Medya
04 Mayıs 2015 11:11 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:31

Yeni Şafak yazarına o defileden yanıt geldi: Bize süslüman demeyin!

Kandilli'deki Cemile Sultan Korusu'nda önceki gün gerçekleştirilen Tarz-ı Bahar defilesi İslamcı çevrelerde de ses getirdi.

Cumhuriyet gazetesinden Ayşe Ferhangil'in haberine göre defile etkinliğini düzenleyen 27 yaşındaki muhafazakar stil editörü Esra Seziş Kiğılı, Yeni Şafak'taki köşesinden organizasyonu 'Yiyin için, eğlenin. Hayat size güzel. Cenneti kazanan sizsiniz. Mutluluk en çok sizin hakkınız, diğerleri yani ölenler, yani savaştan kaçanlar sizin sorumluluğunuzda değil. Zaten sizi mutsuz edecek hiçbir haberi okumuyor, dünyada olan bitenler ile ilgilenmiyorsunuz.' sözleriyle eleştiren Fatma Barbarosoğlu'na yanıt verdi.

İşte Cumhuriyet gazetesindeki o haber:

PÜSKÜLLÜ ETEKLER, SİGARET PANTOLONLAR, TESETTÜR ÜZERİNE SMOKİN PAPYONLAR

Tafta ağırlıklı volanlı 'abiye' elbiselerde pul, tüy ve el işlemeleri vardı. Halbuki İstanbul Ticaret Odası sponsorluğunda yapılan defileye katılan 'potansiyel' müşterilerin kıyafetleri iddianın sınırlarında geziyordu. Kendi cemaatleri tarafından 'süslüman' olarak adlandırılan moda bağımlısı mühafazakar kadınlar defile alanına püsküllü etekler, toz pembe sigaret pantolonlar, geometrik desenli feraceler, tesettürün üzerine iliştirilen smokin papyonları ile gelmişti.

Alanda en iddiasız giyinen davetli bile platform topuklu ayakkabılar ve dolgun makyaj kuralına uymuştu.

"BUNLARI ELEŞTİRMEK KİMİN HADDİNE"

Organizasyonu düzenleyen muhafazakar stil editörü Esra Seziş Kiğılı (27), düğünler, nişanlar ve sünnet düğünleri sezonu öncesi camiasının ihtiyacını karşıladığını söylediği organizasyona katılan iddialı davetliler için "Ben platform topuk kullanmıyorum, çok da az makyaj yapıyorum. Daha elegan, zarif modellerden hoşlanıyorum. Ama Allah 'Benim karşıma kul hakkıyla gelme' diyor. Bu yüzden bunları kullananları eleştirmek kimin haddine." dedi. Fakat eleştirenler vardı.

YENİ ŞAFAK YAZARI: HAYAT SİZE GÜZEL

Tesettür modasının Müslüman kadının kimliğine vurulmaya çalışılan bir darbe olduğunu savunan ve defileyi gayri İslami olarak tanımlayan daha muhafazakar eylemciler ile Yeni Şafak'taki köşesinden organizasyonu 'Yiyin için, eğlenin. Hayat size güzel. Cenneti kazanan sizsiniz. Mutluluk en çok sizin hakkınız, diğerleri yani ölenler, yani savaştan kaçanlar sizin sorumluluğunuzda değil. Zaten sizi mutsuz edecek hiçbir haberi okumuyor, dünyada olan bitenler ile ilgilenmiyorsunuz.' sözleriyle eleştiren Fatma Barbarosoğlu.

"SAYGI DUYDUĞUM BİR YAZAR..."

Defilenin sahibi Kiğılı, protestocuları kınarken, 'Saygı duyduğum bir yazar' dediği Barbarosoğlu'nun yazısına cevap olarak "Namaz kıldığımı, Umreye gittiğimi, Suriyeli çocuklar için neler yaptığımı biliyorlar mı? Ben hakkıyla tesettürü yaşayamıyorum, çünkü gencim ve nefsim ancak bu kadarına izin veriyor" dedi. İlerleyen yaşlarında dikkat çekmeyen kıyafetler giyeceği günleri beklediğini söyleyerek tesettürün asıl amacının dikkat çekmemek olduğunu kabul etti. Kiğılı, olaya bir başka açıdan da yaklaştı ve "Müslüman özendirici olmalı, temiz, şık, bakımlı, duru olmalı" açıklamasını yaptı.

"BİZE SÜSLÜMAN DEMEYİN"

'Süslüman' kelimesini hakaret kabul eden ve kendilerini 'modern çağın gereklerinden yararlanan Müslüman kadınlar' olarak tanımlayan moda sever muhafazakarlardan biri de defilede koleksiyon sergileyen modacı Safiye Ekiz'di.

'Müslümanlığımı eleştiremezler. Kıyafetimi uygun bulmayabilirler ancak emeğime dil uzatamazlar' diyen Ekiz sözlerine "Onlar da pantolon giyiyor, sıkma baş takıyor. Ben de öyle yapıyorum. Tesettürün kurallarını bana göstersinler. Böyle bir kural Kuran'da yok. Gerçek din bizi soyutlamak mıdır? Tektipleştirilmeye çalışılıyoruz. Biz bu toplumun neresinde olacağız? Kendi camiamız bile bizi yargılarsa nasıl ayaklarımızın üzerinde duracağız. Böyle konuştuğum zaman camiam bana sırtını dönecek, maddi destek sağlamayacaksa olsun. Ben yanlış bir şey yapmıyor, işimi yapıyorum" dedi.