diğer LGBT örgütleri arasında yer alan Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği ve İstanbul LGBTT Dayanışma Derneği adına bugün yapılan açıklamada ise, "Süreç içerisinde, homofobisiyle ünlü Hilal Kaplan’ın "Nefretin Siyaseti: İslamofobi, Antisemitizm, Milliyetçilik" başlıklı oturumun moderatörü olduğunu öğrendik. Organizasyon aşamasına LGBT derneklerinin – nefretin en başından itibaren vahim şekilde muhatabı iken – dahil edilmemesi, kendilerinden fikir alınmamasının yanında bir de LGBT bireylere yönelik nefret söylemi üreten Hilal Kaplan’ın "Nefretin Siyaseti" başlıklı bu oturumun başkanı olmasını anlamlandıramadık." ifadelerine yer verildi.

YENİ ŞAFAK YAZARI EŞCİNSELLER İÇİN NE YAZMIŞTI?

Yeni Şafak gazetesine transfer olmadan önce yazdığı Taraf’ta, Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Aliye Kavaf’ın "Eşcinselliğin bir hastalık olduğuna inanıyorum" sözlerini değerlendiren Kaplan, eşcinselliğin hastalık olduğu söylemine karşı çıkmış, bir adım daha ileri giderek "Eşcinsellik İslâm hukukuna göre günâhtır ve sapkınlıktır." ifadelerini kullanmıştı.

Her sene homofobik ve ayrımcı tutumları protesto etmek için dağıtılan Hormonlu Domates Ödülleri’nden biri de eşcinselleri günahkar ilan eden yazısı nedeniyle Hilal Kaplan’a verilmişti.